Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drsný kriminální thriller, natočený podle románu Krev na Měsíci Jamese Ellroye, ve kterém osamělý policista pátrá po psychopatickém vrahovi, se odehrává v Los Angeles. Hlavní hrdina napínavého příběhu, zkušený policejní detektiv Lloyd Hopkins, je zcela oddaný své práci, a to až do té míry, že jeho zaujetí přerůstá v obsesi a likviduje jeho rodinný život. Právě na vlastní žádost vyšetřuje případ brutálně zavražděné a zohavené dívky. Stopy na místě činu jej přesvědčí o tom, že stojí proti všeho schopnému psychopatovi. Za pomoci počítače si Hopkins ověří všechny podobné vraždy spáchané za posledních patnáct let. Zjistí, že jich je přes třicet a téměř polovina z nich vykazuje shodné znaky. Hopkins se pouští do usilovného pátrání po vrahovi, které směřuje k násilnému a vzrušujícímu závěru. (Cinemax)

(více)

Recenze (53)

Antek 

všechny recenze uživatele

James Ellroy si přímo libuje v morálně pochybných hrdinech svých románů. Jsou to často rasisté nebo poldové s kontakty na podsvětí. Jsou to ovšem hrdinové, kteří si skoro ve všech případech sáhnou na dno a jdou svou cestou jako buldoci. Jednoduše řečeno -- Ellroyvo vidění světa není černobílé. Výjimkou není ani Lloyd Hopkins (Woods už jako správný parchant vypadá) -- děvkař, ale také dobrý detektiv, který se dostává na stopu brutálního sériového vraha. Jak je u Ellroye zvykem, policejní pátraní je napínavé a poctivé (nečeká nás žádné: "celou dobu jsem byl za tebou a tvářil se jako tvůj kámoš"). Všechno funguje bezvadně až do skoro-béčkového finále, které ovšem napravuje stylově cynický konec. Ellroye jako spisovatele zbožňuju, Woods vždycky zahraje svůj (hodně vysoký) standard a atmosféra L.A. musí pokaždé dostat každého. Výborná kriminálka z nekorektních 80.let, které se už dneska netočí. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Absolvoval som "potvrdzovaciu projekciu", aby som sa uistil, či štyri hviezdičky neskrývajú v sebe nepovolenú dotáciu. Že skrývali, som zistil až o pol roka neskôr. Poliš je zdanlivo tuctový film o policajtovi s nadmerným pracovným a sexuálnym apetítom, ktorý je vďaka Jamesovi Woodsovi dostatočne autentický a ktorého celkovú temno-drsnú atmosféru vhodne riedia vtipné hlášky. Zmieňovaný pracovný apetít vyniká pri neskrývanej radosti z nočného telefonátu, ako i pri netrpezlivom prehľadávaní miesta činu, pri ktorom sledovačom CSI alebo súčasným kriminalistom vstávajú vlasy. Obhliadka miesta činu sa tak dostáva na úroveň archeologických výskumov Indianu Jonesa. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si jak tenhle biják dávali v našich kinech od 18 let. Dneska je to vlastně super klenot, žádný napomádovaný pičusové, ale poctivý poldové ze starý školy. Příběh jde tvrdě za svým, divák se nenudí , žádný ohledy na nějakou korektnost což vymazlil skvělý konec, který by v dnešní homoušský době absolutně neprošel. James Woods jako polda excelentní, on je to vůbec herec na kterýho si u piva nevzpomeneš, ale když se ti dostane do oka, uvědomíš si, že je to hodně dobrej herec. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"Mám pro tebe dobrou a špatnou zprávu. Dobrá zpráva je, že máš pravdu. Jsem polda a musím tě zatknout. Špatná je, že jsem byl suspendovanej!" Tvrďácká kriminálka podle ellroyovky Blood on the Moon o workoholickém, kurevnickém a s nikým se nemazajícím losangeleském poldovi (který je ale dobrým otcem a je citlivý na násilí páchaném na ženách) na stopě brutálního zabijáka žen. I přes ohrané téma a absenci výraznějšího režijního rukopisu jde o kvalitní, pečlivě udělanou záležitost s úderným koncem, kdy film nekončí vyřešením hrdinových problémů, ale jen a pouze vyřešením případu. Filmu hodně dává výborný James Woods v hlavní roli, který film i koprodukoval a kterému doslova vidíte do hlavy, a utkví i Lesley Ann Warren jako otravná feministka. Ohledně rodičovské výchovy to s hrdinou vidím stejně. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu: James Woods zatím objel tři čtvrtiny žen, které mu zkřížily cestu. Druhá polovina filmu: James Woods své skóre nenavýšil, všechny ženy v okolí ho buď opustily, nebo jsou na něj extrémně naštvané (nebo obojí). A mezitím přichází to, co mám na filmech podle předlohy Jamese Ellroye tak ráda: Politicky nekorektní tvrdý nepříjemný polda, který očividně na své nadřízené i nějaké soudní příkazy k domovní prohlídce kašle. A k tomu závěr, který je tak zkurveně stylový, že tenhle snímek okamžitě hází o hvězdičku výš. "Mám pro tebe dobrou a špatnou zprávu. Dobrá zpráva je, že máš pravdu, jsem polda a musím tě zatknout. Špatná zpráva je, že jsem byl suspendován, a seru na to." A i když něco podobného nepíšu často, musím říct, že tady se to hodí víc než kdekoliv jinde: James Woods rulez. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (6)

  • Na jednom zo zvončekov v apartmánovej budove svieti meno Gene Rudolf. Jedná sa o scénografa tohto filmu. (Real Tom Hardy)
  • Film pôvodne niesol názov v znamení knižnej predlohy, no štúdio sa rozhodlo dielo premenovať kvôli obavám, že by si diváci mysleli, že sa jedná o slasher. Taktiež sa zmena názvu hodila do marketingovej kampane štúdia, ktoré sa dielo snažilo propagovať ako akčný triler podobný filmu Drsný Harry (1971). (Real Tom Hardy)
  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo v Los Angeles, predovšetkým v časti West Hollywood. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama