Reklama

Reklama

Epizody(23)

Obsahy(1)

Budoucnost... Lidé žijí ve velkých městech, schovaných po bílými kopulemi a s robotickými pomocníky, tzv. Autoravy po boku. Re-L Mayerová je tajná agentka, která se stará o likvidaci Autoravů, kteří se pokazí. Její cestu však jednoho dne zkříží tajemná vysoká postava - Proxy. Re-L se rozhodne vypátrat, co je Proxy zač, a v tomto úkolu ji pomáhá nesmělý ruský imigrant Vincent Law, o něhož Proxy evidentně jeví zájem. (Skejpr)

(více)

Recenze uživatele honajz2 k tomuto seriálu (15)

Ergo Proxy (2006) 

Skončil jsem u 15. epizody, takže nevím, jestli se to ještě k něčemu dokope, ale protože mě to pak úplně přestalo zajímat, tak je mi to jedno. Začne to slibně, většina epizod má skvělou atmosféru a docela dlouho jsem i čekal na to, co z toho vyleze. Stejně tak jsem doufal, že to bude psychologické, když už je to tu tak zařazené a když se to celou dobu tváří filozoficky. Jenže už po třech epizodách se to začalo motat v kruzích, některé epizody působí úplně mimo celek a když už to má něco odhalit, trvá klidně i čtyři epizody, než se definitivně řekne, že to tak je. Dějově mi to vlastně přijde prosté a utahané, ale "ozvláštněné" tou (pro anime typickou) přehnanou překombinovaností, tady asi i pěkně samoúčelnou. Mělo to být divné, je to trochu divné, ale v tom špatném slova smyslu. Jde si to svojí cestou a nemá to problém do rozjetého děje jen tak strčit epizodu, ve které Vincent Law soutěží v japonském Chcete být milionářem? (která se mi ale líbila docela dost, jelikož konečně něco odhalovala), ale ta nahodilost je časem až repetitivní a dokázala mě pak odradit od dalšího sledování. To a ještě postava autorava Pinot, malé holčičky, která je s každým dílem čím dál tím víc otravná a její opodstatnění v seriálu vůbec nefunguje - má být vtipnou postavou, ale jakýkoli humor se do zde vybudované atmosféry vůbec nehod, takže to svojí přítomností jen zbytečně rozmělňuje. 3* ()

Hadžimari no kodó (2006) (E01) 

V komentářích k Serial Experiments: Lain to někdo popisoval jako podobnou šílenost, tak mě to hned nalákalo a na základě pilotního dílu musím konstatovat, že to sice je divné, ale v tom japonském anime stylu, který já moc nemusím. Měl jsem problém se za těch 26 minut vyznat v tom, kdo je kdo, komu o co jde, co se tam vůbec děje... Nemám moc rád tu japonskou překombinovanost a asi nikdy nepochopím, proč i do artovějších, vážnějších věcí bez ustání cpou i náhlé akční scény, které vybudovanou atmosféru jenom ničí. Ale i přes to mi přijde, že potenciál tam je a že ten příběh něco do sebe mít bude - jen bych teda byl rád, aby se to do budoucna nesoustředilo na tolik věcí naráz, protože je to pak celé o všem a zároveň o ničem. 3* ()

Joka Šimin no Kokuhaku (2006) (E02) 

Tady mě ta atmosféra už začala docela bavit. Pořád si mě to úplně nezískalo, ale je to přehlednější a funkčnější. Jen ty akční scény bych vyškrtal na minimum... Slabé 4* ()

Mu e no Čójaku (2006) (E03) 

Většinu času krapet prázdné, ale nahoru mi dojmy vytáhl napínavý závěr. 3* ()

Mirai Jomi, Mirai Jomi (2006) (E04) 

Proč musí být v každém anime v důležitější roli (tady to tak nějak tuším) malé děcko? A tady k tomu všemu i robot, nechápu proč... Ale tohle je nepodstatné, spíš mám pocit, že se z toho začíná stávat krapet klišé z futuristické budoucnosti, kde pár vyděděnců žije mimo na nějaké skládce a mají se tam líp, než v tom městě. Děj mě ale pořád zajímá, tak uvidím. 3* ()

Šókan (2006) (E05) 

Jak to začalo relativně slibně, tak od epizody tři mi přijde, že je to čím dál tím víc o ničem. Tady se jen půlku epizody snaží R-el odvést Vincenta ze Skládky a půlku epizody zase musím sledovat, jak si hraje otravná robotická holčička s nějakým klukem. Toť vše. Už minulá epizoda byla docela o ničem, ale třeba tohle všechno jen komplexně představuje svůj svět a časem se třeba rozjede i vše ostatní, otázka ovšem je, jestli to tak bude a jak dlouho mě to ještě bude bavit, protože zatím u mě mají epizody sestupnou kvalitu. Slabé 3* ()

Kikan (2006) (E06) 

Tak já myslel, že už se domluvili, že z té skládky vypadnou a ne, oni to domlouvají už teď... Něco se sice děje, ale mě už zájem o tenhle seriál tak přešel, že nevím, jestli ho zase naleznu. Zkusím ještě jednu epizodu, ale jsou mi fuk postavy a důraz na tu robotickou holku, která má, pozor... LIDSKÉ EMOCE! (jak nečekané a originální, že?), mi přijde až otravný stejně jako ona. A když dojde na smrt, je to patetické. Nevím, nevím, tohle asi nedocením... Nejlepší na tom je asi hudba, ta se mi hodně líbí. Lepší 2* ()

