Reklama

Reklama

Pán času - Série 14 (2023) (série)


Zvíře z hvězd (S14E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The Star Beast

Když v Londýně přistane vesmírná loď, Doktor musí bojovat na život a na smrt. Zatímco se ve městě rozpoutá chaos, osud dohání Doktorovu starou kamarádku Donnu. (Disney+)

Recenze (37)

HAL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nádherně silly, Doctor a Donna vklouzli do svých rolí dokonale jako by od jejich posledního dílu neuplynul ani týden, a přitom je ta epizoda i dobře dramaticky vystavěná - za hodinku se tu stihne představit spousta postav, rozjet zábavný příběh, i na staré fanoušky mrkat zběsilou rychlostí. V tom jsem si vyloženě rochnil.   S výtkama k inkluzivitě souhlasím jen napůl - jsou tu cringe momenty kdy už na to tlačí trochu moc (scéna s pronouns a hlavně to finální "girl-power" vyřešení Donniny Metacrisis), ale naopak některé věci tam sedí velmi dobře: - Bondovský vozejček je sranda, a když voják začne mlít něco o bezbariérovém přístupu, tak ho ta holka sama hned odpálkuje, to je dost fér přístup, a celé mi to přišlo jako veselá parafráze na Daleky (příště by ten vozík mohl levitovat  ). - No a hlavně vysvětlení non-binarity té postavy, to je přece úplně skvělé, výborně to vychází z příběhu a funguje tady jako dobrý zvrat, kdy ty postavy najednou pochopí proč jejich životy byly takové. ()

NiaWolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

BBC je prostě nemocná a to hodně. Protože zprznit tak dobrý seriál jako byl Doctor Who, to  může udělat jen nějaký duševní mrzák. Tenhle díl tomu prostě dává korunu. Ano, sice se vrátil Tennant a Dona, ale jen proto, aby se pošlapalo vše, co předtím společně vybudovaly a čím byly jejich díly nejlepší. Začněme tím, že T. Davies naservíroval zcela tuctový příběh, který lze prokouknout už v prvních minutách. Žádná velká zápletka, nic dlouze a skryté budovaného. Vše se odhalí během pár minut. Žádný wow efekt jako dříve. Mimozemšťané působí tuctově jak z Power Rangerů, celé to působí, jako když kostýmy vyráběly z toho, co se našlo v kontejneru za studiem. Ale úplně třešničkou na dortu je woke propaganda, která si tady vůbec nebere servítky a je jedno, že v příběhu nejsou podstatné, ani že nedávají smysl, prostě se tam nacpou, protože BBC! Kde jinde totiž uvidíte: • vozíčkář součástí UNIT, který sice nevyjede ani blbé schody, ale zato je vybavený raketometem! • pákistánsky voják, co má místo helmy neprůstřelný turban! • U mimozemšťana se primárně řeší, jakým zájmenem ho oslovit •  woman power - chlap nic vyřešit nedokáže, ženská to vyřeší lusknutím prstu • všechno vyřeší nonbinary ex machina - protože bez nich by svět nemohl existovat. Celý tenhle díl působí jak prst v krku. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

do dneška jsem z Doctora Who neviděl ani minutu a je to jeden z těch seriálů o kterém díky jeho kultovnímu statusu už docela dlouho uvažuji. Tenhle speciál sem chtěl využít k tomu abych zjistil jestli by mě Doctor vůbec oslovoval i za cenu toho že nebudu chápat vztahy a budu ušetřen určité dávky nostalgie. No a výsledek je takový, že pokud by tohle mělo sloužit jako návnada ke sledování celé série, pak se to nepovedlo. Chápu, že je tenhle speciál určen primárně pro fanoušky, ale jakožto neznalec sem dostal jen jednoduchý a průhledný sci-fi příběh s lacinějším vizuálem, který sice vyloženě nenudí, nicméně ani nijak nenadchne. Na základě tohoto se tak ze mě fanoušek nestane, nicméně lákat mě Doctor Who nepřestal...40% ()

coulismoulis

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Meep je asi nejlepší ze tří Tennantových dílů, je to sice zběsilá plyšová fraška, ale otevřeně přiznaná, nechybí nic, co k seriálu odjakživa patří a navíc máme bonus – chvilkový návrat / konečně pořádné rozloučení s Tennantovým Doktorem. Snahu o jakés takés narovnání otázek genderu kvituji s povděkem. A Meep je vážně dokonalá krysa :) ()

Daniel2003 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ach jo...kdyby mi před rokem někdo řekl, že Doctor Who ještě někdy dokáže být takový, jako býval za dob Tennanta a Smitha, vysmál bych se mu. Celá Chibnallova éra se vlekla jako tejden před výplatou a svojí impotencí téměř zabila celou značku. A pak se do hry vrátí stará parta v čele se scénáristickým géniem své doby, Davisem, a je z toho nostalgická bomba, která funguje ve všech směrech. Nadhodnocuji, ale je to proto, že Davis během jedné epizody napravil všechno, co Chibnall napáchal během 3 sérií. 8,5/10 ()

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama