Reklama

Reklama

Cesta do lesa

Trailer 2
Česko, 2012, 110 min (Alternativní 105 min)

Obsahy(1)

Honza Marák (Tomáš Hanák) dávno rezignoval na kariéru „ajťáka“ a koupil chalupu na konci malé vesnice, kde se zabydlel se svoji ženou Markétou (Bára Schlesinger), dcerou Anynou (Anna Linhartová) a synem Sayenem (Vojta Vovesný). Honza pracuje v lese jako pomocný dělník, spravuje cesty, oplocenky, těží dřevo, pomáhá lesákům. Markéta se živí masážemi a alternativním léčením pacientů, kteří za ní dojíždí na chalupu. K tomu používá různé psychotropní rostliny a houby, což vede ke konfliktu se starousedlíky a poté s protidrogovou policií. Dcera Anyna navštěvuje přespolní ZDŠ, kde však stále propadá, protože se toulá po lesích a místo z učebnic se učí z přírody. Mezi starousedlíky patří zemědělná rodina Papošova. Ludva Papoš (Bolek Polívka) má svůj statek a polnosti, celý rok se stará o úrodu nebo chodí střílet divočáky nebo chlastá v hospodě. Jeho žena Vlasta (Eva Holubová) pracuje jako lesní dělnice. S dalšími ženami z vesnice sází stromky, žne buřeň, pálí dřevo, sbírá šišky. Jejich syn Ludva jr. (Tomáš Vorel jr.) na statku s rodiči nebydlí a s otcem sedlačit odmítá. Vystudoval vysokou lesnickou, takže pracuje jako adjunkt v revíru Josefa Cvrka (Jiří Schmitzer) a bydlí na hájence uprostřed lesa, sám se svým psem. Po práci chodí střílet škodnou, když tu se jedné noci potká s divoženkou Anynou, vegetariánkou... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (298)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Zvláštní poetika, za kterou Vorlovi klidně zatleskám, a hodně trapných momentů, které si měl strčit, pardon vetknout, za klobouk. Když mezi hereckou sestavou sympatiím vládne Vorel mladší, který už mimochodem pěkně vyrostl z gymplácké žumpy, tak je něco divného. O Aničce ještě uslyšíme, a to je dobře, naopak Bolek, Holubová a větší část Sklepa už má to nejlepší dávno za sebou. Jiří Schmitzer jako největší ze všech zúčastněných herců je sražen do kolen věčnou potřebou režisérů dávat mu neustále stejné typy rolí. Zmínku si zaslouží i kamera a post efekty, v prvním případě občas vynalézavá a občas kýčovitá, ve druhém případě vždy nechutné; a hudba, která se snaží a chvílemi jí to docela jde. Ať tak či onak, Cesta do lesa je jedním z nejlepších českých filmů loňského roku a já jsem tím překvapen. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

New age agitka v obrázcích a barvičkách jehovistických příruček. Zabíjení zviřátek a stromečků je špatné, áááno? Kapišto? A dobroučké muchomůrky jsou úúúžasné, áááno? To není nic o fetování, to ty houbičky vám samy řekly, že si je máte dát! Svoboda, láska, mír! Takže zhruba takovéhle pocity mám z celého filmu, kde zcela chybí nějaká dějová linie. Jde jen o pár výseků ze života podivných lidí v nějaké vorlovsko-alternativní vesnici (asi jako když prostě pražský inťoš objeví kouzlo venkova a začne si do něho projektovat své inťošské znalosti). Prostě je to celé falešné jako ta miloučká zvířátka ve filmu včetně ledňáčka. A protože jde o new-age agitku, plive se tu na faráře a lámou kříže u cesty, aniž by někoho napadlo, že ničí třeba kulturní památku. Pryč s kříži! Jasné poselství. Pryč s policií a byrokraty a školami a učitelkami. Vždyť vidíte ve filmu, jak hnusně a arogantně se chovají. (Jasně, a co učitelka, to sexuchtivé trdlo s brejličkami. Ani trochu nestylizujeme podle svého, jak bychom to chtěli.) A pak hurá do lesa na muchomůrky. Tak nějak mi začíná být jasné, odkud se vzal ujetý humor divadla Sklep - není to totiž první, a asi ani poslední film nějakého člena divadla Sklep, kde se propaguje baštit muchomůrky. Vzpomeňme třeba Eliška má ráda divočinu. Inu, tož si žijte alternativně, ale příště mě do toho - ani jako diváka - raději netahejte. Jehovisty taky nevyhledávám. Jenže ti alespoň netočí celovečeráky do kina. ()

Reklama

bubun 

všechny recenze uživatele

Protože strašně nenávidím jedničku, čekala jsem, že mě bude dvojka srát ještě víc. Ale nestalo se. Jako jasně, sralo mě to taky, ale Cesta do lesa byla pro mě mnohem víc koukatelnější, než Cesta z města, kterou po pár minutách musím vypnout. Ta jednička má v sobě prostě pro mě něco tak neodbytně iritujícího, že ji ani po letech nedávám. Tohle bylo celkem snesitelný, ani ten Vorel mi tady tak moc nevadil, narozdíl od těch Gymplů, Vejšek a podobně. Možná je to i tím, že v Cestě do lesa nejsou ty otravné dementní písničky (ještě ke všemu zpívané falešně). Ani ta Schlezinger mi tu nepřišla tak nesympatická a herecky neschopná jako v jedničce. Asi si tenhle film znovu pouštět nebudu, ale rozhodně jsem to čekala horší. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Pretože sa mi Cesta z města ktorú som videl prvýraz pred 10 rokmi velmi páčila, tak som sa rozhodol ísť do kina aj na toto voľné pokračovanie. Musím povedať že som od filmu dostal presne to čo som očakával. Film má opäť úžasnú poetickú atmosféru ako mala aj Cesta z města, krásne zábery šumavskej prírody a opäť skvelé hlášky. Príjemným prekvapením pre mňa bol Tomáš Vorel mladší ktorý na mňa urobil dojem už v Gymplu. Myslím že má fakt talent. Čo ma tu ďalej dosť prekvapilo bola triková stránka. Hlavne tripové scénky hrdinov po požití lysohlávok sa podarili. Zároveň si však Vorel neodpustil mnohé kŕčovité vtípky ako je to v jeho filmoch zvykom. Lenže čo fungovalo v kultovom Kouři nemôže fungovať donekonečna. ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Tady nefunguje absolutně nic. Postavy podivné, přehnané, kamera debilní (v záběrech na obličeje vám nos div nestrčí až do ksichtu), děj nulový, epizodky vymizí totálně do ztracena, většina z nich končí zatmívačkou a vůbec nic se nevyřeší. 110 minut záběrů na lesy s dementníma dialogama - viz hned první scéna - "Ahoj jelene, dobrý?" WTF. Jedna hvězda za semtam trefný frk. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (11)

  • Ve středu 10. srpna 2011 začalo hlavní natáčení nového filmu Tomáše Vorla Cesta do lesa, pokračování úspěšné Cesty z města z roku 2000. Předtáčky běží od května 2011, konec natáčení je plánován na květen 2012. (POMO)
  • Tomáš Vorel mladší musel kvůli roli adjunkta revírníka zhubnout 10 kilo. (MTHRFCKR)

Reklama

Reklama