Reklama

Reklama

Zajatec

(festivalový název)
  • Rusko Plennyj (více)

Obsahy(1)

Kolona ruských vojáků se ocitla v pasti hornaté čečenské krajiny, ztracena v dusivém horku, v nepřátelském cizím prostředí. Všude kolem výbuchy a střelba neviditelného nepřítele. Velitel posádky vysílá zkušeného Rubachina a mladého odstřelovače Vovku do terénu, aby zajali místního znalce horských stezek, který by převedl obklíčené muže do bezpečí. Po krátké přestřelce s ozbrojenci dvojice chytí mladíčka, který sice rusky nemluví a má pohmožděnou nohu, ale zdá se, že svůj úkol pochopil. V parnu letního dne překonává nesourodá trojice překážky náročného terénu nutící všechny tři k vzájemné ohleduplnosti a vstřícnosti. Bezprostřední blízkost čečenských osad brzy naruší intimitu, jež se mezi muži vytvořila, a zajatý chlapec zaplatí strašlivou cenu za to, že se stal jejich „pasem“ do bezpečí. Ale ani oba muže nenechává bez úhony absurdní akt jednoho dne strašlivé a nesmyslné války, která trvá, aniž kdo chápe její původní pohnutky a motivace. [43. MFF KV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Naslund 

všechny recenze uživatele

80 minut je na válečný film opravdu málo. Příběh je sice jednoduchý a krátký, ale přesto by potřeboval několik minut navíc. Přišlo mi, jako kdyby se režisér naštval, ukončil v 78. minutě veškeré natáčení a zbytek jen nějak nastavil. Každopádně jsem se po celou dobu dobře bavil. Především z vizuální stránky, které si u válečných filmů cením nejvíce, jsem byl nanejvýš spokojen. Například úvodní scéna v temném náklaďáku, nebo sledování rozhovoru přes ostřelovačské hledí. Tempo je slušné a ani chvilku jsem se nenudil. Na nejlepší válečné filmy mu toho však ještě dost schází. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Film, který je sice poutavý, ale pokud odhrnete tuhle zrádnou slupku, dostane se vám naprosté banality, z které i tak šlo vytřískat daleko více emocí a napětí. A konec je fakt hrozný. A mimochodem, častý jev filmů: některá z postav nechce, aby bylo druhou postavu slyšet. Co udělá? Zacpe ji pusu. A druhá postava se pak akorát zmítá, neschopná téměř jakéholiv zvuku, nanejvýš slabého sténání...no, jistě jste někdy zkoušeli techniku tkz. "brumenda", kdy máte zacpanou pusu a zvuk jde skrz nos. Tím se dá udělat takový hluk, že by to překvapilo nejen čečenského vojáka stojícího 2 metry od zajatce, ale možná i toho, který stál metr za ním... ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Drama jednoho dne v životě dvou ruských vojáků a jejich čečenského zajatce. Ústřední trojice je výborně obsazená a většinu filmu je na plátně samotná. Režie převážně civilně sleduje hlavní hrdiny, ale v případě potřeby dokáže rozehrát jak dramatické situace (plavání spoutaného zajatce v divoké řece, skoro desetiminutový výstup po prudkém rozbahněném svahu v silném lijáku) tak vyloženě akční scény. Film překvapivě ukazuje jak nevyrovnané síly jsou v tomto konfiktu (zejména scéna lovu čečenských vojáků), ale i nepřekvapivě líčí Čečence jako kruté barbary a Rusy jako humánní vojáky. Jinak politické otázky nechává stranou a snaží se o obecně platné zamyšlení fungující v jakémkoli ozbrojeném konfliktu. ()

Galerie (40)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama