Reklama

Reklama

Štíty království českého

(seriál)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jak žili naši předkové ve středověkých městech a jak vznikaly hrady a opevnění…. Dokumentární seriál nás zábavnou formou provede nejzajímavějšími a nejkrásnějšími místy Čecha a Moravy. Průvodci se na deset dílů stali historik Tomáš Durdík, český kastelolog a archeolog, a herec Jaroslav Plesl jako moderátor a zvídavý laik. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (57)

Akana 

všechny recenze uživatele

Marně na tomhle cyklu hledám vady. Pro mě jako milovníka hradů a jejich zřícenin je to série luxusních názorných přednášek v terénu, Tomáš Durdík je pak zárukou věrohodnosti. Tvůrcům se především podařilo vyvážit pořad tak, aby nebyl jen suchým přeříkáváním faktů, ale ani křečovitě humornou snůškou "zajímavostí" (viz duo Bartoška-Donutil v cyklu Na cestě po...). Dvojice průvodců se skvěle doplňuje, doba, o níž je řeč, dostává díky nim plastičtější podobu, sem tam dojde i na ozvláštnění nějakou tou rekonstrukcí, všechno v nenásilném, populárním a přece poučném duchu. Výborné. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kvalitní a příjemný dokument, který si rád zopakuji i vícekrát. Ale stejně. Víme toho dost, přesto si vždy říkám, jaké by to doopravdy bylo procházet se po nádvořích a komnatách v době slávy hradu a potkávat lidi, kteří tenkrát opravdu žili? Vždycky při návštěvě takového místa musím přemýšlet, jaké by to bylo mít podobný prostředek jako v knize Dům na pobřeží. Komu při sledování podobného dokumentu nezačne pracovat fantazie? ()

Reklama

Jinny 

všechny recenze uživatele

Štíty království českého jsou na ČT nezvykle pokrokový dokument, který sleduje moderní trend historiografie - "malé dějiny" (protože ty "velké" jsou už dostatečně prozkoumány) a historii všedního dne. Durdík jako sympacký pan profesor mluví srozumitelně a jeho mladý společník neruší. Jednou z mála vad tohoto počinu je, že bychom potřebovali trochu víc podpořit představivost. I přes občasné grafické dokreslování toho, jak památky kdysi vypadaly, totiž jaksi chybí lidský rozměr. Nemám na mysli hrané scénky, ale suchá ilustrace hradu přece jen působí trochu mrtvě. Co bychom ovšem mohli chtít za rozpočet, kvůli kterému se muselo natáčet pod zataženou oblohou nebo dokonce v noci... Přesto ČT uctivě děkuji za tuhle přívětivou lekci z dějepisu. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tam nebyl prof. Durdík sám, byl by to kvalitní objektivní dokument. Pleslovy komentáře o temně temném a barbarském středověku byly vyloženě debilní. Mám rád, když o humanitě žvaní představitel pohanské společnosti, v níž matky jen v ČR nechají každý rok zavraždit více než 22 000 vlastních dětí. Tento počet je několikrát větší než počet heretiků odsouzený k smrti katolickou Inkvizicí v celé Evropě během 500 let jejího trvání! Pohani nemají žádné právo brát si Inkvizici do huby. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Už jen za to, že jsem se mohl 10krát vypravit na hrad s Tomášem Durdíkem! Ten uměl číst v hradech jako v knize. Velmi příjemný dokumentární seriál, který musí potěšit jak historické analfabety, tak kastellologické profíky. A když nic jiného, alespoň člověk získá mnoho tipů na výlet. A pokud sledujete dokumenty s hradní tematikou, asi uznáte, že zatím nikde se neobjevila sympatičtější průvodcovská dvojka, než tady. "To není dolík... to je ... pivovar..." Můj nejoblíbenější dokument, byť Tomáš Durdík opakuje své názory i přes dosti přesvědčivé výtky ostatních badatelů (např. příslušnost Týřova k francouzským kastelům je silně zpochybněna). ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama