Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jako každý měsíc přichází čtyřicetiletý počítačový grafik Jan Cvrček za svým sedmdesátiletým otcem Ivanem, který pracoval jako biolog v zoologické zahradě. Jako každý měsíc se spolu vydají na dlouhou procházku Prahou, během níž probírají nejen současný život a vzpomínají na různá období rodinného soužití i nedávnou minulost. Dojde i na společný koníček, letadla, a na historky z jejich okolí. Jan vypráví o známém a jeho kumpánech, kteří se rozhodli ochutnat lidské maso a skutečně to udělali. Otec vzpomíná, jak v lázních úspěšně sváděl zdánlivě nesmělou vdovu a jak neslavně jeho pokus skončil. Oba vzpomínají na své lásky, hořké chvíle rozpadu rodiny i drobnosti, které osudově změnily jejich životy. Zatímco otec se netají touhou po vnoučeti, Jan se svěří s tím, že má již dospělého syna, o jehož existenci neměl donedávna ponětí. Ve stejnou dobu se setká Janova šestadvacetiletá přítelkyně Marta s jeho pětadvacetiletým synem, Slovákem Robertem. Než se jedna i druhá dvojice rozloučí, dojde k zásadním životním změnám, přestože podle Ivana se na světě už dvě miliardy let nic nového nestalo. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (383)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Vladimír Michálek, Emil Hakl, Jiří Křižan .. Kniha byla super, film je vlastně také. Michálek zvládl adaptaci, i s pomocí autora Emila Hakla, výborně. Jen bych vykopnul linii se synem syna v podání Ľuboše Kostelného, která byla snesitelná pouze díky sličné Marianě Kroftová. Ústřední dvojice hlavních protagonistů je však bezvadná a pochválit si zaslouží i hudba. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Dvě dvojice, dva nekonečné (někdy humorné, občas lidové, ondy i intelektuální) dialogy, ... a to v plných 110 minutách. Kdo hledá ve filmu pouze zábavu, akci a nesmysly ujetých scénáristů a režisérů, nechť se raději nedívá a pustí si Van Helsing. Kdo hledá ve filmu odpověď na mnohé životní otázky a případné poučení, nechť se tedy pokusí v tomto snímku najít odpověď na otázky soužití rodičů a dětí, na otázky o nenaplněných přání dětí i jejich rodičů, a nakonec i na otázky ohledně vzájemného nepochopení a následných domněnek a chování. Josef Somr exelentně zahrál klasického "tatíka" v letech, který si uvědomuje spousty svých "mladických" chyb v rodičovské výchově a právě snad proto projevuje přehnanou starostlivost o svého syna (45) ve snaze ochránit ho před stejnými chybami a léčkami života. Ale žádný tatík, ( tedy ani já), nepochopí, že každé dítě si musí napřed rozbit nos, než pochopí (... tedy to dítě, a třeba i čtyřicetileté), že ten "tatík" měl vlastně pravdu. PS: Lepšího komunistu, než Lábuse ve vytahaných červených teplákách "na půl žerdi" s lahví desítky si opravdu představit nedovedu. :-) (Dále odkazuji na komentář CaptainNor) ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Neobyčejně laskavé a přitom nijak fádní a vlastně originální kafrání o životě,  kterýžto bychom si mohli prožít ty, ty i ty tam vzadu, co se tak krčíš.   Film, k jehož poselství je třeba dospět či zkrátka zestárnout. Před 15 lety mnou prošuměl, teď  mi ta příjemná vůně tohoto filmu snad nějakou dobu utkví. A to nejen díky Somrovu a Novotného  moudře nemoudrému pindání, ale i herečce jedné role Marianě Kroftové. V některých ženských očích by se člověk holt rád utopil. A ano, měla i ňadra, typ výstavní. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Svěží a uvěřitelné - až jaksi vnitřně kamarádské - bilancování nad životem, které se vyvarovává obvyklých neduhů českých filmů (vtipy za každou cenu, "lidový" humor). Dospělá žánrovka, která se nebojí jít pořád po stejné linii ve stylu Před soumrakem a nepodráží si zbytečně nohy vedlejšími liniemi a postavami, které nemají s ústředním příěhem nic společného. 15 minut dolů a hlubší závěr s výraznějším myšlenkovým dozvukem však mohlo Michálka přece jen posadit ještě o schod výš. 75% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Syn a tato: ako nato? Musia dlho porozprávať. Zlatú žilu ponaprávať. Čerstvé mäso namelieme, fašírky pak upečieme. Doprajme im svieži vzduch, zanechajú mesta ruch. O ženách, vzťahoch, o živote - popri rieke, popri plote. V prírode si pivko dajú, v tráve potom vykakajú. Medzitým však syna syn stíska si prs frajerkin. Oprava jej písíčka odhalí jej prsíčka. Prachov sa tiež nedočkala, z pomsty syna obskákala. Vzťahy česko-slovenské - obaja sú na ženské. Životy si presierame, na zázraky nečakáme. Azda jeden by sa stal: a ockovi zas penis vstal. V spálni Japonečku drobnučkú, tata rozjebal by až na fučku. Nie je to tak celkom sračka - celkom príjemná konverzačka. Žiadne veľké umenie, len bilančné vlnenie. Našťastie aj s humorom, nie len s tragickým podtónom. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (15)

  • Ivan Cvrček (Josef Somr) bydlí na adrese Jankovcova 96/39 v Holešovicích naproti památkově chráněným budovám Holešovického přístavu. Areál pochází z konce 19. století, je postaven podle projektu architekta F. Sandera v duchu secese s prvky nastupující moderny. (sator)
  • Při scéně v hospodě, nemůže otec (Josef Somr) kvůli zapomenutým brýlím přečíst jídelní lístek, zanedlouho však bez problémů čte synovy (David Novotný) zápisky .. (Nocturno culto)
  • Historka o indické sektě, která se živí lidským masem, je pravdivá. Sekta se jmenuje Aghori, jejíž členové chodí nazí potření jen popelem. Pojídání masa mrtvol je pro ně symbolickým uvědoměním si vlastního skutečného já jako součásti absolutna. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Reklama

Reklama