Reklama

Reklama

Leningradské nebe II.

  • Sovětský svaz Baltijskoje něbo - 2 serija (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Slavný dvoudílný sovětský velkofilm je dodnes považován ze přední humanistické dílo o blokádě Leningradu. Sugestivní příběh líčí osudy bojových pilotů, hrdinně bránících leningradské nebe okupované fašisty v letech 1941 až 1943. Ve městě zatím umíraly statisíce obyvatel hlady a jenom díky statečnosti a odhodlání Sovětů nebyly ztráty mnohonásobně větší. Snímek Leningradské nebe je kromě výpravných bojových scén také hereckým koncertem dvou tehdejších sovětských hvězd – Michaila Uljanova a Ljudmily Gurčenkové. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

xaver 

všechny recenze uživatele

Výborný válečný film, který poměrně věrohodně vykresluje život v obklíčeném městě. Válečné hrůzy a zbytečné obeti civilistů jenom podtrhují nadčasovost tohoto snímku, který i dnes má mnohým co povědět. Výborné herecké výkony a slušně natočené válečné scény. Působivé jsou i scény z bežného života hlavních hrdinů, ale i dalších protagonistů příběhu. Pokud by byl tento snímek natočen v barvě, po každé stránce by se vyrovnal americkým nebo britským válečným velkofilmům. Spousta obdobných snímků je často hodnocena velmi nepříznivě právě proto, že se odehrávají v Sovětském svazu a jsou natočeny černobíle. Viděl jsem několik filmů v původní černobílé verzi a pak kolorované a mohu potvrdit, že pouhým dobarvením filmů tento získal až neskutečně na zajímavosti. Určitě by stálo za úvahu dodatečně kolorovat tento film. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Kompozici i rozvíjení děje lze občas - obrazně řečeno - dát pomyslnou žlutou kartu. Ale i po takto vyjádřené výhradě je zřejmé, že klady tohoto pozoruhodného ruského sovětského filmu jasně převládají; zvláště poté, srovnáváme-li ho s produkcí brežněvovské pozdně stalinistické stagnace (zejména to platí o o 15 let mladší BLOKÁDĚ). Dědictví chruščovovského tání, to není zdaleka jen Solženicynův JEDEN DEN IVANA DĚNISOVIČE či mezinárodně proslulé filmy OSUD ČLOVĚKA nebo JESTŘÁBI TÁHNOU. Přes vzdálenost půldruhého tisíce kilometrů a téměř padesáti let je odhad ztížen; i tak se však závěr, že mezi oběma klíčovými studii sovětské - a zřejmě nejen sovětské - éry, MOSFILMEM a LENFILMEM, vládl - a vládne - konkurenční vztah, odrážející rivalitu obou největších ruských velkoměst, která si předávala i statut hlavního města země, zdá být nevývratný. Vedoucí úloha komunistické strany je ve vlastně BALTSKÉM NEBI negována na ústrojné minimum a zjevně odpovídá skutečnosti sovětského válečného dne. Obdobně nenásilně a přirozeně vyznívají i scény z hladovění leningradských obyvatel a hlavní postavy, hrubým odhadem 6-8 rolí, mají velmi daleko k neživotným schématům velkofilmů neblahé brežněvovské éry. Archivní prameny a jejich upravované doslovné citace ustupují civilnímu pohledu, blízkému možnostem a měřítkům většiny diváků. Nenásilně a přirozeně působí také válečné lásky a rovněž zušlechťující zobrazení skutečnosti nebrání tomuto režisérskému pohledu v přesvědčivém zvládnutí tohoto mimořádně nesnadného tématu. I výrazné herecké osobnosti filmu se (Michail Uljanov, Ljudmila Gurčenko, Inna Kondraťjeva, Pjotr Glebov) tu v rámci značného prostoru, daného Vengerovovou režií, vydatně spoluzasloužily na mimořádně působivém vyznění tohoto nevšedního díla hraného filmu našich někdejších východních sousedů. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nebol som z tohto vyslovene sklamaný, ale veľkofilm o Leningrade som si predstavoval trošku ináč. Niektoré momenty sú výborné, dobové zábery sú celkom dobre skombinované s tými filmovými, ale komunistická propaganda v niektorých scénach je až do očí bijúca, hlavne úvod druhého dielu. Ľúbostný románik zaberá takmer polovicu druhého dielu a aj preto to mierne sklamanie. Chcel som film vidieť viac akčný, alebo viac dramatický, viac vojska, viac hladomoru, viac leteckých súborov a pesimizmu, pretože vzhľadom na to, aká situácia tam vtedy bola, sa film nesie až vo veľmi veselom duchu. 60%. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Pokračování příběhu z doby Leningradské blokády začíná autentickými záběry z ulic daného města. Od tvůrců dobrý tah. Hrdinské osudy letců pokračují ve stejném režimu jako u předchozího snímku. Na konci je už však příběh civilní a jaksi nezajímavý, ale snad to mělo jen ukázat, jak osudy pokračovali. Syrový realismus u obou dílů je vysoký a ona autenticita přináší na významu. Na velké válečné exhibice se nehraje, což je svým způsobem dobře. Strádání lidí tak není zatlačeno do pozadí. Svým vyzněním a pomalostí to dnes sice moc neohromí, ale jako vkusná výpověď jedné tragické události zcela postačí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Druhý díl stejný jako první. Žádná změna, pouze pokračování stejné nudy a představování toho nejlepšího co SSSR (CCCP) tenkrát mělo. Koho to má v dnešní době bavit... ()

Reklama

Reklama