Reklama

Reklama

Česká RAPublika

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Česká RAPublika bude první dokument o české hiphopové scéně. Jako hlavní protagonisty zde uvidíme kapely Indy a Wich, PSH a Supercroo. Producent Martin Pošta prozrazuje, že "filmaři se snaží dostat na dřeň lidem co hiphop dělají". (salazar)

Videa (1)

Trailer

Recenze (339)

stub odpad!

všechny recenze uživatele

Kámen úrazu je, že většina lidí neznalých hledá v HH kultuře nějaký obsah apod., přičemž ta ničím takovým nedisponuje (alespoň ne plošně). HH byl vždycky primárně o přízemních věcech a zábavě (dlužno podotknout, že poněkud pokleslé), do čehož vnesli zlom až Public Enemy (a pár dalších), kteří dodali silná sociální a politická témata. Tato vlna pak s popularizací žánru rychle odezněla a ten se obloukem vrátil k původní bezobsažnosti, navíc s celým tím nablýskaným cool výblitkem okolo. Prachy, hadry, auta, kur*y atd. a pořád dokola... Hudebně přitom HH zažil nadějná období (hlavně v době různých fůzí s jazzem apod.), příliš rychle (a bez sebemenšího odporu) se však slil s hlavním popkulturním proudem, což končí vždy stejně - sterilizací žánru. Pokud jde o film jako takový, výpovědní hodnota je nulová (pologramotná děcka se ujistí, že jsou jejich idoly fakt borci a naopak, "dospělí" budou opět ujištěni, že je to celé jen banda kokotů v komickém oblečení), jediné, co si z toho člověk může vzít je skutečnost, že obsahově je prostě HH o hovně a nemá smysl projektovat si do něj vlastní představy (btw kolik z těch fakanů, co poslouchá zahraniční HH, asi rozumí textům...to by mě vážně zajímalo). Mno...pro normálního člověka je to +- na odpad, pro bling děti tak ****, možná i *****. Já už jsem dlouho jakžtakž "normální", takže hodnocení je zřejmé. A utřete si z rypáků ten pudr, šašci... ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Je to poměrně zábavné i přesto, že tvůrci de facto nijak nedávají najevo svůj názor na danou tematiku. Proto budou zastánci rapu a hip hopové kultury patrně zcela nadšeni a možná až dojati k slzám, zatímco ostatní (zejména odpůrci, samozřejmě) to mohou brát jako ironický výsměch, který nemá daleko k parodii. Osobně jsem se smál docela často (snaha některých nepříliš inteligentních lidí být 'cool nigga' je nejednou prostě k popukání), ale ta neujasněnost a nedotaženost konceptu to přece jen táhne kvalitativně dolů. Kdyby se tvůrci jednoznačně vymezili, mohlo to být ještě výživnější... 60 - 70 % ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

V současnosti díky reklamě hojně diskutovaný dokument, nebo spíše pseudodokument, vyznívá celkově poněkud rozpačitě. O rapu se v něm např. mnoho nedozvíte.   Netuším, jestli tvůrci tenhle celovečerní dokument mysleli vážně, nebo si dělají legraci. Neexistují vodítka, podle nichž by to šlo poznat. A pokud jej mysleli vážně, totálně selhává jako dokument, protože nejen o rapu se v něm nic nedozvíme, ale vůbec o celé oblasti hip-hopu, podhoubí, vzniku, vlivech... Jen neurčité výkřiky, náznaky, ale jinak jde jen o setkání tří čtyř maníků s tuším šesti lidmi a situacemi (Romové v Karviné, úřednice na magistrátu, která nemá pro blbý nápad nechat se blbě přejmenovat pochopení, Hana Hegerová, která snad ani netuší, která bije... a další).   Jestliže měl být dokument parodií, legrací, pak operuje s minimem parodických možností a situací - třebas ty výše zmíněné prostě nefungují, když člověk nemá o rapu nějaké větší tušení, a nefungují, ani když nějaké povědomí má, protože rap není hudební styl a nemá jasně dané kategorie (na rozdíl od skutečného hip-hopu, nikoliv české parodie na něj).   Jsme tak svědky několika rádoby veselých scének jako kdyby z nějaké televizní reality show, z nichž některých čiší chtěnost na kilometry daleko, s čím dál více otravnějšími "písníčkami" s naprosto neskutečně hloupými texty (ani zde netuším, zda jde o záměr, nebo nadsázku, hranice jsou příliš tenké).   Navíc mi přijde, že to otírání se o ne-rapisty už sem tam překračuje meze jakéhokoliv vkusu, že některé nápady by nepoužili ani Jackass, jako jsou stupidní a dětinské. Vzpomněl jsem si na jeden čínský film, jenž jsem recenzoval nedávno, a kde hip-hopují na začátku mandarínsky, a na jiný snímek, kde se člověk může válet smíchy z maďarského rapování. Oboje - byť nechtěně - mi přišlo daleko vtipnější. A tak v podstatě jediné, čím film může zaujmout targetovanou většinu, je struktura celého filmu, pojatá jako hudební tracky.   DVD: Disk začne tím divným protipirátem, co je hodně uřvaný a snaží se lidem vnutit myšlenku, že digitální kopie jsou zrnité, následují dvě reklamy a teprve pak se objeví nikoliv Rákosníček, ale menu. Celé to má nevyváženou hlasitost se zbytkem - zatímco protipirát a reklamy řvou, film samotný je v hlasitosti o hodně stupínků níž. Bonusy nabízejí nezařazenou sekvenci EFGH (12:00), skladbu Mánie z koncertu (05:09), videoklip (3:42) - vše bez jakýchkoliv titulků, a fotogalerii (14 fotek z natáčení). ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument ze světa rapu. I když tenhle styl nevyhledávám, některé pecky si čas od času poslechnu a myslím, že tvůrci si vybrali dobře, protože ti kluci, co tam jsou, patří k naší rapové špičce a mají to i v hlavě celkem srovnané. Ten film sice nedrží při sobě, ale některé scénky (matriční úřad, doktora lingvistiky) jsou neskutečně vtipné. JIné jsou zase trošku zbytečné, ale to vem čert. Určitě dobrý dokument, vřele doporučuju. A hlavně Hana Hegerová rulez!!! ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Ukázať svoju inteligenciu naplno, tak to je odvážne. Robiť si srandu zo svojho pôvodu a snaha premenovať sa na Huga Toxxxa a Jamesa Colea, to bol silný zážitok a pre psychológov a do diskusií určite vhodný, ja som si o nich urobil aspoň obraz, takisto ich vyjadrovaním a premýšľaním a vo veľmi veľa veciach sa nestotožňujem. U nás na Slovensku začali raperi v poslednej dobe robiť celkom slušnú hudbu s celkom rozumnými textami v porovnaní s USA, či Českou republikou, dúfam, že ten trend si zachovajú a nájdu správnu cestu. Toto však bolo šialené, ale ako dokument niekedy pôsobivé a zaujímavé. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Film byl uveden v soutěži Česká radost na MFDF Jihlava 2008. (chelseaman22)
  • Natáčelo se mimo jiné na nádraží v Karviné. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Filmový koncert se odehrává v pražském klubu Roxy. (chelseaman22)

Související novinky

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

17.06.2012

Ve dnech od 29. června do 7. července se uskuteční již 47. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Na nejvýznamnější filmové akci ve střední a východní Evropě budou mít diváci… (více)

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama