Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Důstojník Karel Vyšín se zamiluje do Ruth, dcery židovského krčmáře. Karlův přítel Xaver také miluje Ruth, ale nechce stát Karlovi v cestě. Když Ruth otěhotní, rozhněvaný otec ji prokleje a vyžene z domu. Ruth s děckem se vrací k otci v okamžiku, kdy ve vsi vypukne pogrom. Krčmář je zabit a Ruth ukřižována. Jejího syna Jana zachrání Xaver. Ruth dopraví dobří lidé do kláštera. Jan žije u pěstounky a po čase studuje na univerzitě. Zde mezi profesory pozná Xavera a rozpomene se i na ukřižovanou matku. Když onemocní, odjíždí na venkov, kde se setká s mladou židovkou Ruth, která mu připomíná matku. Vyzná jí svou lásku, ona ho však odmítne, dokud se nevyjasní případ ukřižované. Jan odjíždí do války. Od vojáků se dozví nejen o pogromu a ukřižování, ale i o záhadné ženě žijící v klášteře. Navštíví ji a pozná v ní svou matku. Po zranění leží Jan v lazaretu a na kříži svaté Starosty se mu zjeví matka. Přichází Janova milá s otcem a matka mladému páru žehná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Fabienne 

všechny recenze uživatele

Příběh muže, jenž je celý život doprovázen vzpomínkou na ukřižování své matky, byl natočen podle jednoho z romanet Jakuba Arbese. Oba milenecké páry ve filmu jsou ztvárněny stejnou hereckou dvojicí. Jedná se o jeden z mnoha němých filmů, kde roli milovníka ztvárnil mladý Karel Lamač. Nálady filmu se tvůrci pokusili umocnit pomocí metody virážování. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Sugestivní přepis Arbese s Karlem Lamačem a Natašou Cygankovou. Titulní scéna ukřižování patří mezi to nejdrsnější, co kdy v českém filmu vzniklo a v kontextu další scény obsahující nahotu patří Ukřižovaná k nejextrémnějším němým filmům domácím naprosto beze zbytku. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Cyganková poodhalí ňaďro, čímž je pro mužskou část publika alespoň částečně kompenzován problém velice rychlých titulků. I kdyby zcela odhalila obě, nemohlo by to přemoci zmatenost děje pramenící z nezkušenosti režiséra. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Těžké psychodrama. S vynikající Cigánkovou, ale nepříliš přesvědčivým Lamačem. Děsivých scén je ovšem hodně a jsou opravdu působivé. Tragický příběh Jana, který přežije pogrom, vidí svou matku na kříži a najde svého otce mrtvého mezi vojáky by si ovšem zasloužil lepší herce. A možná také lepší režii, vždyť náhod je zde až neskutečně. Scéna pogromu, samotné ukřižování, sundavání s kříže nebo bloudění šílené Ruth jsou v kontextu československé tvorby vynikající. I scény z Karlova mostu jsou působivé, přestože samotný rok 1848 je podán spíše zmateně. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Ukřižovaná má na dobu svého vzniku vysoce profesionální zpracování a skvělou atmosféru. Scéna samotného ukřižování je tak silná, že se mi udělalo nevolno. Stejně tak výkony Lamače a Cygankové jsou ohromující. ()

Reklama

Reklama