Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh čtyř mužů, kteří byli v době nacistické okupace zatčeni při náhodné razii v hotelu malého města a odvedeni do školní třídy. Ve strachu, že budou bez milosti postiženi, se snaží připravit na výslech. Strach působí i na jejich charaktery, a tak je nakonec inzultován člověk, který je z nich nejspravedlivější, ale nejměkčí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (55)

UncleG 

všechny recenze uživatele

Překvapivý "malý velký" film, který (krom perfekntího obsazení) vyniká skvělou atmosférou a v minimalistických podmínkách rozjíždí zdrcující dramatické čóro. Přes hutné a sugestivní vyprávění je tu ještě položena psychologická nadstavba - o níž bych si troufnul tvrdit, že je skrz naskrz geniální. Bude to znít jako nejblbější klišé, ale tenhle film opravdu "nastavuje zrcadlo". V situaci, v níž jde vážně o kejhák, se alespoň v jednom ze čtyř hlavních (anti)hrdinů chtě nechtě musí každý poznat. A věřte, že to poznání nebude zrovna příjemné. Psychologická perla nutící diváka k zamyšlení sám nad sebou. 100%! ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Čtyři muži se po letech vrací znovu do školních lavic. Učit se zde ale nebudou. Nejsou zde totiž dobrovolně. Strach z možného výslechu rozpoutá psychologický nátlak na nejslabší článek(jedince) z nich. Podezření je mrazivým psychologickým dramatem jistou dobu i trezorovou záležitostí ve které o5 exceluje(jak jinak) R. Hrušínský. Neméně povedený herecký výkony předvedli i jeho herečtí kolegové. Tady není o hodnocení pochyb. 5hvězd. ()

Reklama

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Za okupace jsou do školní třídy převezeni čtyři lidé. Nevědí proč ani na jak dlouho. Čekají, že budou vyslýcháni a tak se snaží připravit vzájemné alibi. Všichni čtyři bydleli v jednom hotelu a tak se znají od vidění. Něco se v hotelu stalo a oni mají být vyslýcháni a snad i potrestání. Charaktery se ve stresu kroutí a mění v jiné. To, co začalo jako teorie výslechu, končí jako obvinění. Po stresu se ti "hodní" lidé zase vrací do svých rolí. Padne velmi pravdivá poznámka: Lidé jsou hodní, jen když jsou k tomu nuceni ! ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tehdejším divákům bylo jasné, že se zde nejedná jen o německou okupaci, ale i o tu čerstvou sovětskou. Jinak je tato studie strachu, který dělá z obětí velmi aktivní pomahače okupanta, skvělá, včetně absurdního konce. Samozřejmě je o to působivější, že nikdo neví, jak by se v podobné situaci zachoval. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkně natočené paranoidní drama alá "co by kdyby". Co dokáže strach a izolovanost provést s relativně normálními lidmi. Čtyři chlapi za heydrichiády náhle vojáky vytažení z hotelu a zavření ve škole. Co bude dál? Nervozita, panika. Rudolf Hrušínský v roli rozhodného tvrdého muže si jede ve svém slavné stylu "hajzl-funkcionář", Brodský roztěkaný zmatlík, někde napůl cesty mezi nimi pak Husák(umírněný) a Landovský (agresívní tichánek). Do konce filmu se neví jak to přesně je, takže je pořád na co čekat. 80% ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Přestože inscenace zmizela na dlouhá léta do trezoru, podařilo se ji Jiřímu Hubačovi přepsat do podoby rozhlasové hry a v roce 1978 pod názvem „Situace“ byla odvysílána. (sator)
  • Ač se snímek odehrává v protektorátu, byl záminkou proti scenáristovi Jiřímu Hubačovi a jeho protisocialistickým postojům, byl vyloučen z KSČ a jeho tvůrčí skupina v Československé televizi, které byl šéfem, byla rozprášena a jen stěží si udržel místo řadového dramaturga. (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno