foto

Dabney Coleman

  • nar. 3.1.1932 (87 let)
    Austin, Texas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec, narozený 3. ledna 1931 v Austinu ve státě Texas. V r. 1949 nastoupil do vojenského institutu ve Virginii, poté začal studovat práva na texaské univerzitě. Touha stát se hercem však byla silnější. Od počátku 60. let se začal objevovat v televizních seriálech a poté i na filmovém plátně.

Tento osobitý herec má na svém kontě více než 60 filmových rolí, často ztvárňuje sobecké, podlézavé, chamtivé či nervózni chlapíky. Typickou ukázkou je postava šovinistického šéfa Franklina Harta ml., jemuž usilují o život jeho spolupracovnice (Jane Fondová, Dolly Parton a Lily Tomlin) v komedii OD DEVÍTI DO PĚTI (1980). Coleman začínal vedlejšími rolemi po boku svých slavnějších kolegů, jako byla role lyžařského trenéra amerického olympijského týmu v DOWNHILL RACER (1969) s Robertem Redfordem, spolu se Stevem McQueenem se objevil ve SKLENĚNÉM PEKLE (1974) a s Gene Hackmanem si zahrál ve westernu 700 MIL V SEDLE (1975).

S Jane Fondovou si znovu zahrál spolu s jejím otcem Henrym Fondou a také s Katherine Hepburnovou v oscarovém snímku NA ZLATÉM JEZEŘE (1981).V r. 1982 se blýskl vedle Dustina Hoffmanna v dnes již klasické komedii TOOTSIE režiséra Sydneyho Pollacka. V r. 1990 byl obsazen spolu s Umou Thurman do hlavní role u nás nepříliš známého komediálního dramatu TAM, KDE JE SRDCE. Častým hereckým spolupracovníkem je také Tom Hanks, zahráli si spolu např. v komediích MUŽ S ČERVENOU BOTOU (1985), ZÁTAH (1987) nebo LÁSKA PŘES INTERNET (1998). Kromě filmového plátna se Coleman často objevuje jako hostující hvězda v televizních seriálech, např. UPRCHLÍK nebo COLUMBO, kde si v r. 1973 zahrál detektiva a o 18 let později se vrátil v roli vraha.

Za roli Martina Costigana v TV filmu ZÁVAZNÉ MLČENÍ obdržel v r. 1987 cenu Emmy za vedlejší roli a v r. 1988 si odnesl Zlatý globus za hlavní roli v komediálním seriálu SLAP MAXWELL STORY. Ze zatím poslední tvorby tohoto herce jmenujme hlavní roli ve filmu KDE ROSTE ČERVENÉ KAPRADÍ (2003) nebo vedlejší roli v novém seriálu z produkce studia HBO IMPÉRIUM – MAFIE V ATLANTIC CITY (2010).

Dabney Coleman byl dvakrát ženatý, první manželství s Ann Courtney Hall bylo bezdětné a trvalo jen dva roky (1957-1959), podruhé se oženil v roce 1961 s herečkou Jean Hale (rozvedli se v r. 1984). Z tohoto svazku se narodily čtyři děti: Meghan, Randy, Kelly Johns a Quincy (1972). Posledně jmenovaná se kromě herectví věnuje i zpěvu, v r. 2003 jí vyšlo CD nazvané „Also Known As Mary“.

Dáša "lola3121" :-)....

