Reklama

Reklama

Štíty království českého

(seriál)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jak žili naši předkové ve středověkých městech a jak vznikaly hrady a opevnění…. Dokumentární seriál nás zábavnou formou provede nejzajímavějšími a nejkrásnějšími místy Čecha a Moravy. Průvodci se na deset dílů stali historik Tomáš Durdík, český kastelolog a archeolog, a herec Jaroslav Plesl jako moderátor a zvídavý laik. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (57)

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

Na ČT opravdu trochu nezvyklý dokument... že by se konečně začínala Česká televize probírat do jiného světa a přestala předstírat, že se po roce 1989 vlastně nic nestalo? Byť se jedná o seriál pro širokou laickou veřejnost se všeobecně známými fakty, musím podotknout, že se to sleduje velice příjemně a zvláště tuto tématiku nemohu hodnotit jinak než příznivě. A kdo jiný by měl takovýto pořad provázet, než mírně kontroversní dinosaur české castellologie Doc. PhDr. Tomáš Durdík DrSc. ()

corona 

všechny recenze uživatele

Jedna z najlepších dokumentárnych historických sérií, aké som doteraz videla. Teší ma, že tvorcovia sa vyhli zbytočným hraným sekvenciám a oceňujem aj výborného sprievodcu, p. Durdíka (škoda, že seriál skončil desiatou časťou). Vhodné pre hradológov, amatérov, nadšencov, pre každého, kto navštevuje hrady s otvorenými očami. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Doteď jsem měl před svýma očima jeden velký temný štít z našich českých dějin (zejména pak tedy z hradů, zámků, zřícenin, jejich tajemných zákoutí, legend ap.), ale tento kvalitně zpracovaný dokument se mi ty moje nedostatky v pošramocené paměti bude snažit postupně trochu poodkrýt-). Pravdou je, že by si tento dokument rovněž zasloužil přinejmenším 50 minutek v hl. vysílacím čase jako třeba Habsburkové na ČT2 a bylo by to o něčem jiném. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Tohle se opravdu povedlo... osobně hodnotím jako nejlepší český dokument, jaký byl kdy natočen. Velké množství zajímavých informací o českých hradech, včetně jejich historie, konstrukce a okolností výstavby, velmi příjemní a vtipní průvodci herec Jaroslav Plesl a špičkový odborník Tomáš Durdík, výborná atmosféra, krásné záběry a perfektní koncepce celého seriálu. Opravdu nevím, co bych mohl vytknout. Snad jen neexistenci pokračování Štíty markrabství moravského a vévodství slezského, ale to už by muselo být s jiným odborným průvodcem. Rozhodně by tento dokument mohl sloužit jako vzor pro budoucí dokumentaristy, a to nejen pro ty české. Jak neskutečně podařeně působí tento výtvor například ve srovnání s hranými pseudodokumenty z dílny BBC. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Štíty království českého jsou na ČT nezvykle pokrokový dokument, který sleduje moderní trend historiografie - "malé dějiny" (protože ty "velké" jsou už dostatečně prozkoumány) a historii všedního dne. Durdík jako sympacký pan profesor mluví srozumitelně a jeho mladý společník neruší. Jednou z mála vad tohoto počinu je, že bychom potřebovali trochu víc podpořit představivost. I přes občasné grafické dokreslování toho, jak památky kdysi vypadaly, totiž jaksi chybí lidský rozměr. Nemám na mysli hrané scénky, ale suchá ilustrace hradu přece jen působí trochu mrtvě. Co bychom ovšem mohli chtít za rozpočet, kvůli kterému se muselo natáčet pod zataženou oblohou nebo dokonce v noci... Přesto ČT uctivě děkuji za tuhle přívětivou lekci z dějepisu. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama