Reklama

Reklama

Kletba Měsíčního údolí

  • Maďarsko Holdhercegnő (více)
Fantasy / Dobrodružný / Rodinný
Maďarsko / Velká Británie / Francie / Austrálie / USA / Nový Zéland, 2008, 103 min

Fantasy rozprávka, nakrútená podľa knižnej predlohy Malý biely koník, anglickej spisovateľky Elizabeth Goudge. Rozpráva o obyvateľoch tajuplného Mesačného údolia a dávnom spore dvoch znepriatelených rodov. Keď malej Márii zomrie otec zanechá ju celkom samú a opustenú. Spolu so svojou vychovávateľkou tak musí opustiť blahobyt centra Londýna a začať svoj nový život na vidieku u čudáckeho strýka Benjamina, ktorý navyše ani sám nevie, že malá Mária existuje. Po príchode na jeho nádherný statok objaví magický svet údolia, kde je Mesiac väčší ako kdekoľvek na svete. Spozná strýkových nepriateľov, ktorí ju unesú a uväznia vo svojom temnom zámku. Postupne sa začnú diať naozaj čudné veci a Mária veľmi skoro zistí, že je poslednou princeznou, ktorá tam prišla, aby zachránila Mesačné údolie pred prastarou kliatbou. Do najbližšieho splnu bude musieť nájsť čarovné perly, ktoré nikto už stáročia nevidel, a skôr než Mesiac zapadne za horizont, ich vrátiť moru. Pri svojom pátraní nebude sama, ochráni ju čierny lev a cestou ju povedie biely jednorožec. (STV)

(více)

Recenze (132)

LadyVader 

všechny recenze uživatele

Natočený v krásné krajině, Maďarsko je dost podobný České Republice v typu krajiny. Takže aspon něco se mi v tomhle filmu líbilo, ikdyž ten tryskovej kuchař a koncová scéna s koňma vybíhajícíma z moře byla fajn :-). EDIT: Když o tom tak premšlím, tak jsem se u toho docela bavila, takže měním hodnocení na tři, byl to pro mně docela průměr. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Začátek je docela příjemně natočen a mnohé slibuje. Pravda, rádoby vtipná postava chůvy je leda otravná, ale pořád se to dá. Pak přijde četba z knihy, první mizerné triky, ale vem to nešť, jen kdyby to mělo nějakou zápletku... Ale co si mám představit pod pojmy "princezna měsíčního údolí", "naprosto neuvěřitelné kouzelné měsíční perly", a co vlastně tam vzniklo za pseudokonflikt? Potenciál zde je, nějaký ten vizuál také hraje do noty, ale zcela to rozbíjejí chaotická pravidla tohoto světa, kde se může stát cokoliv, a kde kdokoliv je kýmkoliv a současně ničím, a stát se může jakákoliv věc... (Strýc jí vezme knihu, a pak se ani nediví, že si ji navzdory zákazu vzala zpět. Holka vejde do města v nápadných šatech, kde jinak všichni jsou včerném, a nikdo si jí nevšimne. Chtějí ji mrtvou, ale nezabijí ji, jen šoupnou do vězení. Při útěku ji honí jeden strážný... Apod.) Jak se pak o někoho bát, jak si někoho oblíbit, když je to vlastně jedno? ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nedařilo se mi udržet pozornost. Přišlo mi, že Csupo se snaží o Alenku a Hvězdný prach s kapuletovsko-montekovským podbarvením, ale v mých očích to nebylo ani jedním. Věřím, že malým slečnám se to bude líbit, ale kvalit Hvězdného prachu, kte kterému se asi tvůrci chtěli přiblížit, to rozhodně nedosahuje. 30% ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Osobne sa mi tento film páčil. Možno som príliš veľkým nadšencom fantasy, ale bavila som sa. Bolo to prijateľne komické, prijateľne romantické, prijateľne naivné ale bolo to dostatočne magické, aby som aj ja zatúžila aspoň na okamih vojsť do Mesačného údolia. Tento film nepotrebuje veľa špeciálnych efektov, nesie v sebe magickosť samu o sebe a to je napríklad viera v zmenu človeka, prekonanie pýchy a predsudkov a znovunájdenie lásky. Film má okrem naozaj príjemného obsadenia, nádherný soundtrack, ktorý ešte viac spôsobí mrazenie na chrbte.Osobne by osm niektoré scény vyňala a niektoré ma dokonale pohltili (tá vlna na konci).Ale určite jedno z naj fantasy, čo som v poslednej dobe videla. 75% ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Je strašně těžké natočit dobrou fantasy. Respektive natočit fantasy počin alespoň tak, aby nechutnal jako x-krát použitý sáček čaje. V tomto případě se ne jen dlouho vyluhovalo, ale též šilo a zapošívalo velmi horkou dratví. Jako pozitivum beru účast kvalitních herců. Jinak pociťuji značné rozpaky (vždyť i poměrně nudné Inkoustové srdce mělo větší drive). Dobře mi tak... P.S. flanker.27 má pravdu. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (7)

  • Většina scén ve filmu byla natáčena v Maďarsku, v Británii se jich natočilo jen několik. (Hromino)
  • Dakota Blue Richards nikdy nečetla knihu „Malý bílý koníček“, podle níž je film natočen, než v něm získala roli. Tu si pak stihla přečíst během letu do Maďarska, kde se mělo točit. (Hromino)
  • Původně měl být pro natáčení použit skutečný lev, ale jelikož by pojištění všech herců a členů filmového štábu stálo ohromné množství peněz, rozhodli se tvůrci pro levnější variantu - lva udělat digitálně. (Hromino)

Reklama

Reklama