Reklama

Reklama

Létající Skot

  • Velká Británie The Flying Scotsman (více)

Biografické drama natočené v britsko-německé koprodukci vychází ze skutečného životního příběhu skotského cyklisty Graema Obreeho, který v roce 1993 ohromil celý sportovní svět. Jako nezaměstnaný amatér totiž překonal světový hodinový rekord na vlastnoručně zkonstruovaném kole, jež sestavil ze železného šrotu. Graem, který vyrůstal v Ayrshire, byl vždycky bojovník. Ale když zkrachoval jeho obchod s koly, neměl peníze ani sponzory na to, aby si splnil svůj sen a mohl se přihlásit se do světové cyklistické soutěže. Přesto se nevzdal a nakonec se mu podařilo dostat se na závody do Norska. Tím ale jeho osudový příběh o nezlomné lidské vůli teprve začal… Režii má Douglas Mackinnon, v hlavní roli Jonny Lee Miller, dále hrají Billy Boyd, Laura Fraserová, Brian Cox ad. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (58)

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Opět můj šálek kávy :o) Boj člověka s limity a vlastními ambicemi, navíc podložený reálnou historií, to jsem si opravdu opět užil. Postavit speciál s domácích "komponentů" včetně ložiska z pračky :o) a na tomhle kole lámat letité světově rekordy, to byla fakt celkem jízda. Boj s osobním démonem a klacky pod nohy, ze strany cyklistické federace, nic z toho ho nepoložilo a svůj cíl dotáhnul až ke hvězdám! Silný a neuvěřitelný příběh. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Sportovní drama, tentokrát z cyklistického prostředí. Nemohla jsem si pomoct, ale v Billy Boydovi jsem pořád viděla malého hobita. No, a když už do toho pletli jeho duševní onemocnění (viděla bych to na depresi), které zde i hrálo významnou roli, možná tomu mohli dát větší prostor. Celkově se to ale hodně povedlo, namíchán správný koktejl všeho toho napětí a emocí a zvratů a naděje a zoufalství, určitě stojí za shlédnutí. ()

Reklama

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Grahama Obreeho si velmi dobře pamatuji z jeho závodní kariéry, kdy působil jako exot. Člověk jenž si vyrobí kolo z pračky a pak na něm překoná rekord v hodinovce v absolutně necyklistické poloze , člověk jemuž světová cyklistická asociace házela klacky pod kola a do loukotí, a člověk který nastoupí k silniční časovce na mistrovství světa s jedním převodem (to už ve filmu nebylo obsaženo), takový člověk si rozhodně zaslouží film o sobě. Jsem rád že byl natočen a že Graham Obreee nezůstal zapomenut. I tato doba má své hrdiny a nemusí to být přeplácení fotbaloví kašpárci. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Nikterak dramatickým způsobem zpracovaný "životní příběh" slavného cyklisty. Létající Skot se pohybuje spíše v poklidných, příjemných vodách, s občasným zašploucháním amerického patosu a otřepaných, papírem šustících frází. Jonny Lee Miller je sympaťák, ale jinak mě svým výkonem moc neohromil. Brian Cox tradičně skvělý. Obsažný dialog, který vede Brian s Jonnym kdesi u vody mi byl pocitově více než blízký. Ale Billy Boyd... ten roztomilý, rozkošný a nevinně působící malý chlapík dokázal s klidem zastínit i tu hlavní bicyklistickou hvězdu:) Pipin shodil kudrnaté vlásky, oddechl si po cestě "tam a zase zpátky" a vydal se trénovat svého kamaráda. Možná aniž by tušil, kolika lidem se ve filmu bude líbit více on, než závodník Graem Obree. Mně rozhodně:) ()

alpeew 

všechny recenze uživatele

Příběhů vypovídajích o neuvěřitelné touze překonat sama sebe v nejrůznějšíxh sportovních odvětvích není nikdy dost. Příběh cyklisty Graema Obree, který se z chudinských poměrů a bez bohatých sponzorů pouze jen a jen vlastní urputností a disciplínou (až neskutečnou) dostal na špici světové cyklistiky je jedním z nich. Přesto v jeho životním příběhu je ještě cosi navíc, Obree je takový Burt Munro (V zajetí rychlosti) kombinovaný s Čistou duší, protože denodenně čelí svým běsům, které jej od dětství přivádějí až na hranici beznaděje a zoufálství ba přímo na hranici života a smrti - trpí schizofrenií, s kterou se s ní nikdy - přinejmenším ne do překonání světového rekordu a získání titulu mistra světa - nikterak neléčil. Škoda, že se tento film v našich kinech neobjeví - rozhodně by byl přínosnější než všechny násilné kriminálky, thrillery apod. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (5)

  • V decembri roku 2009 bol Greame Obree uvedený do Britskej cyklistickej siene slávy a v marci nasledujúceho roka do jej škótskej obdoby. (JimWayne)
  • Príbeh prvýkrát zaujal scenáristu Simona Rose už v roku 1994. Napísal teda scenár filmu založený na Obreeho autobiografii, tiež nazvanej "The Flying Scotsman", avšak film bol niekoľkokrát zrušený. V roku 2002 tesne pred štartom produkcie skolaboval hlavný americký investor. Následne Rada East Ayrshire odmietla poskytnúť sľúbené peniaze s tým, že si nemyslí, že by tým prispela komunite. Až v roku 2006 sa konečne veci pohli a začalo sa natáčať. (Arsenal83)
  • The Seattle Times ocenili Millerov herecký výkon a označil ho za „obrovsky sympatického a príťažlivého“ v role Obreeho. Tiež ocenili "skvelú vedľajšiu rolu", ktorú stvárnil Brian Cox. (Arsenal83)

Reklama

Reklama