Herecká filmografie

Filmy

2007 Hard Four
2005 Domino
2003 Kde roste červené kapradí
2002 Na vrchol
Půlnoční míle
2001 Hledač talentů (TV film)
Přestávka: Zázrak na Třetí ulici
Přestávka: Škola mimo provoz
2000 Jak si vzít milionářku (TV film)
1999 Giving It Up
Inspektor Gadget
Must Be Santa (TV film)
Myšák Stuart Little
Taken
1998 Cíl: Země (TV film)
Láska přes internet
My Date with the President's Daughter (TV film)
Vyhnanec (TV film)
1997 Zamilovaná čarodějka
1996 Kolik váží duše (TV film)
1995 In the Line of Duty: Kidnapped (TV film)
1994 Clifford
Soudkyně v pokušení
Texan (TV film)
1993 Amos & Andrew
Burani z Beverly Hills
1992 Zlatá žíla
1991 Never Forget (TV film)
1990 Seznamte se s Applegatovými
Tam, kde je srdce
V časové tísni
1988 Baby M (TV film)
Děti, možná (TV film)
Hot to Trot
1987 Guilty of Innocence: The Lenell Geter Story (TV film)
Plaza Suite (TV film)
Zátah
Závazné mlčení (TV film)
1986 Murrow (TV film)
Návrat Mika Hammera (TV film)
1985 Muž s červenou botou
1984 Cloak & Dagger
Muppets dobývají Manhattan
1983 Válečné hry
1982 Lékařská akademie
Tootsie
1981 Callie & Son (TV film)
Moderní problémy
Na Zlatém jezeře
1980 Dan August: The Jealousy Factor (TV film)
Jak vyzrát na vysoké životní náklady
Melvin a Howard
Nic osobního
Od devíti do pěti
Pray TV
1979 North Dallas Forty
When She Was Bad... (TV film)
1978 Jdi, řekni Spartským
Maneaters Are Loose! (TV film)
More Than Friends (TV film)
Odvrácená strana hor II
1977 Bez slitování
Viva Knievel!
1976 Bitva o Midway
Polib mě... zabij mě (TV film)
1975 700 mil v sedle
Attack on Terror: The FBI vs. the Ku Klux Klan (TV film)
Okno do nebe
Returning Home (TV film)
1974 Bad Ronald (TV film)
Black Fist
Holubice
House of Evil (TV film)
Skleněné peklo
1973 Dying Room Only (TV film)
Egan (TV film)
President's Plane Is Missing, The (TV film)
Propustka do půlnoci
Savage (TV film)
1970 Miluji svojí ženu
The Brotherhood of the Bell (TV film)
1969 Elvis: Trable s děvčaty
Sjezdař
1968 Lovci skalpů
1966 Zakázaný majetek
1965 Na vlásku
1964 Movie Maker, The (TV film)

TV seriály

2019 For the People (TV seriál)
One Big Happy Family (S02E05)
Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
The Last Link (S16E12)
2016 Ray Donovan (TV seriál)
Federální bradavková inspekce (S04E04)
2011 Impérium - Mafie v Atlantic City (TV seriál)
Pod Boží mocí žena rozkvétá (S02E11)
Broskve z Georgie (S02E10)
Souboj století (S02E09)
další epizody (9)
2010 Impérium - Mafie v Atlantic City (TV seriál)
Návrat k normálu (S01E12)
Pařížská zeleň (S01E11)
Belle Femme (S01E09)
další epizody (8)
2009 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Snatched (S10E13)
2007 Heartland (TV seriál)
2006 Courting Alex (TV seriál)
2004 Ten, kdo tě chrání (TV seriál)
Antarctica (S03E22)
Blood In, Blood Out (S03E21)
The Vote (S03E20)
další epizody (12)
2003 Ten, kdo tě chrání (TV seriál)
Swimming (S03E10)
Let God Sort 'Em Out (S03E09)
Believe (S03E08)
další epizody (22)
2002 Ten, kdo tě chrání (TV seriál)
No Good Deed (S02E11)
Sacrifice (S02E10)
The Dark (S02E09)
další epizody (22)
2001 Ten, kdo tě chrání (TV seriál)
Home (S01E11)
Loyalties (S01E10)
The Funnies (S01E09)
další epizody (11)
1997 Přestávka (TV seriál)
1994 Bláznovy fejetony (TV seriál)
1991 Drexell's Class (TV seriál)
Columbo (TV seriál)
Columbo a vražda rockové hvězdy (S10E03)
1987 The Slap Maxwell Story (TV seriál)
1986 Fresno (TV seriál)
1983 Buffalo Bill (TV seriál)
1978 Apple Pie (TV seriál)
1977 Fernwood 2 Night (TV seriál)
Forever Fernwood (TV seriál)
1976 Mary Hartman, Mary Hartman (TV seriál)
Quincy M.E. (TV seriál)
1975 Caribe (TV seriál)
1973 Columbo (TV seriál)
Dvojitý šok (S02E08)
1971 McMillan & Wife (TV seriál)
1969 Bright Promise (TV seriál)
1967 The Invaders (TV seriál)
1966 That Girl (TV seriál)
1965 I Dream of Jeannie (TV seriál)
1964 The Outer Limits (TV seriál)
Wolf 359 (S02E08)
Specimen: Unknown (S01E22)
The Mice (S01E15)
1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
Kraft Suspense Theatre (TV seriál)
Uprchlík (TV seriál)
1962 Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1950 Armstrong Circle Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2018 Celebrating Laughter: The Life and Films of Colin Higgins
2016 Norman Lear: Just Another Version of You
2012 Char·ac·ter
2003 50 Greatest TV Animals (TV film)
2002 The Perfect Pitch (TV film)
1995 Idols of the Game (TV seriál)
1992 Lincoln (TV film)
1987 Happy 100th Birthday Hollywood (TV film)

TV pořady

1988 The 40th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1987 The 39th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1983 The 35th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace