Reklama

Reklama

Loutka

Polsko, 1968, 151 min

Předloha:

Boleslaw Prus (kniha)

Scénář:

Wojciech Jerzy Has

Hrají:

Beata Tyszkiewicz, Mariusz Dmochowski, Tadeusz Fijewski, Jadwiga Halina Gallowa, Wiesław Gołas, Kalina Jędrusik, Jan Koecher, Jan Kreczmar (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Televízne spracovanie románu Boleslawa Prusa. Stanislaw Wokulski je varšavským obchodníkom, ktorý sa zamiloval do úbohej aristokratky Izabeli Łęckiej. Pod vplyvom svojej lásky sa dostáva do nevýhodných obchodných vzťahov, ktoré mu spôsobujú škodu, no on sa za každú cenu snaží pomôcť rodine svojej milovanej. (bjjoba)

Recenze (3)

garmon 

všechny recenze uživatele

Kdyby šlo dát šest hvězdiček, dám! Asi se mi mění hormony, jsem zcela překonán a unešen "starým" řemeslem. Bavil jsem se s přítelem zde kde se tohle vzalo??? Je to Lean? Je to Pressburger/Powell? A on říká: Carné? Cocteau? Poláci přeci vždycky jeli Francii. A mě napadá dál: Cukor? Huston? Toto má neuvěřitelné řemeslo, výpravu, kameru, je to rozhýbané až běda (pravda, kamera dělala podobný úhyb častokrát, ke konci už jsem ho znal). Neskutečná je výprava, materiál, barevný plán!!! Ale to by se všechno dalo - je to dobovka, vše sedí jak má, příběh mravů, scény na dostizích, scéna u vlaku, scéna sněžení... Jenže pak se tam párkrát stane magie, která strčí do kapsy scény z Tarkovského Solaris - je to díky jemné Kilarově hudbě, ale může za to i ten kousek kovu (?), který režisér nechá uprostřed večerní slavnosti takřka potajmu levitovat a snášet se pomalinku jak pírko do pečlivě naaranžované kompozice zátiší se suchým listem také spadlým mezi rozkrojená jablka, sklenici s červeným vínem, šálek od kávy a tepanou bronzovou mísu s ořechy... Mystérium. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Režisérský koncert. Kdybych znal Prusovu knihu (pokud jsem si chtěl něco přečíst i "polské literatury", sáhnul jsem po jiných autorech) a byl lépe seznámen s "polskými reáliemi 19. století, asi byl ocenil film i z jiných aspektů. Loutkou je tu myšlena šlechtična Izabela Lecka, ae mhl jí být i sám hrdina Stanislaw Wokulski - finančník, ovšem bez řádného společenského postavení. Ovšem loutkou mlže být i jeho přítel (?) Ignacy Rzecki; a tak dál. Nakonec si zřejmě uvědomíme, že ve filmu hrají samé loutky: na straně šlechticů, nevodobých podnikatelů i proletariátu.. Ovšem ta režie! Kdo umí dělat s dlouhým sklem... - Recenzita  Martin741 dává 81%, má je mít! V polské filmové databázi jen 70%. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama