Reklama

Reklama

Sněhový dort

  • Velká Británie Snow Cake
všechny plakáty
Trailer 2

Obsahy(1)

Snowcake je příběh o lásce, přátelství a neortodoxním vztahu muže unikajícím své minulosti, autistické matky, která se musí vyrovnat se ztrátou své dcery, a vášnivé ženy držící si lásku dostatečně od těla. Když Alex zastaví mladé stopařce Vivienne, nemá ani tušení, že jeho život se v mžiku otočí vzhůru nohama. Havarují a Vivienne na místě zemře. Díky pocitu viny se rozhodne navštívit Vivienninu matku. Netuší však, že Linda je autistka, která sice chápe, co se stalo, ale není schopná projevit jakékoliv emoce. Alex se rozhodne u Lindy zůstat a postarat se o pohřeb. Netrvá však dlouho než si začne románek se sousedkou LIndy Maggie, což se vůbec nelíbí jednomu místnímu policistovi. Ten přijde na to, že Alex byl odsouzen za zabití člověka a nedávno opustil vězení. S blížícím se Vivienniným pohřbem se začíná na povrch dostávat Alexova temná minulost... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (164)

J0hny5 

všechny recenze uživatele

Mohl by to být i hezky natočený příběh, kdyby tam nebyla ta hrozná role Lindy. Asi měla udělat film zajímavějším, ale v mých očích ho naopak jen sráží. Takhle, že se chová autista? zahraná a napsaná role to byla příšerně. Sigourney Weaver hrála něco mezi postiženou, slepou a zhulenou postavu. Jinak příběh Alexe celkem zajímavý. Každý člověk někdy chybuje a když uzná chybu, tak je na místě i odpuštění. Měl jsem chuť dát jen **, nakonec dám slabší 3. 55% ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Ano, všichni jsme už podobných filmů viděli několik a všechny rozlily podobně milou atmosféru. Ale já tím nejsem rozhodně nejsem znechucen, byť jsem racionalistické hovado...:-) Zejména díky určitým scénám jsem si tenhle malý film zkrátka užil a hercům za výkony jejich (byť až příliš jednoznačných) postav patří uznání. A kapající kdo čeká Civalem avizovaný kapající cukrkandl, nechť ho hledá jinde, např. u tradičních angloamerických romantických komedií. ()

Reklama

Tirion 

všechny recenze uživatele

Celkem zabavitelná komorní story, která ale zabaví jen určitý typ diváka. Vlastně ani nevím, jestli se ve filmu řeší autismus Lindy nebo smrt Vivienne či snad osamělost Alexe. Pro film hovoří jednoznačně scénář, který nemá hluchá mista. O ta se bohužel dost často stará Linda v podání Sigourne Weaver, která dost často přehrává a víc než autistku hraje zhulenou a praštěnou hipísačku. Rickman je oproti tomu naopak velmi "normální" a uvěřitelný. V kostce je to takový ten film "o ničem". Neurazí ani nenadchne. Prostě to není film pro extremisty, ale pro ten klidný střed. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Sněhový dort je velice zvláštní film a to nejen kvůli Weaverové v roli autistky. Díky pomalému (ne zdlouhavému) tempu máte čas o všech věcech přemýšlet a dostane se vám odpovědí na většinu otázek, které si při filmu nejspíš budete klást. Absolutní plus - herecké výkony, obzvlášť Rickman opět exceluje. Zbytek už se míchá v lehký nadprůměr, který pohladí, ale neohromí. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* U tohoto filmu mě zaujal námět a jeho vyšší hodnocení a i když jsem se bál tématu autismu (který se objevuje v posledních letech čím dál víc), tak evidentně nezklamal. Příběh je dobře napsaný a nepůsobí nijak výrazně sentimentálně a objevují se tam zajímavé myšlenky. I přes těžký příběh je tu důležitý a nepřehlédnutelný lehký nadhled, takže se nemusíte bát, že z filmu odejdete s depresí. Nezbývá než tohle drama doporučit všem, kteří si chtějí rozšířit obzory a zkouknout příběh skoro ze života. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (10)

Zajímavosti (8)

  • Alan Rickman ihneď po prečítaní scenára navrhol do úlohy Lindy Sigourney Weaver a ihneď jej aj telefonoval s pocitom, že rola jej sadne priamo na telo. (Smok)
  • Spisovateľka a autorka scenára, Angela Pell, má autistického syna. Mnohé z výstredností Lindy (Sigourney Weaver) sú zhodné s jej vlastným synom. (Smok)
  • Sigourney Weaver v príprave na jej úlohu Lindy trávila čas s autistickou ženou z Anglicka Ros Blackburnovou. Mnohé zo záľub tejto ženy potom Sigourney stvárnila aj vo filme, okrem iného záľubu v skákaní na trampolíne a vášeň pre trblietavé veci. Ros však v reálnom živote nie je schopná samostatného života a nevie čítať, ani písať. (Smok)

Reklama

Reklama