Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Johnny Morrison (Alan Ladd) se spolu se svými přáteli vrací z armády. Když jde navštívit svou ženu Helen, zjistí, že mu je nevěrná a navíc, že zavinila smrt jejich syna. Nejprve ji chce zabít, ale nakonec ji nechává být. Ještě téhož večera je ovšem Helen zavražděna a pro polici je hlavním podezřelým právě Johnny. Ten má ale solidní alibi, byl totiž s krásnou Joyce (Veronica Lake), která, jak se později ukáže, je manželkou Eddieho, majitele nočního klubu Blue Dahlia a milence Helen. Johnny se rozhodne vraha vypátrat sám. (fleurette)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (20)

Adrian 

všechny recenze uživatele

70%. Scenár i keď ničím výnimočný, je stále dostatočne zamotaný, krása čb obrazu tiež môjmu oku lahodí. Škoda len tých hereckých výkonov, ktoré mi zatiaľ zo zhliadnutých noirov starej školy prišli ako jedny z najmenej presvedčivých a rovnako nemastno-neslano na mňa potom pôsobila aj interakcia medzi postavami. PS: Filmu krátko po uvedení zaobstarala publicitu aj dodnes neobjasnená vražda brunetky Elizabeth Short (podobne ako tisíce iných dievčať prišla do Hollywoodu naplniť si sen stať sa známou herečkou/hviezdou), ktorej rozdvojené telo sa našlo 15.1.1947 neďaleko Hollywoodu. Senzachtiví novinári ju po brutálnej vražde za účelom zvýšenia aktraktivity celého pátrania nazvali The Black Dahlia (i keď kolujú chýry, že týmto menom bola označená ešte pred smrťou). Práve o tomto prípade pojednáva aj najnovší De Palmov rovnomenný film (samotný film Blue Dahlia je v Palmovej snímke aj spomenutý). ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Kdo by se netěšil na návrat domů po delší době, zvlášť, když se vracíte z války či ze služby v armádě, a doma na vás čeká milovaná manželka? Jenže některé věci je asi lepší nevědět. A tak se podvedený manžel vydává o dům dál, zatímco jeho manželka nachází smrt kulkou z jeho pistole. Pátrání po vrahovi, dokazování neviny, nová vzplanutí, boj o život, nečekaná odhalení. Tím vším se může toto noirové drama pochlubit a jedná se opravdu o solidně namíchaný koktejl, který drží pohromadě, který umí zaujmout, a který mě držel v napětí do poslední chvíle. Není, co více dodat, tenhle film se mi dostal pod kůži a rozhodně by si ho žádný fanoušek žánru noir neměl nechat uniknout. [Noir Film Festival 2019] ()

Reklama

Foma 

všechny recenze uživatele

65%-75%. Asi jsem očekával více, mě to zase tolik neupoutalo. Třeba takovej Glass Key, i když je hodnocenej hůř, mně se líbil víc. A odhalování vraha bylo snad trochu překomplikovaný. Bylo z toho vidět, že Chandler musel přepisovat scénář na žádost NAVY, SPOILER -aby vrahem nezůstal chudák vysloužilej mariňák. Původně měl bejt vrahem totiž Buzz. Ale jinak solidní, vztah mezi Laddem a Lake se zajímavě vyvíjí a zápletka i přes tu komplikovanost je rozplejtána nečekaně. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Noirová detektivka s žánrově správně vybraným Alanem Laddem a k němu pasujícím zlovolné brunetě a podpůrné blondýnce, která se někdy chová jako pořádná dotěra. Zaujme vedlejší postava vojáka, který si z válečného zranění odnesl poškození mozku a sám tak neví, jestli je úplně nebo jen částečně mimo. Hlavní motiv, proč se hrdina sám na vlastní pěst pokouší vypátrat, kdo stojí za zločinem, z něhož je podezřelý, je mi ale záhadou. Není žádný důvod prchat před policií, a tím ji vlastně poskytnout pádný důvod podezírat ho ještě víc. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

R.Chandler jako muj literarni oblibenec se zde scenaristicky moc "neunavil", ale nekolik hlasek i tak nezapomenu... Veronica Lake za 100%. Doris Dowling v roli nezvladatelne manzelky take vynikajici. ----- "Every guy's seen you before, somewhere. The trick is to find you." ... ()

Galerie (34)

Zajímavosti (4)

  • Pro vzájemnou podobnost s hlavní herečkou filmu Veronicou Lakeovou překřtili novináři oběť brutální vraždy, která se udála v roce 1947, Elizabeth Shortyovou na Černou Dahlii. (ČSFD)
  • Jedným z dôvodov, prečo bola Veronica Lake vybraná do hlavnej úlohy po boku Alana Ladda, bola jej výška. Ladd bol pozoruhodne nízky muž (meral iba 168 cm) a Veronica merala 149,9 cm. (westerns)

Reklama

Reklama