Reklama

Reklama

Absurdistán

Trailer

Obsahy(1)

Inspirací pro vznik třetího celovečerního filmu Veita Helmera byla novinová zpráva o turecké obci, kde se ženy vzbouřily proti mužům, kteří nebyli schopni opravit místní vodovod. Odepřely jim sex, dokud nezajistili normální chod domácností. Groteskně laděné podobenství o „válce pohlaví“ se odehrává v malé vesnici Absurdistán uprostřed pouště někde mezi Evropou a Asií. Velkou potíží pro vesnici je nedostatek vody. Mnohem větším problémem je však lenost mužů, kteří pro zlepšení situace odmítají byť jen hnout prstem. Mužská lhostejnost ve vsi vyvolá sexuální stávku, která se postupně mění v téměř válečný konflikt mezi muži a ženami a rozdělí vesnici ostnatým drátem. A uprostřed tohoto se odehrává tragikomický příběh chlapce Těmelka a dívky Aji, kteří by rádi prožili svou první milostnou noc. A aby to neměli jednoduché, jejich „poprvé“ se musí odehrát v určitém postavení hvězd, které určila Ajina babička jako ideální. A aby toho nebylo málo, musí se nejprve společně vykoupat ... Z vodovodního kohoutku však nevyteče ani kapka vody. Aja tvrdohlavě trvá na tom, aby Těmelko problém vyřešil a ten se musí rychle rozhoupat k činu, aby nepropásl příznivou konstelaci hvězdné oblohy.

Helmerův Absurdistán realizovaný v mezinárodním měřítku (v roli Aji se objeví Kristýna Maléřová z Těšínského divadla) svou výraznou stylizací připomíná němé filmové grotesky a také filmy Emira Kusturici nebo Nany Džordžadzeové. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (104)

krt7236826 odpad!

všechny recenze uživatele

pustil som si to s predstavou žeeeeee dobrá komédia kuknem, no dočkal som sa zklamania. nepochybujem o režisérovej mentálnej zaostalosti. nech si točí radšje krátkometrážne filmýky a nie tuto vyše hodiny vymývať ľudom mozgy. ()

brasek odpad!

všechny recenze uživatele

Otrasný film! Nemci vo väčšine točiť filmy nevedia a toto je jeden z vrcholných negatívnych skvostov. Des a hrôza v každom rámčeku filmu. ()

vykyn 

všechny recenze uživatele

Docela úlet,ale skvěle jsem se bavil.Hodně mi to připomínalo Kusturicu.Ale opravdu originální film,který se zakládá na skutečné události.Režisér V.Helmer se nechal inspirovat událostí,která se stala kdysi v Turecku,kdy se ženy vzbouřili proti mužům.V tomto snímku,hraje jednu z hlavních rolí i česká herečka Kristýna Maléřová. ()

St0ne 

všechny recenze uživatele

Zřejmě jsem ignorant, ale tenhle film mi naprosto nic nedal, jen mi sebral hodinu a půl života. Navíc se v něm objevilo několik věcí, které mi brání přijmout jeho věrohodnost - třeba když ve vesnici není ani kapka vody, jak je možné, že chlapi spadli do vodního příkopu? Podle mě si jen Abrusrdistán hraje na pseudointelektuální film, ale dalo se to udělat mnohem a mnohem lépe (a méně nudně)... Ale jak říkám, zřejmě jsem jen igronant, co nepochopil "duchovní" rozměr... P. S. Ústřední dvojice (zejména Temelko Maxe Mauffa, který vypadá jako mírně retardovaný) mi byla byla dost nesympatická... 33 % ()

josmart 

všechny recenze uživatele

Příjemně strávený večer s poetickým filmem. Je vidět, že ten, kdo to vymyslel, čte G.G. Marqueze a líbí se mu Kusturicovy filmy - balkánská hudba a ujeté postavy. Dal bych i více hvězdiček, ale přece jenom nedostatek originality musím nějak komentovat. ()

Naby 

všechny recenze uživatele

Trosku jsem se pobavil a tema, vcetne kostymu bylo opravdu original. I pres to to ale nebyl zadnej zazrak. Pokud melo byt hlavni tema tohohle filmu komedie, tak znam hromadu lepsich. Takze 2*. PS: Nekteri herci vypadali trosku zvlastne, jako by byli postizeni, nevim, jestli to byl umysl, ale puvodne jsem myslel, ze to bude nejakej nekomercni film. ()

demovka 

všechny recenze uživatele

To je zajímavé, buď odpad či čtyři hvězdičky. Každopádně pozoruhodné novátorské dílko, které, jak vidím, vyvolává dohady a rozpory. Já se přikláním k tomu, že jsem se velice dobře bavila. Stejně tak i moje drahá polovička, která neusíná jen u akčních filmů. A pustím si ho velice ráda znovu. Je to nadsázka a zároveń roztomilý příběh o dvou mladých lidech, kteří se chtějí, ale nemůžou. Beru to jako parodii na všechny zvyky a způsob života, který je nám předkládán a je hudbou minulosti. Připomnělo mi to život mojí babičky vysoko v horách na Slovensku, tak před 30 a více lety. A jak moc mi ho to připomnělo! ()

soukyd33 

všechny recenze uživatele

Tak tyhle komedie nesnáším. Komedie vypadá jinak. Tam se smějete, až nemůžete popadnout dech. Humor téměř žádný, nebo nebyl pochopen. Scény přímo jak z pravěku. Tohle snad nebylo ani ve westernu. Poznámka: Film humorem velmi připomíná "Bůh existuje, žije v Bruselu". 🤔 Nedoporučuji. Do komedie to má daleko. Poznámka: Film neberu jako komedii, a proto vyšší hodnocení. Hvězdiček 3 ()

Lodovico 

všechny recenze uživatele

Neočarí a neurazí. Premrhaný potenciál námetu, v ktorom otravuje rozprávač, mohlo to byť zaujímavejšie spravené rozprávaním z viacerých pohľadov ako Rašomon. ()

dboshj odpad!

všechny recenze uživatele

To je prostě film o ničem. Téměř němá groteska, která ovšem není vtipná. Na první pohled zajímavý námět vycházející z novinové zprávy, na druhé straně ale nudné zpracování, které má v mnoha ohledech do reality asi daleko. Ještě že mám v obýváku notebook, wi-fi a facebook, díky tomu se na to dalo dívat, takže reálně bych dal tak 10%. ()

jinyHonza 

všechny recenze uživatele

Stejně praštěné a neuchopitelné jako "Muži, co zírají na kozy". Jinými slovy dost dobrá zábava. Pokud máte náladu a spolknete to. ()

kodel 

všechny recenze uživatele

Poměrně laciná zábava plná stereotypů, podbízivých vtipů a nefunkčních zvratů v ději, natočená ve fotogenických kulisách vesnice, ztracené kdesi na pomezí Turecka a Arménie. Několik českých herců ve výrazných rolích, celkově velké zklamání, ztracená příležitost udělat z neotřelého tématu půvabnou komedii. ()

Reklama

Reklama