Reklama

Reklama

Faunův labyrint

  • Mexiko El laberinto del fauno (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Píše se rok 1944 a dvanáctiletá Ofélie jede se svou těhotnou matkou za otčímem, frankistickým důstojníkem, který kdesi v horách na severu Španělska potlačuje zbytky republikánského povstání. Život ve vojenské posádce ale nenabízí Ofélii pouze realitu poznamenanou boji s povstalci, všeobecným nedostatkem jídla a velmi chladným vztahem s otčímem – v nedalekém starodávném labyrintu potká dívka jednou v noci starého fauna, který ji prozradí, že je ztracenou princeznou kdysi mocné pohádkové říše a současně poslední nadějí na její záchranu. Než se ale opět setká se svým královským otcem, musí splnit několik úkolů. Fascinující podívaná a silný příběh o tom, že ve světě dětské fantazie se za život, čest a odvahu platí stejná cena jako ve světě dospělých. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (57)

  • Náklady na výrobu byly v přepočtu zhruba 19 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Film vydělal v celosvětových kinech souhrnně 83,9 milionu amerických dolarů, z toho 37,6 mil. v Severní Americe. (NIRO)
  • Název filmu se objeví až na jeho konci. (Duoscop)
  • Celosvětová premiéra proběhla 27. května 2006 na MFF v Cannes. (Varan)
  • Zbraň, kterou ve filmu používá kapitán Vidal (Sergi López), je slavná samonabíjecí pistole Luger P.08. (Gypaetus)
  • Faun (Doug Jones) oslovuje Ofélii (Ivana Baquero) výrazem "vos". Ve španělštině se toto oslovení používá pro osoby, které mluvčí velice respektuje. (KidWithGun)
  • Dle tvrzení samotného režiséra herec Manolo Solo (Garcés) málem přišel o život, když se na něj při natáčení svalil kůň. (Ajka1)
  • Guillermo del Toro se vzdal svého honoráře i dodatečného podílu ze zisku, aby jeho film vůbec vznikl. (Ajka1)
  • Guillermo del Toro opakovaně odmítl natočit film v anglickém jazyce i přesto, že mu hollywoodští producenti nabídli na jeho realizaci dvojnásobný rozpočet. (Ajka1)
  • Při promítání filmu seděl vedle Guillerma del Tora samotný mistr hororu Stephen King. Během scény, kdy Ofelii (Ivana Baquero) honí bledé monstrum, se dle Del Torových slov King nervózně vrtěl. Režisér tento zážitek později přirovnal k vítězství na Oscarech. (Ajka1)
  • Protože na film chodilo mnoho dětí, varovaly mexické úřady před scénami explicitního násilí. (Kulmon)
  • Na festivalu v Cannes obdržel film dvaadvacetiminutový potlesk. (Kulmon)
  • Del Toro tvrdí, že ve dvanácti letech viděl vylézat z babiččiny almary Fauna. Jeho silně věřící babička ihned zavolala exorcistu. (hippyman)
  • Del Toro vyrůstal ve válkou postiženém kraji, tudíž do filmu vložil své vlastní zkušenosti. Například, podle jeho slov, když někoho praštíte lahví, tak se nerozbije (jak je to v jiných filmech). Tak vznikla i jedna z nejbrutálnějších scén filmu, v níž Vidal (Sergi López) umlátí pytláka lahví vína. (hippyman)
  • Režisér uvedl, že tento film má být "filmem trojek". Točí se kolem tří žen: Ofelie (Ivana Baquero), její matky (Ariadna Gil) a Mercedes (Maribel Verdú). Nacista Vidal (Sergi López) má s sebou vždy dva důstojníky. Faun (Doug Jones) má tři víly. Ofelie plní tři úkoly, u Pojídače dětí (Doug Jones) vybírá ze tří skříněk. To má být narážkou na klasické pohádky nebo mýtické příběhy, kde výraznou složku tvoří číselná symbolika. (Morien)
  • Podle režiséra se scéna s obří žábou měla natáčet ve velkolepém "stromovém chrámu", ale potom si uvědomil, že ve velkém prostoru by žába nevypadala tak obrovsky a během dvou dnů byly postaveny menší kulisy, které byly nakonec použity. (Morien)
  • V roce 2007 se film jako jeden z mála fantasy vůbec dočkal nominace na Oscara jako nejlepší cizojazyčný film. (Morien)

Související novinky

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

22.10.2018

Oscarový režisér Guillermo del Toro (Tvář vody, Purpurový vrch) si zdá se konečně splní svůj dlouholetý sen a natočí stop-motion animovanou verzi Pinocchia. Domov mu přitom neposkytne nikdo jiný než… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

Reklama

Reklama