Reklama

Reklama

Pani Wilberforceová je výstredná stará dáma, u ktorej si prenajme priestor pätica hudobníkov, aby mala potrebný pokoj na skúšanie. Netuší, že domnelí členovia sláčikového kvinteta sú v skutočnosti zločinci, ktorí plánujú ďalšiu lúpež... (STV)

Recenze (81)

MarekT 

všechny recenze uživatele

Je to asi dáno mými zvyky, že mám mnohem radši odvázanější komedie, a to i v případě britské produkce, ale i přesto, že se jsem se zrovna v pravidelných intervalech nedusil smíchem (přičemž úsměv na tváři jsem měl po většinu příběhu), se mi tento film velmi líbil, především díky pro někoho ohrané, pro mě celkem promyšlené zápletce a vyrovnaným hereckým výkonům - vedle jmen jako Alec Guiness či Herbert Lom příjemně překvapila Katie Johnson, která pro mě zůstane navždy jako prototyp filmových důveřivých stařenek, taktéž mi moc nevadilo, že toto je jeden z mála filmů, kde je Peter Sellers spíše upozaděn (navíc s odstupem času zajímavě působí jeho setkání s Lomem). ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Novou verzi od Coenů jsem dosud neviděl a ani nadále po tom nijak netoužím, ale původní verzi jsem toužil vidět velmi. Konečně se zadařilo a já nejsem ani trochu zklamán! Alec Guinness v další geniální roli lupiče gentlemana, v dalších rolích mu brilantně sekundují Peter Sellers a Herbert Lom a geniální Katie Johnson jako paní Wilberforcová. Tenhle film by klidně bláznivou veselohrou mohl být nazván, a ani tomuto kousku nechybí značná porce elegance, noblesního britského humoru a neopakovatelného kouzla. A závěr, ve kterém konečně dojde k likvidaci kompliců je naprosto geniální! Veliká jízda je to ale od samotného začátku. Alespoň pro mě. 85%. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Obávam sa, že som bol k anglickému humoru pred pár desiatkami rokov oveľa ústretovejší. Budem sa tiež musieť zmieriť s tým, že previerkou času prejde bez straty desiatky iba zlomok filmov, ktoré som kedysi obdivoval. Táto krimikomédia u mňa namiesto smiechu vyvolávala iba akýsi útrpný úsmev. Starenka mi v niektorých chvíľach pripomínala Jacquesa Brela v Dotieravom chlapovi a Herbert Lom ešte nemal alergiu na Petra Sellersa. Je mi ľúto, ale keby som filmu dal tri hviezdičky, jedna by bola z nostalgie. A tá do hodnotenia predsa nepatrí. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Váhám mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, ale nakonec dávám tři. Pět lupičů a stará dáma docela zestárlo a chybí tomu drajv. To neznamená, že nejde o milý film - na jedné straně pětice ostřílených kriminálníků, na druhé straně roztomilá stará dáma jako jejich domácí, která je neustále vyrušuje při dokonalé loupeži. A když se ji rozhodnou oddělat, chybí jim k tomu kuráž a tak se začnou likvidovat mezi sebou. Samozřejmě jde o starý film, takže se moc násilí nedočkáme, zato tu nechybí ve finále pořádná porce černého humoru (projíždějící vlak). Obsazení je skvostné, ale bohužel jen na papíře - Guinness šíleně přehrává, Sellers tu zatím ve své první větší roli moc nepředvedl a Herbert Lom se jen tváří jako dokonalý vrahoun. Nejlepší je tak stará babka a posledních cca 20 minut. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Alec Guiness je neskutečný chameleon. Já už jsem to tedy věděl, protože snímek "Šlechetné srdce a šlechtické korunky" je toho jedinečný důkaz, ale stejně mě tenhle film, jemuž novější remake nesahá po kotníky, mile překvapil a ukázal mi, že Alec Guiness se narodil skutečně pro každou roli. Stejně jako Peter Sellers nebo Herbert Lom. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (11)

  • Je možné si všimnout, že v tomto filmu má Herbert Lom v postavě z jednoho padouchů vyholenou hlavu. Je to z toho důvodu, že souběžně hrál divadelní hru „Král a já“, ve které v roli siamského panovníka musel mít vyholenou hlavu. Herbert Lom se nabídl, že by klidně nosil paruku, ale tvůrcům se jeho vyholená hlava zalíbila, protože tak vypadal, jako by opravdu právě vylezl z vězení. Zdroj: Zdeněk Bauer - kniha Herbert Lom, nejslavnější český herec na světě] (mar48)
  • Ve scéně, kdy lupiči odjíždějí od staré dámy, se omylem otevře futrál s penězi, které se vysypou na ulici. Lupiči se nezdržují jejich sběrem. Přesto v dalších záběrech není po bankovkách na ulici ani památky. (Amper01)
  • Scénarista William Rose, který se zasloužil o oskarovou nominaci za scénář, se natáčení neúčastnil až do konce. Když film poprvé uviděl, což bylo 3 roky po jeho premiéře, byl nesmírně potěšen tím, nakolik tvůrci zůstali věrni jeho detailům a osobním vizím. (venus)

Související novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama