Reklama

Reklama

Muž na laně

  • Velká Británie Man on Wire
Trailer 2

Obsahy(1)

7. srpna 1974 byl spáchán „umělecký zločin století“. Pachatelem byl francouzský vizionář, pouliční umělec, kapesní zloděj, provazochodec a především snílek, který by pro uskutečnění svého snu neváhal i zemřít – Philippe Petit. „Byla by to krásná smrt. Vždyť bych zemřel při provozování své vášně,“ říká dnes francouzský dobrodruh, který ilegálně přešel po ocelovém laně mezi newyorskými „dvojčaty“, v té době nejvyššími budovami světa. Samotná příprava akce zabrala Petitovi a jeho skupině spolupracovníků osm měsíců. Ve strhující rekonstrukci poskládal režisér James Marsh vzpomínky všech zúčastněných, z nichž je zřejmé, že i když byla akce promyšlena do nejmenších detailů, stačilo málo a na titulních stránkách světových deníků by fotka Petita procházejícího se téměř půl kilometru nad zemí mezi „dvojčaty“ chyběla. Skvěle dramaturgicky vystavěný snímek s napínavou dramatizací této unikátní akce využívá množství autentických záběrů a fotografií, které si Petit a jeho spolupracovníci pořizovali, a ve vhodných chvílích nechává naplno vyznít působivou hudbu Michaela Nymana. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (166)

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Dokument o muži pohlceném vlastním snem, který s sebou strhává i své nejbližšší... Oceňuji především dobové záběry (WTC dostalo nejen Petita, ale i akademiky) , fotografie a výpovědi (mnohé velmi osobní a procítěné) všech zúčastněných i jejich propojení s hranou rekonstrukcí mapující celou záškodnickou akci... Přesto mi snímek neposkytnul řadu informací, které mě v souvislosti s tímto činem i s osobou samotného Petita zajímaly... ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý dokument, který dokáže ke konci hezky vygradovat, ale nechronologický střih i přesto, že dokázal film poněkud ozvláštnit mi přišel divný a způsoboval u mně místy podezření, zda nejde o nějakou fikci, neboť jsem o tomto cirkusovém kousku nic nevěděl. Každopádně to mohlo být kratší a Annie nemusela tak šíleně přehrávat. *** Ve zkratce: A tak jsme vyjeli až do 104. patra... ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Muž na laně v jednom týdnu podruhý. Tentokrát se skutečnými aktéry tohoto neuvěřitelnýho příběhu. Asi nemá cenu rozebírat kvalitu dokumentu, to je prostě dokument jako většina, hudba teda hodně kvalitní. Na tomhle je a vždycky bude nejsilnější ten příběh, kterej se fakt stal. Čeho si hodně cením, tak že se Zemeckis (v celovečeráku) hodně držel pravdy a faktů (tenhle dokument to hezky potvrdil). Tenhle příběh se mi z hlavy asi jentak nevykouří :o). Na to, že sem ještě před tejdnem nevěděl, že sou v Americe takle vysoký mrakodrapy a že existuje něco jako lanochodectví, tak teď už bych o tom mohl předášet :o).Je to frejer tenhle frantík! ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Muž na laně a já na větvi. Vynikající dokument o donkichotovském dobývání jednoho snu zabalený ve vizuálně velice podmanivém balení. Ze škatulky vynikajících dokumentů snažící se představit divákovi jeden letmý dotek nesmrtelnosti. Vidět takhle nějak natočenou filmovou loupež, asi by smekl i Danny Ocean. 8/10 ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Tohle je kousek, kterej sám o sobě zasluhuje 5 zvezd. Ovšem pojetí dokumentu už tak omračující neni. Hodně mluvících hlav a průběh samotné akce dost kašírovanej a podle mě i odbytej. Na druhou stranu třeba hudba je perfektní. Definitivně jsem se pro průměrné hodnocení rozhodl při sledování závěru, kdy dokument naznačil poměrně velký zásah do osobních vazeb Petita a okolí. A místo, aby tuhle skoro nejzajímavější pasáž nějak rozvedl, tak končí. Ani těmi obehranými popisky o dalším životě aktérů akce si nepomohl. :-( ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Druhý najlepší film všetkých čias na populárnom americkom webe Rotten Tomatoes. (Magazine)
  • Poté, co jsou Philippe Petit a jeho krajané vzati do vazby, jsou vyšetřováni policií. Frázi "Man on Wire" je pak možné zahlédnout napsanou na jednom z policejních záznamů, který dokumentoval daný incident. (glitter)
  • Když měl Philippe Petit málo peněz na chůzi po laně na Harbor Bridge v Sydney, získal lano výměnou za improvizované žonglování a kouzelnickou show pro zaměstnance. (glitter)

Související novinky

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno