Reklama

Reklama

Cesta draka

  • Česko Drak přichází (více)
Trailer

Obsahy(1)

Tang Lung (Bruce Lee) přijíždí do Říma, aby pomohl příbuzným s péčí o rodinnou restauraci. Péct pizzu a vařit špagety ale rozhodně nebude. O podnik totiž projevil zájem mocný mafiánský syndikát, který se nezastaví před ničím. Schopnost Tanga Lunga vládnout bojovými uměními se ale záhy ukáže být mocnější než zbraně a vliv špagetožroutů. Mafiánští bossové proto najmou ty nejlepší světové bojovníky, aby Tanga srazili na kolena. Bruce Lee ve své nejlepší roli. Chuck Norris ve své nejlepší záporné roli. Jeden z nejlepších filmových soubojů všech dob ve stínu římského Kolosea. Povinnost pro milovníky filmových umění. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (267)

H34D 

všechny recenze uživatele

Kung-fu legenda? Bruce Lee určitě ano, ovšem tento film nikoliv. Velice špatný scénář, amatérská režie a místy to dokonce i kameraman, s prominutím, posral. Některé momenty jsou až komické, což sice není úplně na škodu, ale je smutné, když si uvědomíme, že to tak autoři (resp. Bruce Lee) pravděpodobně nechtěli. Bruce Lee je úžasný bojovník, neuvěřitelně rychlý, obratný i silný a k natočení všech jeho soubojů nepotřeboval zádné speciální triky, bohužel k zabavení diváka po dobu celovečerního filmu to vůbec nestačí... Paradoxně nejlegendárnějším aspektem filmu se tak stane monstrózně chlupatá hruď Chucka Norrise, díky které s přihmouřenýma očima ty 3 hvězdičky nakonec dám. PS: Všiměte si, že ten klučina má chlupatá i záda :) 5/10 ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Průměr. Dneska už jo. Scénář je nudnej, prázdná režie, prázdný herecký výkony. Jediný zajímavý je teda jen ten kultovní jakože souboj Bruce Lee vs. na zádech chlupatej Chuck Norris. Hm. To je trochu málo jakože na celej kultovní film. A to jsem ho viděl i jako malej špunt, ale já byl odjakživa spíš na box než na asijský bojový umění. Hm. ()

