Reklama

Reklama

Sjezdař

  • USA Downhill Racer
Trailer

Sláva může být pomíjivá, cíl na dosah iluzí, zlámané kosti skutečností... Když přijde americký lyžařský tým o jednoho ze závodníků kvůli zranění, je pro světový pohár v Alpách vybrán jako náhradník David Chappellet (R. Redford) – slibný, ale samolibý a solitérní mladík z malého města v Coloradu. Ten se brzy po svém příjezdu dostává do konfliktu s rázným trenérem mužstva Eugenem Clairem (G. Hackman), který arogantnímu nováčkovi nehodlá nijak vycházet vstříc. I přes nepřízeň okolností ale Chappellet dosahuje nečekaně dobrých výsledků a jedině pád v závodě v Kitzbühelu zkazí senzaci, kterou mohl vytvořit. Nezbyde mu než přehodnotit svůj dosavadní přístup a začít hledat chyby jinde než u ostatních. Poté jeho hvězda pomalu stoupá a má před sebou olympijské hry, na nichž hodlá vydobýt absolutní triumf... V režijním debutu Michaela Ritchieho natočeném podle předlohy Oakleye Halla se na jedné straně prolíná intenzivní atmosféra závodů sjezdového lyžování s intimním životním dramatem arogantního a osamělého sportovce toužícího po vítězství a uznání na straně druhé. Film se ve své době dočkal pozitivního přijetí – kritika o něm mluvila jako o výtečném sportovním snímku a vyzdvihovala výkony Gena Hackmana a Roberta Redforda. Ten v roce 1971 získal Cenu britské akademie BAFTA za trojici snímků Butch Cassidy a Sundance Kid, Willie Boy a také právě Sjezdař. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

Nikkilee 

všechny recenze uživatele

Tak pro začátek bych ráda zmínila, že Redford je jeden z mých nejvetších oblíbenců a zároveň bylo fajn vidět lyžování v plenkách. To byly dva zajímavé faktory a tím to také skončilo. Panebože, co to bylo za střih? Dialogy naprosto o ničem a takových nedotažených, potažmo zbytečně naznačených dějových linek, který nikam nevedly a byly uplně zbytečné - to se taky jen tak nevidí! Jedna hvězda za RR a lyže! ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Slabšia športová dráma, kde dramatických situáciíí je pomenej. Trhaná kamera atmosfére nepridáva, herci sú iba priemer a takmer chýbajú zaujímavé momenty. 33-ročný Redford ani zďaleka nepripomína mladého pretekára. Športové úseky a preteky pripomínajú skôr nemastný-neslaný hraný dokument, akurát že v hranom dokumente nenájdete zrýchlené zábery. Hodnotenie: 55% ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Kitzbühel, Wengen. Vždy mě zajímalo jak se asi cítí sjezdař, když poprvé v kariéře stojí na startu těchto legend a musí v sobě najít sílu se odrazit a spustit se dolů ze svahu, na kterém ho spíše než cíl čeká zmrzačení. A Ritchie tyto pocity předkládá na zlatém podnose. Vsadil vše na "niterní" atmosféru (pokud patříte k těm, na které silně zapůsobila scéna s pohledem do očí šelmy v Collateral, tak víte co tím myslím). Což u sportovního filmu může vypadat podivně, ale funguje to. A to tak, že hodně. Na druhou stranu je to díky tomu silně nedivácké, čemuž napomáhá i fakt, že zde zcela absentují žánrová klišé a Redford hraje (výborně, nutno podotknout) možná vůbec nejnesympatičtější postavu své kariéry. ()

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

Někteří ujížděli na lecčem u California Dreamin´, jiní sjíždí prudké svahy ve Wengenu. Píše se rok 1969... Inspirace skutečným příběhem (vrrrrrr) lyžaře, kterému bylo víc jeho vlastní ego než týmová spolupráce. Sportovní drama bez špetky dramatické situace, dalo by se říct i bez scénáře. Žádná žánrová klišé, ale vlastně ani žádný žánr. Hraný inscenovaný dokument? Dražší home video? Vynikající je ovšem kamera a střih záběrů lyžování, Redford hraje tradičně výborně. Film měl zvláštní nepopsatelnou atmosféru, prchavé puf, které může rázem zmizet. Zvolil bych černobílou kameru... ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Sjezdové lyžování jsem měl kdysi moc rád hlavně na olympiádách a tohle je asi jediný známější film o něm. Nu a samotné lyžování je natočené výborně, plné dramatických pádů, skvělých záběrů včetně těch z pohledu jezdce, takže si nadhodnotím na 3*. Hodnotit totiž i zbytek, bylo by to míň. Šeď, nuda, nezajímavý příběh s nulovým napětím a navíc z prstu vycucaná pohádka - v Grenoblu 1968 kraloval Jean-Claude Killy, žádný vymyšlený americký sjezdař; ti si o podobném úspěchu mohli v konkurenci Francouzů, Rakušanů a Norů nechat tak zdát. No a herci - Gene Hackman je slušný, ale nemá prostor. A Redford hraje na půl plynu nesympatického idiota, který se ze stejným nezájmem chová k trenérovi, spolujezdcům, holkám i vlastnímu tátovi. Hlavně s nikým nemluvit. Takový "sympaťák", že jsem mu přál ve finále ať spadne. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (3)

  • Film je inspirován dvěma postavama amerického lyžování, a to Spiderem Sabichem z Kalifornie a Billym Kiddem z Vermontu. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v Alpách, ve švýcarském Wengenu, francouzském Megéve nebo rakouském Kitzbühelu. Část natáčení proběhla také v Coloradu. (Terva)

Související novinky

Hugh Jackman a skoky na lyžích

Hugh Jackman a skoky na lyžích

21.01.2015

Sportovních filmů nikdy nebyl nedostatek, jen málo z nich se ale věnuje zimním sportům. Hokejový zázrak, Kokosy na sněhu nebo Sjezdař s Robertem Redfordem teď ale nafasují dalšího celovečerního… (více)

Reklama

Reklama