Reklama

Reklama

Kletba zlatého květu

  • Čína Man čcheng ťin taj chuang ťin ťia (více)
Trailer 1

Imperátor Ping, hlava dynastie Tang, vládce Číny desátého století, spalován neskonalou láskou i nenávistí vůči své ženě Phoenix rozehrává tragédii, která zasáhne každého člena královské rodiny. Panovník ví o skrývaném vztahu své ženy a jeho syna z prvního manželství prince Wana. Pronásledován stínem nevěry, panovník pomalu zabijí svou ženu jedem. Schyluje se k finálnímu boji. Na jedné straně císař, ovládaný pomstou, na druhé straně císařovna, bojující o holý život. Mezi nimi stojí tři synové, tři princové, kteří se musejí rozhodnout na čí stranu se přiklonit. Bolest a ztráta milovaných však čeká na každého z nich... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (251)

Ajantis 

všechny recenze uživatele

Velmi rozporuplný film. Příběh o inkrikách na císařském dvoře se rozvíjí hodně slibně, postupně se z něj ale vynořuje obludná překombinovanost, která v poslední třetině vrcholí podobně tragicky jako v Klanu létajících dýk a kazí dojem z realisticky pojaté zápletky. Některé momenty jsou excelentní, noční útok maskovaných bojovníků svou chladnou samozřejmostí zamrazí v zádech, naopak dlouhé prostřihy mezi uslzenými obličeji těžce vypracovanou atmosféru bortí. Jak v zápletce, tak vizuálním zpracování je až příliš patrná hra na efekt, než aby to dohromady mohlo dávat smysluplnou podívanou. Příběh místy drhne, herci nevědí, co mají hrát (vrcholem je tapně roztřesený výkon Ye Liu jako prince Wan), a tak to mají zachránit souboje. Čang místy stále ukazuje, že výtvarný talent neztratil, žel zdá se mi, že se až příliš nechal unést megalomanií možností, které má. Interiéry a kostýmy jsou na velmi vysoké úrovni, ale bojové scény už jsou (až na pár vyjímek) spíše jen barevnou nudou. Nekouká se na to špatně, ale něco podstatného chybí. Totéž platí o celém filmu. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Promiň Zhangu, ale mně křiklavá výtvarná stylizace Tvého filmu a zejména závěrečná bitva na nádvoří paláce přišly i po třetím zhlédnutí přeplácané a kýčovité. Už při Hrdinovi jsem se cukal, ale tam to vybalancovala křehká milostná linka ruku v ruce s dechberoucími baletními bojovými scénami. Kdežto v Curse of the Golden Flower mi melodramatické pozadí příběhu přišlo jen o málo lepší než v The Banquet a žádná bojová scéna v Tvém bijáku nepřekonala úvodní krvavý přepad divadelníků. Je fajn, že do paláce nahrneš tisíce chlapů v blyštivých zbrojích a ještě do toho vrhneš létající maskované bojovníky s lany a srpy a necháš většinu zkrápět mračny šípů, ale méně přehnaného megalomanství by neškodilo, nemyslíš? Hodně divákům v kinech asi z toho barevného reje klesne čelist, ale mně tedy rozhodně ne. Největší devízu Tvého snímku spatřuji ve skvělé Gong Li (po čtyřítce stále velmi přitažlivé a ženské). Zbytek filmu je pro mě poněkud zklamáním. ()

Reklama

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Vizuálně úchvatné, herecky přesvědčivé, příběhově předvídatelné až chladné. Začínám mít pocit, že všechny filmy Zhanga Yimou jsou tak nějak na jedno brdo. Většina scén je natolik přestilizovaná a přezlacená, až to opravdu hraničí s kýčem. Koukatelné to je, v žánru wu-šu jsou ale filmy mému srdci bližší, než je Kledba. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

No, na začátek bych napsal, že předchozí režisérovi filmy jako je "Hrdina" a "Klan létajících dýk" mám opravdu rád a od tohoto jsem očekával něco podobného. Avšak film je úplně o něčem jiném a podobnosti s předchozími tituly jsou minimální. Film opět hýří různými barvami a občas je tam i nějaký povedený souboj ale jinak je celý film spíše o intricích. Herci sice hrají velice dobře avšak film je jako celek dost zdlouhavý a závěrečná bitva mi taky moc nesedla. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo ti dám, si neber silou.“ Pred pozretím som si myslel, že ma Kliatba zlatého kvetu unudí k smrti. A hoci mala svoje chyby, po záverečných titulkoch som o nej niekoľko hodín rozmýšľal, čo sa rozhodne nestáva pri každom filme. Napriek tomu som uvažoval, či dám 60 % alebo až 80. O vyššom čísle nakoniec rozhodla kladná odpoveď na otázku, či by som si to pozrel ešte raz. Áno, pozrel. Zostanete sklamaní, ak budete čakať historický Mamtrix. Finálna gigantická akčná scéna pripomína to najväčšie z Pána prsteňov, ale dovtedy vás čakajú „len" rozhovory a vzťahy. Musím sa priznať, že podobne ako v Gejši a Kráľovnej Alžbete (tej s Geoffreym Rushom), i tu ma bavilo všetko to nenápadné a šeptavé „zákulisné politikárčenie“ a postavy (a to, čo urobia, ako sa rozhodnú a či prežijú). Určite by to ale nešlo bez kvalitných hereckých výkonov (hromozvodom je Číňanka Li Gong z Miami Vice, ale poteší i Chow Yun-Fat) a pôsobivého scenára. Na tom sa mi najviac páčilo, že neriešil celosvetové vojny, ale sústredil sa len na jednu päťčlennú kráľovskú rodinu. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (6)

  • Císařova zlatá koruna vážila 5,5 kg. (HappySmile)
  • Filmové kostýmy byly dobově věrné. Herci na sobě nosili až šest vrstev oblečení. (Rodriguez)
  • Niektoré z dobových kostýmov vážili aj viac ako 40 kíl. (MikaelSVK)

Související novinky

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama