Reklama

Reklama

Sjezdař

  • USA Downhill Racer
Trailer

Sláva může být pomíjivá, cíl na dosah iluzí, zlámané kosti skutečností... Když přijde americký lyžařský tým o jednoho ze závodníků kvůli zranění, je pro světový pohár v Alpách vybrán jako náhradník David Chappellet (R. Redford) – slibný, ale samolibý a solitérní mladík z malého města v Coloradu. Ten se brzy po svém příjezdu dostává do konfliktu s rázným trenérem mužstva Eugenem Clairem (G. Hackman), který arogantnímu nováčkovi nehodlá nijak vycházet vstříc. I přes nepřízeň okolností ale Chappellet dosahuje nečekaně dobrých výsledků a jedině pád v závodě v Kitzbühelu zkazí senzaci, kterou mohl vytvořit. Nezbyde mu než přehodnotit svůj dosavadní přístup a začít hledat chyby jinde než u ostatních. Poté jeho hvězda pomalu stoupá a má před sebou olympijské hry, na nichž hodlá vydobýt absolutní triumf... V režijním debutu Michaela Ritchieho natočeném podle předlohy Oakleye Halla se na jedné straně prolíná intenzivní atmosféra závodů sjezdového lyžování s intimním životním dramatem arogantního a osamělého sportovce toužícího po vítězství a uznání na straně druhé. Film se ve své době dočkal pozitivního přijetí – kritika o něm mluvila jako o výtečném sportovním snímku a vyzdvihovala výkony Gena Hackmana a Roberta Redforda. Ten v roce 1971 získal Cenu britské akademie BAFTA za trojici snímků Butch Cassidy a Sundance Kid, Willie Boy a také právě Sjezdař. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Kitzbühel, Wengen. Vždy mě zajímalo jak se asi cítí sjezdař, když poprvé v kariéře stojí na startu těchto legend a musí v sobě najít sílu se odrazit a spustit se dolů ze svahu, na kterém ho spíše než cíl čeká zmrzačení. A Ritchie tyto pocity předkládá na zlatém podnose. Vsadil vše na "niterní" atmosféru (pokud patříte k těm, na které silně zapůsobila scéna s pohledem do očí šelmy v Collateral, tak víte co tím myslím). Což u sportovního filmu může vypadat podivně, ale funguje to. A to tak, že hodně. Na druhou stranu je to díky tomu silně nedivácké, čemuž napomáhá i fakt, že zde zcela absentují žánrová klišé a Redford hraje (výborně, nutno podotknout) možná vůbec nejnesympatičtější postavu své kariéry. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru jen lehce nadprůměrný film ze sportovního prostředí jak jinak, než inspirovaný skutečnou událostí. Chybělo především více dramatických momentů, ten nejvýraznější v závěru byl nahlodán nevěrohodností situace a vyzněl trochu amatérsky. Sjezd z pohledu lyžaře byl rozhodně nevšední zážitek a jedna z nejlepších scén filmu. Vynikající herecké představení egoistického Roberta Redforda, ale ještě více se mi líbil Gene Hackman v roli trenéra, který musí zvládnout americký lyžařský tým plný individualit, z nich každý chce uspět. Věta „Nikdo nepojede, dokud já neřeknu“ jeho postavu vystihovala dokonale. Musím též souhlasit se zde již jinými zmíněnou myšlenkou, že tehdy (nejen) lyžování připomínalo sport více než dnes a bylo to ještě takové zdravé a romantické soupeření. ()

Reklama

markotter 

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl zajímavý hlavně tím, jak zajímavě a dynamicky byly nasnímány scény ze závodů (hlavně s přihlédnutím k době vzniku filmu). Robert Redford hrál jenom typického amerického náfuku z amerického zapadákova a jednotliví herci mu jen tak sekundovali. Divím se, že takový G. Hackman šel do filmu, kde skoro jenom mluvil do vysílačky. ()

Thewho18 

všechny recenze uživatele

Klasická, poctivá redfordovina, s kvalitním, realistickým zpracováním světa sjezdového lyžování ( nechybí Wengen ani Hahnenkamm), v dobách kdy byly lyže z dubu a vyhrávalo se především pro slávu a přízeň sličných, vypočítavých slečinek, které jezdí v žlutém sportáčku:) Povedených filmů ze světa sportu je jako šafránu a proto musím dát za 5. Zdejší neznalost sjezdaře pravděpodobně vysvětluje fakt, že v dobách vzniku tohoto snímku, neshledali naši cenzoři TV zábavy příliš výchovným pouštět do vysílání namachrované američany, kteří vyhrávají olympiádu levou zadní a přitom mají styl, který by jim mohl závidět i samotný Kája Gott:) ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Přehlídka přebujelého ega... Od filmu jsem si slibovala víc, než se skoro po celou dobu budu dívat na arogantní nafoukanou tvář. Moc se tam toho nenamluví, to by u filmu ze sportovního filmu nevadilo, ale vyznívá to nějak uměle, nepříliš uvěřitelně, během sledování se mi nepodařilo vytvořit vztah k postavě v hlavní roli - možná proto, že by to ani v reálu s takovým egoistou nešlo. Takže nejvíc mě bavilo vidět svět a sjezdování před padesáti lety - hůlky s koženými řemínky, dlouhé štíhlé těžko ovladatelné lyže, neupravené tratě, staré vláčky, staré telefony a tak, co se dneska už nikde nevidí. Možná někde na půdě. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení probíhalo v Alpách, ve švýcarském Wengenu, francouzském Megéve nebo rakouském Kitzbühelu. Část natáčení proběhla také v Coloradu. (Terva)
  • Film je inspirován dvěma postavama amerického lyžování, a to Spiderem Sabichem z Kalifornie a Billym Kiddem z Vermontu. (Terva)

Související novinky

Hugh Jackman a skoky na lyžích

Hugh Jackman a skoky na lyžích

21.01.2015

Sportovních filmů nikdy nebyl nedostatek, jen málo z nich se ale věnuje zimním sportům. Hokejový zázrak, Kokosy na sněhu nebo Sjezdař s Robertem Redfordem teď ale nafasují dalšího celovečerního… (více)

Reklama

Reklama