foto

Wiesław Gołas

  • nar. 4.10.1930 (89 let)
    Kielce, Polsko

Biografie

Je uznávaný za jednoho z nejvíce oblíbených herců Polska. Sympatie diváků si získal hlavně dokonale zahranými komedialními rolemi, kterých má ve svém repertoáru velmi mnoho. Z herectvím se svázal až po ukončení II. sv. války. V časech okupace byl vojákem AK a aktivním článkem "ruchu odporu". V 1954 ukončil studium na waršavské PWST a debutoval na scéně divadla "Dolnoslezkého" ve Wroclavi. V roce 1955 hrál ve Waršavě. V letech 1955 - 85 vystupoval na prknech divadla "Dramatycznego", v dalších letech 1985 - 92 hrál v divadle "Polskim". Byl zároveň zakladatelem kabaretu "Kon", a článkem kabaretu "Dudek". Je autorem písně "V Polske Idziemy".

Vyznamenání 1963 - Kříž kavalerski 1978 - Kříž oficerski 1968 - Bronzová medaile 1977 - Odznak 1000-letí

Ceny 1966 - stříbrná maska 1967 - Cena ministra kultury III. stupně 1996 - Cena Opole 2000 - Otisk dlaně na chodníku slávy v Polsku 2002 - Hvězda TVP 2003 - Super Viktor 2006 - Cena za celoživotní přínos Polské kinematografie

Radek "gudlak1" Gedlek

Herecká filmografie

Filmy

1996 Szabla od komendanta
1989 Rififi po sześćdziesiątce (TV film)
1985 Dluznicy smierci
Vražda tety
1984 Prokletí
1983 Filip z konopi
Prorokovo oko
1982 Alicja
Niech cie odleci mara
Noc poślubna w biały dzień
1981 Milosc ci wszystko wybaczy
1979 Klinč
1978 Haló, Kozí bradko!
Wszyscy i nikt
1976 Brunet přijde po setmění
1975 Kazimír Veliký
1974 Nie ma róży bez ognia
Potopa
1973 Hledaný - hledaná
1971 Klopotliwy gosc
1970 Datel
Hydrozáhada (TV film)
Maly
Nowy
Sonda
1968 Hra
Loutka
Przerazliwe loze (TV film)
1967 Chudy i inni
Czesc, kapitanie (TV film)
Gefrorenen Blitze, Die
Kwestia sumienia (TV film)
1966 Právo a pěst
1965 Beata
Tři rány do srdce
1964 Rukopis nalezený v Zaragoze
Upal
Ženich z Austrálie
1963 Jak být milována
Naprawde wczoraj
Zacne grzechy
1962 Dotkniecie nocy
Dům bez oken
1961 Maz swojej zony
Ostroznie, Yeti!
Četař Kaleň
1960 Miasteczko
Szklana gora
Tysiac talarow
Šilhavé štěstí
1959 Lotna
Rancho Texas
1958 Dezerter
1957 Szkice weglem
1956 Kdo zrazuje
1955 Nezvaní hosté

TV seriály

1985 Oko proroka czyli Hanusz Bystry i jego przygody (TV seriál)
1983 Alternatywy 4 (TV seriál)
Upadek (E09)
Wesele (E08)
Spisek (E07)
další epizody (8)
1982 Polonia Restituta (TV seriál)
1976 Zaklęty dwór (TV seriál)
1975 Ředitelé (TV seriál)
1973 Czterdziestolatek (TV seriál)
Droga (TV seriál)
1970 Čtyři z tanku a pes (TV seriál)
Domů (S03E05)
Brána (S03E04)
Tiergarten (S03E03)
další epizody (5)
1969 Čtyři z tanku a pes (TV seriál)
Daleká hlídka (S02E08)
Vysoká vlna (S02E07)
Červené dávky (S02E06)
další epizody (8)
1964 Kapitan Sowa na tropie (TV seriál)