Reklama

Reklama

Svatební košile

  • USA The Spectre's Bride
Animovaný / Krátkometrážní / Horor / Poetický
Československo, 1978, 11 min

Obsahy(1)

Poetický horor podle stejnojmenné básně z Erbenovy Kytice. (oficiální text distributora)

Recenze (65)

evangelik 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem netušil, že takovéto zpracování klasiky existuje. Včera jsem ho náhodou shlédl na CS filmu a musel jsem si ho hned zopakovat na You Tube. Pustit to v dobách vzniku školnímu dítku, o rodičovskou bezesnou noc je asi postaráno. Dnes už je mládež školou povinná patrně podstatně otrlejší, takže hodnocení "horor" by se mohla cynicky vysmát - nevím. V každém případě skvělé připomenutí klasika české literatury a dob, kdy rouhání Bohu či Panně Marii bylo těžkým hříchem, jenž bylo záhodno odčinit těžkou životní zkouškou a soubojem se záhrobními bytostmi. Docela by mě zajímalo, o jakých lidských proviněních by Erben psal dnes.O rouhání těžko, to je jisté..... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že zrovna tato báseň nikdy nebyla mou nejoblíbenější a měl jsem tak trochu strach, že to dopadne špatně. To jsem však tvůrce hodně podcenil, protože mi připravili opravdu zajímavou podívanou. Nádherná animace lahodila mému oku a nemám sebemenší připomínky k jejímu ztvárnění. Podobně na tom byl i hudební doprovod, který skvěle dopomohl vytvořit opravdu nezapomenutelnou atmosféru. ()

Reklama

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Skvelá strašidelná, napínavá hudba, hrôzostrašné obrazy, výborná animácia, čo dáva postavám nadprirodzené, snové pohyby, reč vo veršoch. Výrazy tvárí, s ktorými sa nedalo tak špičkovo pracovať ako dnes, prekvapia svojou presnosťou v podávaných emóciách. Vhodne zvolení herci a mrazivá atmosféra len umocňujú perfektný zážitok filmovej básne. Jeden z vrcholov stiesnenosti. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Jelikož je slovo "košile" v kategorii mezi pomnožnými, leckoho to může zmást. Tudíž zkraje bych chtěl podotknout, že v tomto případě Svatební košile nejsou singulár, nýbrž plurál, takže jste nekoukali na Svatební košili, ale na Svatební košile. Málo se to ví, ještě míň používá, a je skutečně tristní to všude číst blbě. -- Jako filmové zpracování je tento delší Večerníček skvělý. Sice mi trochu chybí další skvělé verše, které tvůrci asi předpokládali, že každý zná (když dvojice putuje krajinou a vystřídá je záběr na psa, každému by měly docvaknout verše "A psi houfem zavyli / když ty pocestné zvětřili. / A vyli, vyli divnou věc / že na blízku je umrlec." Ale o úrovni vzdělanosti si iluze nedělám), nicméně ostatnímu není co vytknout. Animace, přednes atd., vše výborné, ale atmosféra, ta na mě padla jak rána pěstí. Paráda. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Karel Jaromír Erben bol významný český spisovateľ a básnik. Mňa najviac zaujal horrorovo ladenými romantickými baladami. "Kytice z pověstí národních". Jednou z nich je aj báseň "Svatební košile". Záhrobný príbeh lásky medzi krásnou, mladou dievčinou, ktorá privolá po rokoch svojho milého späť domov z vojny. Lenže namiesto švárneho mládenca sa vráti len chladný, mŕtvy prízrak. Odvedie ju na miesto, na ktorom sa má konať ich svadba. Na cintorín v ďalekej cudzej zemi, kde je i on sám pochovaný. Túto desivú literárnu predlohu skvele spracoval, v roku 1978, režisér Josef Kábrt. Natočil úžasný, animovaný, krátkometrážny, poetický horror. ***** ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama