Reklama

Reklama

Řek Zorba

  • Řecko Zorbas o Ellinas (více)
TV spot 2

Obsahy(1)

Na Krétu přijíždí mladý anglický spisovatel řeckého původu, Basil, aby obnovil těžbu ve zděděném lignitovém dole. Cestou se seznámí s vesničanem Zorbou, jehož nepředstíraná volnost a nezávislost není založena na velikosti majetku, ale na odhodlání a chuti užívat si života naplno. V jeho přítomnosti plachý Basil pochopí, že existuje způsob, jak se vypořádat s osobními úspěchy i prohrami. Ten zní: Nikdy nepřestat tančit! Film vznikl podle románu spisovatele Nikose Kazantzakise, jehož původní název zní "Život a skutky Alexise Zorbase". Na filmové plátno jej převedl rovněž řecký režisér Michalis Kakojannis. V silném a divácky vděčném příběhu strhává pozornost pozoruhodný výkon Anthonyho Quinna (známý ze snímků Žízeň po životě, Zvoník u Matky Boží, Děla z Navarone či Poslední vlak z Gun Hillu), který v hlavní roli předvádí nejjemnější odstíny svého hereckého mistrovství. Z původních sedmi nominací Řek Zorba v roce 1965 získal tři Oscary: za vedlejší ženskou roli (Lila Kedrova), za kameru (Walter Lassally) a výpravu (Vassilis Photopoulos). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (174)

zette 

všechny recenze uživatele

Bohuzel jsem film videl v ceskem zneni a tak plnohodnotne nejsem schopen ocenit herecke vykony, na kterych nejspis tento film stoji. Kdyz opomenu tento handicap, tak stejne zustanu zklamany a moc dobre nechapu divacky uspech tohoto filmu. Atmosferu Krety do me film nedostal, scenar se mi taky nezda nijak vyjimecny, kamera obycejna... Nevim no... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

A.Quinn jednoznačne dominuje a je tak výrazný a presvedčivý , že má obrovský podiel na tom ako film výzerá a pôsobí na vás.Aký účinok má jeho večný otimizmus a dobrá nálada na skôr pesimistického šéfa , ktorý si ho najal , zistíte až v závere v podarenej scéne spúšťania dreva z hory. "Už si videl niekedy takú pohromu?" ...,tak po tomto som vybuchol aj ja a tanec v dobrej nálade na pláži v závere je krásnym zakončením .Veľmi príjemný film ,ktorý vám napumpuje optimizmus do tela. 80%. ()

Reklama

Lexion69 

všechny recenze uživatele

Zvláštně a taky bohužel nepříjemně disharmonické. Quinn na jednu stranu famózní, Zorba má neskutečnou životní sílu a jeho nezlomnost přímo sálá a Irene Papas je křehká a zároveň tvrdá ale po celou dobu nádherná. Na druhou stranu jsem nepochopil záměr tvůrců, chtěli-li, skrze Zorbu ukázat protiklad hektickému způsobu života, a ukázat krásu každého okamžiku... tak proč jsou proboha všichni Řekové vykresleni jako banda nenávistných, závistivých hajzlů?! Finální tanec, ač samostatně působivý, v kontextu jen umocňuje schizofrení pocity z téhle hodně svébytné reklamy na Helénskou republiku. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Veľkolepá oslava života a schopnosti pozviechať a preniesť sa i ponad tie najväčšie neúspechy a sklamania. Fenomenálna nadživotná kreácia Anthony Quinna presvitá ako lúč jasného svetla cez temnotu pochmúrnej reality. Kakojannis nazerá na veci z tej lepšej stránky, s humorom a nadsádzkou, predsa však nebanalizuje. Miesenie komických a tragických (línia krásnej vdovy či Madame Hortense, ktorá je miernejšou, nekrvilačnou, ale rovnako naivnou a k spomienkam upnutou obdobou Normy Desmond zo Sunset Blvd.) prvkov s krétskymi zásadami tradičného života sú základom pre zvláštny spiritualizmus. Spiritualizmus s prímesou nihilizmu a irónie, ktorého sa nedá prejesť. Preto mohol byť čas strávený so Zorbom pokojne ešte dlhší. 85% ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Život to jsou potíže!"                                                                                                                                                                  To je film!! Mexičan s irsko-indiánskými kořeny hraje Řeka, Ruska hraje Francouzsku a všechno to vytváří skvělou řeckou atmosféru. Nejvíc se mi líbil ten vpravě řecký konec! ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Film byl natočen na motivy stejnojmenného románu Nikose Kazantzakise. (Hans.)
  • Herec Anthony Quinn, který měl ke konci filmu předvést strhující předvedení některého řeckého tance, si těsně před dokončením filmu zlomil nohu a tak to, co ve filmu vidíme, jsou jeho vlastní vymyšlené kroky tance, který předváděl tak, aby ho noha co nejméně bolela (Kamkon)
  • Z toho tance, který Anthony Quinn tančí, se stal rázem jeden z nejpopulárnějších tanců v Řecku a byl nazván stylově Zorbas. (Kamkon)

Reklama

Reklama