Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (311)

prkalil 

všechny recenze uživatele

"Kmenové války, stejně jako praktikování obřízky, jsou vyvolávány sobectvím a agresivitou mužů. Nerada to říkám, ale je to pravda. Obě tyhle věci vycházejí z jejich posedlosti teritoriem - vlastnictvím - a ženy spadají do téhle kategorie kulturními tradicemi i podle zákona. Možná že kdybychom mužům uřízly varlata, moje země by se stala rájem. Uklidnili by se a byli by senzitivnější. Bez toho neustálého kypění testosteronu by nebyly války, zabíjení, loupeže, znásilňování. A kdybychom jim uřízly penisy a nechaly je - buď ať vykrvácejí nebo přežijí - možná že by si poprvé uvědomili, co dělají svým ženám." - Waris Dirie ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Veľmi vážna téma ohľadom ženskej obriezky, ohľadom praktík moslimov, možno aj iných kultúr, aj keď možno v ich posvätných knihách sa o tom nič nepíše, bola premenená na akúsi romantickú komédiu, kde človek sa niekedy smeje, inokedy cíti znechutenie a inokedy sa zas cíti trápne. Film bol podaný veľmi povrchne na tie udalosti, je to dosť ľahostajné, i keď to nie je lineárny dej, má mnohé techniky ako vo vás vyvolať rôzne emócie a presne si určil, kde a čo, je to skôr taký jednoduchý film pre nenáročné ženy. Hlavná herečka fajn, ale chvíľami som ozaj nevedel na čo hraje, čo tým scenárom chceli vyvolať, aký charakter, lebo mi prišla umelá a striedajúca zásady s totálnym bláznením sa. Niektoré veci boli zbytočné, iné dôležité skutočnosti chýbali, tiež by som to neoznačoval ako životopisný film. K ženskej obriezke a iným praktikám asi toľko, že mi je jedno, čo kto zo sebou takto robí, ak sa pre to rozhodne slobodne, zakazovať je nesprávne, no robiť to nasilu niekomu, niekomu kto sa nemôže slobodne rozhodnúť, napríklad deťom, to je skutočná ohavnosť a malo by to byť brané ako trvalé ublíženie na zdraví. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film má natolik zajímavý příběh, který napsal sám život, že prostě stojí a něm. Naštěstí i herecky je to velmi povedené, takže se podařilo stvořit něco, co má hlavu a patu a ty potřebné, silné emoce se z toho dobře přenášejí. Romantika mi tu přišla trochu nadbytečná, naštěstí se objevuje v malé míře. Velmi dobré. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $14,276,969║ _Milé aj keď témou smutné prekvapenie!_ Na to že ide o film, ktorý bol vytvorený ako nízkorozpočtová televízna produkcia si režisérka Sherry Horman počínala až moc dobre, dramatický príbeh je podaní pútavo, dejové prelivy do minulosti Waris dotvárajú celistvosť a hĺbku, na prekvapenie sa v deji ani nedá stratiť aj keď sa odohráva v rôznych obdobiach, územiach a z množstvom osôb. Herci sú fajn, príbeh má všetko od silných dramatických chvíľ až po také uvoľnenejšie. /videl v kine: 80%/ ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

O ženské obřízce jsem nevěděla zhola nic, až do šokující výpovědi somálské modelky Waris Dirie žijící trvale v Londýně. Ale jedno vím. Pilířem Islámu jsou muži, ženy v něm nemají plnohodnotné místo. Muslimská žena si svůj původ nosí v sobě navěky; a přijímá ho s pokorou. -)) Křesťanský svět tuto víru nikdy nepochopí… a já taky ne, i kdybych tisíckrát chtěla. /// Hudba : Martin Todsharow ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)
  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)
  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)

Reklama

Reklama