Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (311)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Veľmi vážna téma ohľadom ženskej obriezky, ohľadom praktík moslimov, možno aj iných kultúr, aj keď možno v ich posvätných knihách sa o tom nič nepíše, bola premenená na akúsi romantickú komédiu, kde človek sa niekedy smeje, inokedy cíti znechutenie a inokedy sa zas cíti trápne. Film bol podaný veľmi povrchne na tie udalosti, je to dosť ľahostajné, i keď to nie je lineárny dej, má mnohé techniky ako vo vás vyvolať rôzne emócie a presne si určil, kde a čo, je to skôr taký jednoduchý film pre nenáročné ženy. Hlavná herečka fajn, ale chvíľami som ozaj nevedel na čo hraje, čo tým scenárom chceli vyvolať, aký charakter, lebo mi prišla umelá a striedajúca zásady s totálnym bláznením sa. Niektoré veci boli zbytočné, iné dôležité skutočnosti chýbali, tiež by som to neoznačoval ako životopisný film. K ženskej obriezke a iným praktikám asi toľko, že mi je jedno, čo kto zo sebou takto robí, ak sa pre to rozhodne slobodne, zakazovať je nesprávne, no robiť to nasilu niekomu, niekomu kto sa nemôže slobodne rozhodnúť, napríklad deťom, to je skutočná ohavnosť a malo by to byť brané ako trvalé ublíženie na zdraví. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Hlavní představitelka rozhodně zaslouží obdiv nejen pro svoji krásu...., Sally Hawkins je neuvěřitelně sympatické nenapodobitelné trhlé "střevo", rozhodně filmu dodává šťávu. Filmové 2 hodiny utekly jako nic a klidně bych u toho ješta vydržela déle, abych se dozvěděla, jak to dopadlo s jejím bratrem, mámou i jejími budoucími láskami. Podstatné téma ženské obřízky je tedy daleko víc šokující, než jsem si před tím myslela. Představa, jak si manžel při svatební noci svoji ženu rozřízne je nanejvýš nechutná a to, že i v dnešní době leckdy i v civilizovaných zemích, podstupuje toto fanatické zvěrstvo denně 6000 muslimských dívek, je nepředstavitelné. ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Scenár: Smita Bhide, Waris Dirie, Sherry Horman | Hudba: Martin Todsharow | Produkcia: Peter Herrmann | Rozpočet: 11 miliónov € | Tržby: 14,300,000 $ | Úchvatný klenot, ktorý má takmer všetko, čo môže film mať. Celú škálu životných pocitov, nádherné destinácie, do uší lezúci ústredný hudobný motív, spoločensko-politický podtext, a posolstvo - každí človek má na tejto Zemi svôj špecifický kríž, ktorý musí niesť. A je len na ňom, kam ho je schopný uniesť... Waris Dirie ho dotiahla na samotný vrchol. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Téma za 5*, jeho zpracování mi přišlo trochu zbrklé (obřízka) a naivní (holčina od kontejneru k topmodelce). V každém případě Liya je kočka a na ambice filmu dost kvalitní snímek. Tohle by bylo za kvalitní ***, ale jednu * navíc přidám za pěkný hudební motiv. Na začátku filmu v Etiopii mě upoutal a ani mi pak nevadilo, že se ve filmu tolikrát opakuje. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Možná jsem příliš ovlivnění knihou, ale mně se ten film hodně nelíbil - velmi zkracuje a hodně předělává děj, záběry z dětství Waris na poušti, které byly to nejzajímavější a nejdrsnější (a nešlo jen o obřízku, ten život byl velmi těžký i tak a to vlastně ve filmu vůbec nevidíme), jsou úplně vynechány potíže Waris s jejím "manželem", protože to pro ni neskončilo položením prstýnku, naznačování, že Harold bude nějaký její přítel, ačkoli skutečnost je jiná....je toho ještě mnoho, co mi vadilo a tak můžu říct, že jediné, co se mi opravdu líbilo, je Liya Kebede. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)
  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)
  • V roce 1995 natočila BBC s Waris Dirie dokumentární film Nomádka v New Yorku. (Lucas87)

Reklama

Reklama