Reklama

Reklama

Světlonoš

(studentský film)
Animovaný / Krátkometrážní / Horor
Česko, 2005, 25 min

Obsahy(1)

Vidíme město, v němž se nachází rozsáhlý labyrint. Nad městem i labyrintem se střídají den a noc a slunce a měsíc se střídají ve zdánlivě nikdy nekončícím koloběhu. Najednou se však soukolí stroje zadrhne a zastaví. Na město se snese nekonečná noc Náš hrdina vstoupí do labyrintu. Prochází jeho temnými chodbami sledován strážci, kteří na první pohled vypadají jako nehybné sochy antických žen, za hrdinovými zády však ožívají. Na své cestě do středu labyrintu musí hrdina podstoupit tři zkoušky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

dawexx 

všechny recenze uživatele

Temná, přetemná atmosféra jakéhosi pseudo středověku. Osamělý rytíř hrdě stoupá k hradbám zapomenutého města, nad kterým přestalo svítit slunce a noří se do temnoty. Tak začíná Světlonoš od Václava Švankmajera. Vynikající studentský kraťas kombinující klasickou animaci s loutkami. Horor, který rozhodně není pro děti. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Mam rád stopmotion animaci a líbí se mi i výtvarné zpracování. Na umění je tenhle materiál ale příliš prázdný. Světlonoš je na 25 minut příliš zdlouhavý a nudný. Jedná se o naprosto bezobsažný kraťas. DĚJ: Zastaví se koloběh dne a noci, protože vládce labyrintu zmizí. Hrdina ve sparťanské zbroji se vydá do chrámu, prochází zkouškami, které před něj kladou zdánlivě nehybné sochy. Když se dostane na trůn, nechá se zabít, a jeho krev začne napájet srdce chrámu, jenž opět spustí koloběh dne a noci. Nechápu, proč chrám bránil smrtelníkovi ve vykonání oběti a kladl mu do cesty pasti, když jediné co potřeboval byla krev. Motiv toho "být hodný" a oběti se mi zdá stupidní. Ani samotné zdolávání překážek není nijak působivé. Na světlonoši vesměs není, co chválit. Myslím, že je třeba mít nízké nároky k tomu, aby toto na člověka zapůsobilo svojí "atmosférou". ()

Reklama

Peytl 

všechny recenze uživatele

Děti moje, vyserte se na tvůrce typu gaye Baye a jeho epické transexuální transportéry z tranzistoru a zbytečně přepálené stopáže. Budiž vám alternativou mlaďas Švankmajer, který mě pobavil za necelou půlhoďku mnohem víc, než všichni Emmerichové světa za svoje bžiliony. Vizuálně úžasný a zvukově dokonalý krátkometrážák s kurevsky hustou atmosférou, tak co se dál rozepisovat, ne? ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Teď jsem to viděl na plátně a ... přiznám se, že mě to příliš neuchvátilo, pravděpodobně jsem měl velká očekávání, což se projeví v následné frustraci .... 7O animační léta - trochu smutné to vidět dnes .... napínavá atmosféra byla, to se musí nechat, ale to je mě tak trochu málo.. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jablko daleko od stromu nespadlo. Přesto originál. Kosmogonické drama panáčka a figurek. Kdo je vítězem? Vítěz se stává novým králem. Ale v čem spočívá prapůvodní posvátná funkce krále? Věděl to panáček předem? Z jiného konce: První nástrahou je sekyrové kyvadlo, překonané pomocí krysy: viz fotrovo Kyvadlo, jáma a naděje. Třetí nástrahu zastavuje stejně jako pekelnou stěnu tamtéž. Po zničení draka (druhá nástraha) začne po otočení kohoutu prýštit z rány víno/krev: viz fotrovu Lekci Faust – pak teprve hrdina mrchu definitivně zabíjí – to pravé nebezpečí? Koneckonců, pro fotra je každý tvor jedlíkem a potencionálním jídlem. Tady je to trochu jinak. ()

Zajímavosti (2)

  • Slovo světlonoš je český preklad latinského slova Lucifer (lux = světlo, fero = nesu). (majo25)

Reklama

Reklama