Reklama

Reklama

Romantická pohádka z časů, kdy rytířská čest patřila k těm nejcennějším hodnotám a kdy pro úsměv své vyvolené nasazovali mladíci život na turnajových kolbištích... Na starobylém hradě žije krásná panna (J. Ježková) se svým otcem (J. Zahajský). Odmítá zatím všechny nápadníky. Sama ještě neví, jestli bude někdy milovat. Aby se vyhnula vdavkám, dá si podmínku, že její ruka bude patřit pouze tomu, kdo vyhraje klání oděn v pouhé plátno. Očekává, že všichni odmítnou, neboť bojovat jen ve lněné kytli znamená jistou smrt. Jeden z nápadníků (F. Blažek) však na podmínku přistoupí… Tak začíná rytířská romance o strachu, zbabělosti, odvaze, ale především o velké lásce... Výpravnou filmovou pohádku na motivy středověké francouzské trubadúrské poezie napsal Jiří Bednář a režii měl Vladimír Drha. Velkolepé turnaje a dobově laděné melodie Petra Traxlera podtrhují středověký kolorit dávného pohádkového příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (97)

otík 

všechny recenze uživatele

Snad až zbytečně haněný romantický příběh z dob rytířů, ve kterém láska a věrnost něco znamenala. Filmově to sice není žádná sláva, ale pořád film nabízí slušnou středověkou zábavu, bohužel také toporné herectví a hrozně otravné písničky. Na druhou stranu pohádkových příběhu natočených v exteriéru a na skutečných hradech není hodně. Takže sice podprůměr, ale v celku slušný. Hudba: Petr Traxler ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Další produkt tehdejší "teplé" kliky, z něhož to teplo čouhá o něco víc než z troškovin. On Drha byl průměrný režisér, častěji za něho točili asistenti a asistentky, když se někde po vláčilovském způsobu posiloval něčím ostřejším, a pan Holomek je takový kameramanský rutinér. K tomu připočtěme vykulenou a tehdy nijak dobře hrající Ježkovou, pár herců dosazených jen díky orientaci, nikoliv pro své kvality, a vyjde nám unylá balada či legenda, hrající si na víc, než na co má svým průměrným až lehce podprůměrným zpracováním a herectvím, kde vyčnívají jen písně Traxlerů jako něco zcela mimo tento (spíše televizní) film. Nevyužité lokace, mizerné zarámování záběrů, divné střihy, to už jsou jen detaily oproti celkové nevyváženosti a neujasněnosti. ()

Reklama

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní film, ale docela se mi líbí. Je docela unikátně napsaný, spousta dialogů je napsaná ve stylu poezie, díky čemuž mají krásné tempo, takže film docela utíká. Děj není nic moc, obzvlášť jeho konec mi přišel slabý, ale i tak jsem si ho užil. Hudba se mi taky moc líbila. Herecké výkony taky nebyly úplně k zahození. Prezentace byla většinou nevýrazná, druhá polovina filmu je taky nějak zvláštně rozmazaná, což se mým očím moc nelíbilo. Ale jinak je to podle mě taková standardní neofenzivní pohádka. 6/10 ()

misulka03 

všechny recenze uživatele

Čtu dobře pohádka?? Jedná se sice o krásný pohádkový příběh, kde jako vždy zvítězí láska. Herci jsou sice vybráni dobře, jen potřebovali dostat více příležitostí, přidat příjemnější prostředí hradů a trochu barev...hned by to působilo jinak. Mám pocit jako kdybych se koukala na smutný příběh a přitom to tak není. neúspěch této pohádky mě celkem mrzí. ()

Heretique 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější česká pohádka (bez nadsázky), sice pro děti a kohokoliv s fantazií infikovanou prostoduchým obrazem současnosti v telce asi složitá, možná i nepochopitelná, nicméně přijde mi, že je tu krásně zachovaná poetičnost středověkých milostných písní se vším všudy. Věrohodná je i hudba Traxlerů, ve které jsou obsaženy důležité body příběhu. Postava šaška je přesně podle mých představ - blázen, který má výsadu říkat pravdu. Navíc je zřejmá typizace ostatních postav (král, rytíři, princezna, štolba, láska a strach), kdy každá z nich představuje nějaký lidský charakter. A pokud jsou některé výkony trochu prkenné, přičítám to právě silné stylizaci. Víc takových pohádek! ()

Galerie (7)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se na hradě Vysoký Chlumec u Sedlčan a ve Starém královském paláci na Pražském hradě. (SONY_)

Reklama

Reklama