Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zima 1944. Poručík Anochin se zotavuje po těžkém zranění. Sžíraný nenávistí k nepříteli touží po návratu na frontu. Je však se skupinou německých zajatců odvelen do odlehlé vsi Polumgla, kde má zajistit výstavbu translační věže a zároveň i stravu a přístřeší pro svěřené zajatce. Ve vsi narazí na neochotu a nenávist. Časem však ženy, jejichž muži jsou na frontě, nepohrdnou výpomocí v domě či doprovodem na lov medvědů. Teď už sytí, teple oblečení a respektovaní zajatci vztyčují v zasněžené tajze dřevěnou věž. Hrany konfliktu se uhlazují, soužití lidí v oboustranné nouzi nabývá humánních dimenzí. Ve společném úsilí o přežití si sotva uvědomují, jak krutý režim rozhoduje o jejich osudech. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (80)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Velmi komorně, střízlivě pojatý (proti)válečný film, který bez zbytečného sentimentu a nejspíš i vcelku realisticky vykresluje, jak hrstka ruských vojáků a německých zajatců staví "strategicky důležitou" věž v mrazivém prostředí sibiřské tajgy u vesničky Polumgla. Zdejší obyvatelé, ženy, starci a děti, mají z hostů samozřejmě pramalou radost. Film poněkud sráží naprostá předvídatelnost děje; snad jen ta úspěšná vesnická zaříkávačka pro mě byla mírným překvapením (anžto se vymykala běžné realitě:-)). Vytknout by se dala i určitá mozaikovitost, jsme postrkováni od jedné postavy k druhé a vlastně nikoho nepoznáme hlouběji, nikoho si neoblíbíme. Možná proto očekávaný závěr působí emočně vlažně - divákovi je z té situace smutno, vnímá absolutní nesmyslnost všeho toho snažení a vůbec války, ovšem slzička neukápne. Nicméně jde o solidní snímek, zvláště ta izolovaná atmosféra ukrutného mrazu se povedla. 71% ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Sympatický počin mezi záplavou filmů s tématikou druhé světové války. Je dobře, že už posté nedobýváme Berlín nebo Normandii... Hezký příběh o tom, že i ti "zkurvení nacisti" jsou jenom lidi, z nichž většina by nejraději byla doma s rodinou a ne někde u Stalingradu střílela Sověty. Vysvětlujte to však těm nahoře, pro které jste měkejš, když vám to týdne půlka zajatců nevychcípá... 80% ()

Reklama

Easykk 

všechny recenze uživatele

V jednom nejmenovaném americkém státě v nejmenované americké rodině s nejmenovaným americkým psem: CRRRRNK....CRRRRNK....,,Haló?" Ježišmarja Kelly to jseš ty?? ,,No jasně ty vEMenO, že jsem to já, kdo by to asi byl??" Tady Betty, neuvěříš co jsem dnes našla v programu! ,,To mi trhni bulvou, ale nevim!!?" Twilight! ,,Cože?? Takže dámská jízda večer??" Jasný, neberu si kalhotky, minule sem měnila dvoje, tak nechci aby se to opakovalo!! ,,Jasná věc, já ozářim nějakej ten polystyrén, a užijem si Robert(k)a!!".....Film začal.....,,Ježiš Kelly, já se snad picnu, todle sem ještě neviděla, to musí být ten nový díl!!!" Ani to neřikej, uplně se mi z toho zařízly téčka a to je ani nemam!....V polovině.....,,Ty Betty to je ňáký divný, jakože tam pořád mluvěj upírsky to jo, ale ten Edward se nějak změnil, voni mu snad vytáhli ten patyzón z prdele a teď ho nemůžu poznat!! ,,To teda, a vypadá to jako kdyby ho tam narvali Belle cooo!" A proč tam je pořád sníh?? to jsou jako někde schovaný jo?? A ani baseball nehrajou, ty Kelly to snad neni možný, já mám pocit jako kdyby to nebyl Twilight, čekni to v programu radši ještě!!!...... V jednom nejmenovaném americkém státě v nejmenované americké rodině s nejmenovaným americkým psem Bounsem našla FBI chvíli po půlnoci dvě mrtvé dívky, obličeje měly zkroucené v šílené grimasy, všude byla voda, neměly kalhotky a jedna z nich v ruce držela program s prstem zapíchlém na řádku programu s názvem Twilight a vrchní vyštřovatel povídá: Normálně bych toho distributora, co takhle blbě nazval ten ruskej film, zažaloval, tohle je dneska už dvaapadesátá smrt hrůzou z nedostatku patyzónu!! ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Těžko se odděluje téma od zpracování. Téma je silné, zpracování místy drhne a místy se zas vysoce povznáší nad průměr. Člověk sice ví, nebo aspoň tuší, jak se bude vyvíjet vztah hlavního hrdiny k té tlupě, kterou dostal na povel a od určité fáze začne tušit i konec, ale stejně tam je pár překvapivých momentů. Krásná je scéna zaříkání. Moct takhle ovlivňovat špatné návyky bližních. A stejně jako v jiných válečných filmech jsou působivé scény kolem shánění jídla. Přesně tak to je, zítra budou chtít žrát zase. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Ruský film, který osvěžil přesycenou nabídku kin americkým mainstreamem, působí podobným způsobem, jako kdysi Polanského Pianista. Působivý film o válce a znepřátelených stranách bez zákopů, výstřelů a válečné vřavy vůbec. Film mohl lehce zklouznout do laciné sentimentality, ale díky vkusně napsanému scénáři a velice zdařilé režii se tak naštěstí nestalo. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama