Reklama

Reklama

Zlomová bitva 2. světové války v Pacifiku. Psal se rok 1942 a Američané se ještě těžce vzpamatovávali z japonského útoku na Pearl Harbor a dalších vítězství fašistů v Pacifiku. Bylo jen otázkou času, kdy americká armáda přejde do protiútoku. 7. srpna 1942 konečně došlo k vylodění spojeneckých jednotek na Guadalcanalu. A urputné boje o strategicky důležitý ostrov následně trvaly dlouhých šest měsíců. Proběhly zde tři hlavní pozemní souboje, pět velkých námořních bitev a téměř nepřetržité vzdušné konflikty. Nakonec v prosinci roku 1942 ukončili Japonci další pokusy o převzetí ostrova, své jednotky evakuovali a přenechali ostrov spojencům. Bitva o Guadalcanal byla velkým a důležitým vítězstvím spojenců a ukázala, že Japonci mohou být poraženi v džungli, kde se zdáli do té doby neohrožení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

kinderman 

všechny recenze uživatele

V rekordně krátké době zfilmovaná kniha válečného korespondenta R.Tregaskise (vyšla i česky pod názvem Bitva o Guadalcanal) je téměř dokumentárním záznamem líčícím těžké boje americké námořní pěchoty o tento strategicky významný ostrov. Z řady dobrých (ale dnes již zapomenutých) herců-jde o chlapskou záležitost, žádné úlevné odskoky do zázemí-poznáte A.Quinna a mladičkého R.Jaeckela, který si později zahrál v mnoha dalších válečných filmech. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Samotna bitka o Guadalcanal bol neskutocny brutal, ovsem film je spracovany len priemerne. Hercom som ani neveril ze vobec  su vo filmovej vojne  : 65 % ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. V historii US námořní pěchoty bylo dobývání Guadalcanalu jedna z nejdramatičtějších bitev. V historii válečných filmů jde o průměrný snímek, natočený rok po bitvě, který optimisticky a bez odstupu a dramatické hloubky spíše jen dokumentuje první vítězný válečný střet s Japonci. V morálním povzbuzení byl za probíhající druhé světové války jeho největší přínos. Můj oblíbený Anthony Quinn si tam zahrál roli jednoho z vojáků, ale ani tento pan herec nijak nevyčníval z davu. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=3IaWMVI0aig ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Na první pohled trochu naivní snímek, který byl ale natočen v době, kdy o výsledku války v Pacifiku zdaleka ještě nebylo rozhodnuto. Každopádně se však jedná o významný film, který měl velkou zásluhu na pozdvižení morálky amerických vojáků i lidí v USA vůbec. Po řadě porážek, často velmi ostudných, přišlo malé, ale důležité vítězství. Paradoxní je, že Japonci s Američany válčili v podstatě o bezvýznamný ostrov, který ani jedni z nich v podstatě nechtěli, ale který si ani jedni z nich nemohli dovolit nechat těm druhým. Daleko důležitější bitvy, než byly samotné pozemní boje na Gaudalcanalu, byly námořní bitvy v souvislosti s přísunem posil na ostrov. V pěti ze šesti těchto námořních bitev v souvislosti s bojem o ovládnutí ostrova utrpěli Američani katastrofální porážku.Přišlo o destíky válečných lodí, mezi nimi o 8 těžkých křižníků, a tisíce námořníků. Každopádně ve světle pozdějších událostí byly tyto porážky neomluvitelné a šli na vrub především neschopných popř. nezkušených amerických velitelů. Ostrov se pak podařilo uhájit díky nesmírné obětavosti a houževnatosti prostých amerických pěšáků a letců z Hendersonova letiště na Gudalcanalů, který zachraňovali prestiž americké armády tam, kde její námořnictvo totálně selhávalo, byť pěší jednotky na ostrově byly většinou součástí námořních pěšáků. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Vynikající bitevní scény, ale jinak mě tento snímek příliš nepřesvědčil. Nějak jsem se nesžil s postavami a dost se mi pletly. Až pak nakonec se vykrystalizovalo několik typů jako Anthony Quinn, ale i tak jsem si ani u jednoho z nich nezapamatoval jméno. Příběh je vyprávěný poměrně rušivým voiceoverem a sám o sobě není moc zajímavý. Nenudil jsem se jenom díky skvělým bojovým scénám. Propagandy je tam taky hodně, ale to se zkrátka u těhle filmů musí zkousnout. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Film nadaboval ve Spojených státech v roce 1943 do češtiny Jiří Voskovec. (ČSFD)
  • Komparzisti vo filme boli skutoční mariňáci. Niektorí pochádzali z jednotky obojživelných tankov, ktoré vystupovali na breh na ostrovoch Guam a Iwo Jima. (westerns)
  • Ve filmu si odbyl svůj debut tehdy 17letý Richard Jaeckel, v té době poslíček pro studio 20th Century-Fox. (Monco)

Reklama

Reklama