Reklama

Reklama

Kletba zlatého květu

  • Čína Man čcheng ťin taj chuang ťin ťia (více)
Trailer 2

Imperátor Ping, hlava dynastie Tang, vládce Číny desátého století, spalován neskonalou láskou i nenávistí vůči své ženě Phoenix rozehrává tragédii, která zasáhne každého člena královské rodiny. Panovník ví o skrývaném vztahu své ženy a jeho syna z prvního manželství prince Wana. Pronásledován stínem nevěry, panovník pomalu zabijí svou ženu jedem. Schyluje se k finálnímu boji. Na jedné straně císař, ovládaný pomstou, na druhé straně císařovna, bojující o holý život. Mezi nimi stojí tři synové, tři princové, kteří se musejí rozhodnout na čí stranu se přiklonit. Bolest a ztráta milovaných však čeká na každého z nich... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (251)

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Tohle je asi nejmegalomanštější čínský film, co jsem kdy viděla, ikdyž je paradoxně přitom velmi komorní, pokud jde o zápletku a charaktery. Je to taková obří tragédie antických rozměrů v naprosto ohromné výpravě s výbornými herci, ale zároveň je to takové pomalé a možná si Zhang Yimou vzal trošku příliš velké sousto, které přežvýkal jak kráva :). V císařském paláci, což je hlavní centrum dění celého filmu, je to prolezlé intrikami a lží, i když se všichni tváří jak je všechno hrozně v pohodě. Komplikovaná vztahová a intriková propletenost nahuštěná do necelých dvou hodin je taková až příliš zamotaná, že to nakonec ve výsledku ani moc nevyzní v závěru filmu. To hlavní čeho si potom člověk všimne jsou úplně obří nádherné a načančané kulisy s tak detailním propracováním a barevností a nasvícením, že z toho jsou nádherné obrazy a chvílemi to i připomíná staré oldschool hollywoodské historické filmy, až na to že ani ty nebyly načančané až do takové míry jako Kletba zlatého květu. Úžasné kostýmy s ručním vyšíváním a hlavně detailní do takové míry, že herci na sobě mají i několik vrstev, které stejně moc ani nejsou vidět, ale patří k pravému historickému kostýmu dané doby :), prostě úplně mocně obrazově úžasné :). K tomu se ještě přidá nějaký ten pěkně udělaný souboj a jedna obzvlášť obří bitva co do počtu i vizuálu. Určitě to někoho může nudit, protože tenhle film moc soubojů není a hlavní důraz je jen na pletichaření uvnitř císařského paláce, ale kvůli té krásné výpravě to přinejmenším někoho může upoutat natolik, že dá třeba čtyřku :). A hlavně je tam Yun-Fat Chow a Li Gong :). ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet$45milionovTržby USA $6,566,773Tržby Celosvetovo $78,568,977Tržby za predaj DVD v USA $10,542,356 //počet predaných kusov 578,078║ Zhang Yimou poľavuje a okrem pekného vizuálu nám nedokáže nič ponúknuť, dokonca ani očakávené veľkolepé súboje moc nenadchnú o príbehu už nehovoriac. /videl v kine: 60%/ ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Ne náhodou Čang ve filmu tematizuje mandalu a celé dílo jejím obrazem zakončuje. Tento buddhistický (potažmo hinduistický) termín označuje obrazový diagram, který znázorňuje obecný řád univerza s jeho vzájemně propojenými protiklady. Nejčastější varianta madaly má podobu kruhu, symbolizujícího nebe, svět a řád, jehož se zevnitř svými vrcholy dotýká čtverec, který zastupuje zemi, člověka a chaos. Jestliže Čangovy předchozí snímky označíme za filmové metafory pro city, lidské vlastnosti a život jako takový, pak Kletba zlatého květu představuje krok ještě dál, filosoficky výše, k filmové mandale. Je velkolepým, pečlivě vystavěným metaforickým obrazem, který ukazuje obecný řád světa a dává divákům nahlédnout tragédii postav, které se proti němu prohřešily. ___ Více v recenzi na Rejže.cz. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

S výhradne exteriérov v Dýkach prechádza Zhang tentokrát takmer iba do interiérov. Potencionálny problém č.1:ťažko si nájsť v tomto príbehu osobu, ktorá by nám bola sympatická a držať jej palce. Potencionálny problém č.2: Film sa príliš dlho rozbieha a akcia (na čo všetci čakáme najviac) príde až na záver. Tento rozbeh plný intríg bude zrejme vačšinu divákou nudiť. Fakt č.1: Výprava je znova úžasná. Fakt č.2: Herci nemajú chybu. Suma sumárum 70percent, ako pri dýkach, tam som pridal, tu tým pádom uberám. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO/// Obsazení 6/10 Děj 6/10 Hudba 4/10 Efekty 7/10/// +těch pár akčních scén, závěrečných 10 minut -hodně zdlouhavá první půle, přeci jen málo akčních soubojů a málokrát zazní výraznější hudba/// Asi první co mě na filmu dostalo, tak ten fakt, že jsem přišel do kinosálu a v celé místnosti seděl jen jeden borec (tímto zdravím Shimitz(e)). Tím jsem chtěl také vyjádřit, že o film zřejmě nebude až takový zájem jak jsem očekával. Samotný film je hodně velká zvláštnost, která vám během promítání uštědří několik výchovných pohlavků. Téměř po celou dobu se film odehrává v interiéru a ač jste možná z počátku ohromení kostýmní výpravou, zhruba po půl hodině se nabažíte a tento fakt vás spíše bude rušit (v lepším případě vás nebude tolik vzrušovat). Další problém je v tom, že děj vás zhruba po hodině (né-li dříve) začne opravdu nudit (tedy pokud vás opravdu nebude zajímat jak se žilo v té době) a vy přitom pořád čekáte co se bude dít. Pokud měl být závěr emotivně silnější díky této předehře, tak budiš. Jenže i přesto ve výsledku pocítíte prázdnotu a zjistíte, že vás film jednak moc neobohatil a rovněž vás osudy jednotlivých postav nezasáhli...i když zase na druhou stranu jsem se přistihl jak v závěru na film koukám s otevřenou pusou a nestíhám ani pořádně vstřebávat nová fakta. Závěr je tedy rozhodně dobrej, ale za jakou cenu?./// Celkem 59%/// ()

Galerie (87)

Zajímavosti (6)

  • Celý interiér zlatého paláce vznikal ve filmových studiích v Pekingu. (Rugero)
  • Niektoré z dobových kostýmov vážili aj viac ako 40 kíl. (MikaelSVK)
  • Císařova zlatá koruna vážila 5,5 kg. (HappySmile)

Související novinky

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama