Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britské letecké esá v podaní dvoch kamarátov Courtneyho (Errol Flynn) a Scotta (David Niven) v prvej svetovej vojne zápasia s krutou realitou vojny. Film vrcholí Courtneyho veľmi nebezpečnou misiou, a to bombardovaním nemeckého obrovského skladu munície ďaleko za nepriateľskou líniou... (westerns)

Videa (1)

Trailer

Recenze (11)

Mol 

všechny recenze uživatele

MAN IS A SAVAGE ANIMAL, WHO PERIODICALLY TO RELIEVE HIS NERVOUS TENSION, TRIES TO DESTROY HIMSELF!!! Errol Flynn jako vždycky švihák a jeho nálety letadlem se štěkajícími kulomety a začmouděnou tváří mu k jeho charakteru připisují další body. Válka je peklo a tak všichni ti mladí kluci umírají jako jepice a velitelství posílá další a další každý den. Jako pás v nějaké továrně. Nechuť války je podtržena v charakterech postav a neveselím koncem. YOU KNOW WHAT THIS PLACE IS? IT'S A SLAUGHTERHOUSE AND I'M THE BUTCHER!!! ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

4,5 Skvělé válečné drama z prostředí britské letecké základny v době první světové války. Perfektně vykreslené postavy majora Brandta (Rathbone) a kapitánů Courtneyho (Flynn) a Scottieho (Niven). Sledujeme nesmyslný válečný kolotoč - večer dorazí nováčci, je jim cca 16 a mají nalétáno 7-9 hodin. Ráno jdou poprvé do akce a večer se nevrátí téměř nikdo z nich a další den přijdou nové posily a situace se opakuje. __ Většina filmu se odehrává na zemi, žádných větších leteckých bitev se nedočkáme, ale když už jo, tak to stojí za to - viz. Courtneyho a Scottieho přepad německý základny. __ Vzhledem k tomu, že ještě nezačala druhá světová válka, tak si můžeme tento snímek užít bez démonizování Němců a taky bez nějakého zbytečného vlastenectví a patosu. Tady nešlo o to podpořit morálku hochů bojujících na frontě, ale šlo o to ukázat, že válka je naprostý nesmysl a je úplně jedno na jaké straně člověk bojuje. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda film Stihači, na start není v podstatě remakem filmu tohoto, přinejmenším ten námět je zcela shodný. Na svou dobu velmi pozoruhodný a vlastně psychologický film o neúprosnosti válečného mlýnku na maso, jen malounko romantizující realitu, což lze ovšem přičíst tomu, že jde o válku leteckou, na které tehdy ještě lpěl pel nepatrných zbytků rytířství, což v zákopech již nadobro zmizelo. No, jen mi tak napadlo, zda účinek tohoto filmu nepřispěl v Británii a Francii v r. 1938 k podpoření všeobecné nálady, že kvůli neznámému Československu není třeba posílat naše hochy zase do války. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Vynikající příběh o amerických letcích za 1. světové války. Hereckých úloh se ujali dva důležití herci pro americkou válečnou kinematografii, Errol Flynn, (They Died with Their Boots On, Objective, Burma!, Dive Bomber…. ) a růžový panter David Niven (The Sea Wolves, 55 Days at Peking, The Guns of Navarone…..) Z nichž mi byl sympatičtější samozřejmě Niven, v nezapomenutelné roli opilce a šťastlivce Scotta. Film působí reálným dojmem, není zde zastoupen patriotismus, kde by byli jedni hodni a zlí, viz scéna se zajatým Němcem. Neexistuje zde jakákoliv hrdinská póza, neboť každá mise je smrtelná a na každé misi umírají lidé, převážně nováčci ve věku od 16-18 let a jen málokdo z nich přežije. Musím se přiznat, že od filmu, od kterého jsem nic moc nečekal, tak mě mile překvapil a přidám ho mezi svou sbírku válečných filmů o 1.světové válce, mezi takové klenoty, které Vám rovněž mohu doporučit, jako jsou Wings a Hells Angels. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Hlídka za úsvitu, toť směsice ironického humoru, jako důsledku stálého spolubytí se smrtí, spolu s hořkým pocitem zodpovědnosti a s hrdě obětavým hrdinstvím. Goulding převyprávěl stejnojmenný Hawksův film z roku 1930 podle knižní předlohy Johna Monka Saunderse jako varování před velmi blízkou válečnou vřavou, která ve své podstatě již však nenápadně vypukla. Má to úsečnější způsob britského šarmu s kritickým hlasem ke způsobům doplňování bojeschopnosti leteckých řad a slávu hrdinství jako základu konečného vítězství. Dokáže nastínit stavy, avšak dopředu vše táhne ten jistý aristokratický šarm letecké vznešenosti a břitká úsečnost britské jízlivosti. Prvním hrdinou je zprvu kapitán a zkušený letec a později major a velitel eskadry Courtney (Errol Flynn). Aneb nezištná oběť a úspěšný zdar osamělé mise jako vykoupení z vlastního pocitu viny. Druhým hrdinou je spolehlivý pilot a Courtneyho kumpán Scott (David Niven). Na jedné straně pak stojí osobní zainteresovanost a niterná bolest, na té druhé podmínky s pocity provinění. Z dalších rolí: před dotěrnou tíží přímé zodpovědnosti velitele eskadry s povděkem prchající major Brand (Basil Rathbone), vždy smířlivější pobočník velitele eskadry poručík Phipps (Donald Crisp), přívětivě zajatý německý pilot von Mueller (Carl Esmond), s blízkostí smrti hůře vyrovnávající se podporučík Hollister (Peter Willes), nebo mladší a dosud nevinný Scottyho bratr Donie (Morton Lowry). Hlídka za úsvitu přes svou vzpurnou náturu, nespokojenost a kritickou jízlivost neváhá s vlastní příkladnou obětí k dosažení úspěchu nadosobního rozsahu. Vznešenost rituálního obětování versus nesmyslná krvežíznivost války. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Film je remakom filmu The Dawn Patrol (1930). Z tohto filmu pochádza tiež väčšina leteckých záberov, ktoré môžeme vidieť v tomto filme. (westerns)
  • Film bol jedným z najpopulárnejších filmov spoločnosti Warner Bros. v roku 1939. (westerns)

Reklama

Reklama