Re-l 124c41+ (2006) (E07) 

Až na Vincentovy šíleně doslovné a repetitivní monology mi to konečně přišlo zajímavé a o něčem, tak já nevím... S tímhle seriálem to asi budu mít dost těžké. Slabé 4* ()

Kagajaki no Hahen (2006) (E09) 

Hurá, už to konečně začíná být divné! Jen teda netuším, jestli se to v té divnosti vydá správným směrem, protože celá tahle epizoda vypadala jako ta nejsurrealističtější scéna z Ghost in the Shell 2, protože tam to taky byla halucinace v halucinaci a realita z ní byl sotva začátek a konec, ale tady těžko říct, co co mělo znamenat. Snad to budou další epizody postupně vysvětlovat, i když se to stále tváří, jako by tu ani moc nebylo o co hrát. Škoda jen, že tam pořád musí být ta Pinoi, scény s ní v kontrastu s ostatními jsou jako pěst na oko a jen mi dokazují, že se sem tahle postava vůbec nehodí... Slabé 4* ()

Sonzai (2006) (E10) 

Vychcané. Udělali to tak, že se tahle epizoda tváří jako že odhaluje spoustu zásadních věcí, ale přitom neřekne nic, jen přešlapuje na místě. Navíc začínám mít trochu bordel v tom kdo je kdo, ale takové zmatky tam asi ještě budou... 3* ()

Široi Jami no Naka (2006) (E11) 

V podstatě variace na epizodu 9 - stejný děj, jinak podaný (a víc psycho). Atmosféra skvělá, Pino bylo naštěstí minimum, jen tady netuším, jestli mě zase autoři nechtějí mást a znova říct, že tahle indicie je jen klam. Jednou ok, podruhé už by to ale bylo zbytečné a tak si počkám na další epizody, na základě kterých bych případně přehodnotil. Silné 3* ()

Kimi Hohoemeba (2006) (E12) 

Tak už asi konečně opravdu vím, jak se to s Vincentem má. Ale i když ta epizoda byla zase napínavá, tak už mě ten seriál přestává bavit, jelikož se dost motá okolo toho samého, nikam se to moc neposouvá a ani už nemám pocit, že z toho vypadne něco skutečně sofistikovaného a propracovaného. Nevím, kolik epizod ještě dám, než mě to přestane bavit úplně, ale minimálně k té epizodě ve stylu Chcete být milionářem? vydržet chci. Sice je pro mnohé nejhorší, ale doufám, že bude aspoň pořádně divná :D 3* ()

Kósó no Šikaku (2006) (E13) 

Pořád stejné - atmosféra skvělá, ale pořád se to neposouvá a je to spíš jen samoúčelně "zmatené". 3* ()

Anata ni Nita Dareka (2006) (E14) 

Až tady jsem zjistil, že už mě to úplně přestalo bavit. Děj je za celou dobu docela jednoduchý, jen je podáván zbytečně zmateně a se záhadou, kterou protahuje jak jen to jde, negraduje ji a dokonce začínám mít pocit, že bude právě stejně jednoduchá jako dosavadní děj. Už je mi fuk, co z toho vyleze, protože zatím z toho nic moc nevylezlo. Tak hlavně že tu máme (nejspíš samoúčelný) odkaz na slavný obraz, jen by se mu nemusela věnovat celá epizoda. A z těch měst tam už mám taky bordel, kromě jednoho jsou asi všechna prázdná a dějí se v nich divné věci, které se, obávám, ani neodhalí. Atmosféra zase skvělá, ale i navzdory ní jsem tu epizodu sledoval spíš pasivně. Příští epizoda je ta ve stylu Chcete být milionářem, na kterou jsem byl tak zvědavý, takže ještě dám tu a pak už s tím končím. Slabé 3* ()

Nama Akumu no Quiz Show 30 Bun de 100 Manen! (2006) (E15) 

Ještě jsem si řekl, že kdybych téhle epizodě dal náhodou plný počet, pokračoval bych. To se sice nestalo, ani to k tomu nemělo blízko (a i kdyby ano, Pino nebo Pinot (pořád se mi plete, která varianta je správná) by to spolehlivě zazdila, štvala mě s každou další epizodou víc a víc), ale i tak z toho překvapivě je jedna z nejlepších epizod celého seriálu. Jednak je zase správně divná, ale také vypadá, že už konečně prozrazuje něco víc, skrze moderátorovy otázky. Působí to teda jako něco úplně mimo celý seriál, ale o pozadí svého světa žádná jiná epizoda doposud neřekla víc a vůbec je zajímavé, jak se dá v anime narazit na tyhle stylově naprosto se vymykající epizody, které ale mnohé dovysvětlí. V Serial Experiments: Lain to takhle měla epizoda 9. Tady jen škoda, že tu musí zase být Pinot (fakt nechápu účel rádoby-vtipné postavy v momentech, kdy jakýkoli humor úplně ničí vybudovanou atmosféru... tady to teda nebyl až takový problém, ale v předchozích epizodách ano) a že konec je takový úplně o ničem, kromě potitulkové (!) scény, co má dohromady asi 5 vteřin. Nebyl psycho, nebyl vtipný, ani moc divný vzhledem k tomu, kdo byl v publiku, prostě se stal a to je všechno. Jinak ale nadprůměr, i když mě to na další díly navnadit nedokázalo. Příští díl je prý o tom, jak se naše tři hlavní postavy nudí a já nevidím důvod nudit se při tom s nimi. Slabé 4* ()

Reklama

Reklama