Reklama

MM11 

všechny recenze uživatele

Koloseum posloužilo jako nikdy.... Bruce Lee byl bojovník v tom pravém slova smyslu a Chuck Norris na to doplatil opravdu silně. Ve svém autorském odkazu se chopil režie a dokonce i scénáře. Jeho bojové umění perfektně vynikne i v dnešních časech samolibého Lundgrenova máchání bouchačkou, jenže jinak si tenhle kultovní chlapík prostě neví rady. Jeho režie je tápáním po památkách doma v Hong Kongu určitě exotické Itálie a scénář lavíruje od vtipných vsuvek (Bruce nebyl marný herec, ale přehrává děsně) po nashromáždění co nejhojnějšího počtu postav a jejich následného mluvení z cesty (tyto chvíle jsou dost útrpné). Proti akčním scénám a té závěrečné v první řadě člověk neřekne slova. Naneštěstí jenom o tom ten film není a Bruce Lee nahlodává diváka, když spustí první bitku až po dlouhé půlhodině. Uznávám historické kvality, kapesníčky pamětníků a originalitu (kamera je šílená, ale super). Jenže dneska to chce i trochu pochopení, jinak bych šel ještě o něco níž. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Kdyby se mě někdo zeptal, proč je toto jeden z mých nejoblíbenějších filmů, těžko bych mu dokázal jednoznačně odpovědět. Bruce Lee je zde vynikající a pro začínajícího Chucka Norrise byla toto možná životní role. Všechny scény jsou tu skvělé a očividně točené s chutí, takže mi nikdy nedovolí, abych se nudil. Také k tomu možná přispívá i závěrečný boj. Chci ještě podotknout, že dost dobře nechápu, proč si tolik lidí myslí, že to nemá děj, ale to je otázka vkusu a názoru. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Cesta draka je pro milovníky dálněvýchodních stylů bojového umění kultovním filmem. Bruce Lee je pro ně ikonou a bláhově se ho častokrát snaží napodobovat. I já jsem ve svých telecích letech dychtivě holdoval tomuto žánru, dnes ve mě povětšinou zanechají až směšné pocity i uvolnění. Samotná zápletka, ani scénář pochopitelně nepatří k nejoduševnělejším pracím. Střih občas nepůsobí jistě a sourodně, zřejmě lehčí pracovní úraz v zápalu boje. Herectví spoléhá na mimiku a mnoho rozmáchlých gest, i z pocty grotesce je cítit topornost. Obdivovat lze technickou stránku bojového umění kung-fu ve zběsilé choreografii, i když Jackie Chan v tomto směru v pozdější době ukázal opravdové taneční skvosty. Pouze u několika psychedelických stavů nálady jsem s obdivem zpozorněl a vychutnával si důmyslnou syntézu hudby a nervózního obrazu v omšelých kulisách smutných vnitrobloků a míst s pomíjivou slávou lidských tužeb. Celebritou filmu je Tang Lung (fenomén Bruce Lee), prostý hongkongský venkovan s rozhodujícím silovým trumfem při rozmíškách se zločineckým podsvětím. Jeho skromnost a bezelstnost vyvádí většinu v jeho blízkosti z míry, strach je pro něj neznámý pojem, protože vše lze vyřešit za pomoci smrtících pohybů mistrovství boje. Hlavní ženskou postavou je Chen Ching-hua (půvabná Nora Miao), mladá provozovatelka římské restaurace. Počáteční nedůvěra a rozčarování se mění v úžas, náklonost a romantické vzplanutí. Nejúlisnějším protivníkem je Ho (příjemný Ping Ou Wei), čínský poskok nekompromisního šéfa. Nejschopnějším protivníkem je Colt (další ikona Chuck Norris), nejlepší mistr karate na válečné stezce námezdního žoldnéře. Nejvzteklejším protivníkem je mafiánský vůdce (Jon T. Benn), likvidující každou překážku bez zbytečného sentimentu. Mezi výrazné postavy patří také Chenin rozpolcený strýček a spoluprovozovatel restaurace Wang (Chung-Hsin Huang) a upovídaný číšník Quen (Ti Chin). Z dalších rolí: obdivovatelé Tang Lunga a mladí zaměstnanci restaurace Tony (Tony Liu), Jimmy (Little Unicorn) a Robert (Fu Ching Chen), svádějící italská kráska (půvabná Malisa Longo), Coltův učenlivý žák karate Fred (Robert Wall), hrdý japonský karatista (Ing-Sik Whang), či američtí pohůnci bezcharakterního mafiána (Anders Nelsson a John Derbyshire). Po filmařské stránce jde o ptákovinu i ve chvílích odreagování nemá pro mě očistný charakter. Ovšem kde jinde obdivovat Bruce, když ne zde? ()

Galerie (32)

Zajímavosti (35)

  • Interiérové scény se nenatáčely v Římě, ale v Hongkongu a to dokonce i závěrečný souboj v koloseu. Při boji Bruce Leeho a Chucka Norrise jdou jasně vidět malované kulisy. (Caelos)
  • Z anglické verze byla vystřižena bojová scéna, ve které Bruce Lee použije nunčaky. (Caelos)
  • Když Bruce Lee vytrhne v závěrečném souboji Chucku Norrisovi kus jeho ochlupení na hrudi, tak se nejedná o trik. Brucovi to připadalo jako dobrý nápad a Chuck Norris jen podotkl: "Bude to bolet, ale co nadělám." (Caelos)

Související novinky

Večer ostrých filmů Chucka Norrise!

Večer ostrých filmů Chucka Norrise!

07.12.2010

Kino Světozor obsadí dne 8. prosince od 19:00 Chuck Norris se svým akčním uměním. A že bude co obdivovat. Každého diváka jistě nakopne třeba Cesta draka, ve které se Chuck postavil i samotnému Bruce… (více)

Reklama

Reklama