Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Historické drama Boj o Jeruzalém nás přivádí do roku 1948, kdy vzniká stát Izrael. Z betonové džungle New Yorku přicházejí do pouštního ráje Svaté země dva mladí američtí přátelé – jeden je Arab, druhý Žid. Oba jsou okolnostmi donuceni bojovat se zbraní v ruce za své sny. Když jsou boje o Jeruzalém v plném proudu, musí se všichni zúčastnění (Židé, Arabové a Britové) vyrovnat s otázkami terorismu, politiky, kuráže a pocitu odcizení. Velkofilm Boj o Jeruzalém popisuje historický základ konfliktu mezi Araby a Židy, který přetrvává až do dnešních dní. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Nieje to nijak bravúrny film, nie sú to nejak bravúrny herci. Boj o Jeruzalem však zobrazuje večný konflikt medzi arabmi a židmi. Film sa pokúša o nestranný pohľad, i keď je v ňom badať jemné naklonenie na židovskú stranu (Keďže ide o americký film, a iba kvôli Američanom v tej oblasti židia ešte vôbec sú). Námet je síce dobrý, ale realizácia je absolútne nedotiahnutá. Elie Chouraqui nedokázal vytĺcť z potenciálu ani štvrtinu. Škoda času to však nieje. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Celkem působivý a hlavně důvěryhodný pohled na události, keré předcházely vzniku státu Izrael a stejně tak i na počáteční fáze První izraelsko-arabské války. Škoda nižšího rozpočtu, který by dovolil pojmout boje o Jeruzalém trošku obšírněji. I tak se ale jedná o nadprůměr a především oceňuji, že se do této tématiky konečně někdo pustil. Pokud nepočítám Exodus, nenašel jsem na tohle, bezpochyby stále aktuální téma, vůbec nic. 80% ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Snímek mapuje první Izraelsko - Palestinskou válku, tzv. válku o nezávislost. I když zde nejsou herci zvučných jmen a celé je to trochu cítit omezeným rozpočtem film mne svým zpracováním solidně zaujal a věrně se držel historické linie. Nesmyslnost celého konfliktu je zdůrazněna dvěma hlavními hrdiny, kteří se vrací do Palestiny z USA kde se náhodně seznámili těsně po skončení druhé světové války. Nyní opouští USA hájit nezávislost své země. Jeden je Žid a druhý Arab. Poté co Britové opustí Palestinu a je radou OSN vyhlášen Židovský stát (později Israel), ocitnou se rázem tito muži každý na jiném konci bojiště proti sobě. Upřímně řečeno vždy jsem fandil Izraeli v jeho boji za svobodu. A obdivuji generaci, která si prošla hrůzami druhé světové války a přežila holocaust, aby pak v Palestině pár let po válce znovu bojovala se zbraní v ruce proti svému novému zničení.... I já mám pocit, že snímek lehce straní Izraeli, ale nijak zásadně mně to nevadí. Obdivuji poctivou výpravu, kdy si filmaři dali práci s nasazením dobových zbraní a především vojenské techniky. Takovou sbírku jsem leckde neviděl ve slavnějších válečných filmech, tady bych to rozhodně nečekal. Je zde možno vidět polopásy M3A hlaftracky, jeepy, nákladní Chevrolety a štábní Dodge a dokonce Bren Carrier MKII! Od příběhu nečekejte žádný Hollywood, i když tam pár zajímavých scén také najdete. Příběh doprovází příjemný soundtrack a vše je povětšinou točeno v malebných koutech Jeruzaléma či přilehlých lokací. Ve filmu je několik přestřelek, nečekejte však žádné masivní bojové scény! Kdo si však chce udělat představu o co vlastně dodnes v tom Jeruzalémě jde a proč se stále mlátí Palestinci s Židy, měl by jej shlédnot. U mně je , to na solidní tři hvězdičky, tentokrát modré, šesticípé na bíllém poli. * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Vcelku dnes už známá fakta o vzniku židovského státu, která jsou sdělována vymyšleným příběhem. Právě onen příběh je největší (alespoň, jak to vidím já) slabinou filmu. Scénárista a režisér se jej snaží kroutit místy až nepřirozeným způsobem a vtěsnávat jej do svého záměru vypovědět, jak ten židovský stát vlastně vznikal a jaké problémy ho stíhaly. Hlavní děj se tak podivně propadá do druhého plánu a celek působí značně křečovitě. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Úplně nestranný film to není, Židé jsou ti hodní, kteří si přišli vzít zemi, kterou jim jiné země věnovali s drobným opomenutím, že v té zemi už pár stovek let bydlí někdo jiný. Tvůrcům však nelze upřít snahu o nalezení smíru mezi znesvářenými stranami. Technické provedení připomíná televizní produkci osmdesátých let, špatná barevná korekce, odfláknutá práce kameramana i zvukaře. Škoda, protože scénář měl určitě na víc. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (1)

  • Film byl inspirován obsáhlou knihou „Ó Jeruzaléme!“ autorů Larryho Collinse a Dominiquea Lapierrea. (prkalil)

Reklama

Reklama