Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vychází z autentických údajů o životě Epifana Drowniaka, proslulého jako naivní malíř Nikifor Krynický. V roce 1960 ho objevil malíř Marian Wlosiński, který se živil výzdobou lázeňských domů v Krynici, kde Nikifor nabízel rekreantům své obrázky. Nikifor se pak usadil v Marianově pracovně a ten, fascinován ryzostí a půvabem jeho výtvarného projevu, se ho ujal. Ve snaze pochopit fenomén zdravotně a mentálně postiženého muže Marian rezignoval na vlastní tvorbu i na rodinný život. Obětavě, bez odezvy a náznaku vděčnosti zajistil Nikiforovi sociální zázemí a v roce 1967 mu zařídil výstavu v prestižní varšavské galerii... Styl filmu je odvozen z naivistického vidění Nikifora, kterého v bytostném souznění ztělesnila osmdesátiletá Krystyna Feldmanová. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

MichalHajd

MichalHajd (hodnocení, recenze)

Áno, máte pravdu, že film ani tak nie je o maliarovi Nikiforovi. Je to film o veľkosti a sile človeka, ktorý pomáha outsiderovi. Bez toho, že by za to čakal nejakú odmenu. V tom je veľkosť a úžasná sila tohto filmu. Ten chudák, na ktorého všetci kašlú, nie je ani brat ani iný príbuzný hlavného hrdinu. Je to človek. Človek, čo potrebuje pomôcť. Aj takto sa dá na to pozerať. Pre mňa je to krásny film.

Související novinky

Hřebejk v Hlavní soutěži 48. MFF Karlovy Vary

Hřebejk v Hlavní soutěži 48. MFF Karlovy Vary

12.06.2013

Do hlavní festivalové sekce čítající sedm světových a sedm mezinárodních premiér se s novými snímky vrací šest režisérů, z nichž dva si v nedávné minulosti z Karlových Varů odnesli Křišťálové glóby… (více)

Reklama

Reklama