Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Laffler (Jiří Lábus) je podivín. To ví úplně každý v kanceláři, kterou vede. Ví to i úředník Costain (Lukáš Hlavica) a velice se proto podiví, když jeho jindy neosobní šéf udělá něco tak lidského, jako že Costaina pozve na večeři. Ale domů ne. Doma, jak říká, nepřijímá. Zavede ho do nenápadné, zapadlé restaurace U Sbirra, kde se schází velmi uzavřená společnost podivných lidí. I samotná restaurace je podivná. Žádné jídelní lístky, žádné koření, žádný alkohol, ani kouřit se zde nesmí. A jídlo? Jediné jídlo, které se zde podává, je řídká polévka a hlavní chod nevýrazné chuti. Costain je konsternován, ale nechce Lafflera urazit, a tak přijímá další pozvání. Sám se tomu diví, ale nezvyklé jídlo mu začíná chutnat a co teprve, až okusí místní specialitu šéfkuchaře, která se podává jen jednou za čas - Amirstanského beránka... (Oskar)

(více)

Recenze (50)

Kirman 

všechny recenze uživatele

Cestou z práce jsem se navnadil povídkou Stanleyho Ellina a rozhodl se, že se po delší době podívám na filmové zpracování. Musím ponechat hodnocení za ****, krásná smuteční atmosféra a hra stínů (nasvícený Lábus) :) je parádní. Bystřejší divák brzy pochopí, jak že se to má s onou specialitou. Filmové zpracování si obstojně pohrává s motivem závislosti na lahodných pokrmech, výlučnosti strávníků od Sbirra a jejich zvědavosti po nahlédnutí do kuchyně (pozor, s chutí roste zvědavost). A pokud ještě někteří netuší, tak nyní raději nečíst, protože by to mohl být takový spoiler, ale film má podobné téma jako Švandrlíkův Guláš (seriál Draculův švagr) nebo jako hororový film Dravci. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Neskutečná atmosféra, která je dána jak stylizací filmu, tak i skvělými hereckými výkony, kdy Jiří Lábus jednoznačně vede. Ale je tu i další skvělý prvek, a to je televizní zpracování. Neskutečně tomu svědčí, protože snímek je pak dostatečně umírněný, vybírá si především interiéry, které jsou relativně malé, čímž je celkový děsivý dojem umocněn. A navíc nic děsivého skutečně nevidíte. Tady je krásně vidět, že rozhodující je prostě atmosféra. ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

I já jsem odhalil pointu prakticky v prvních záběrech, ale ani mě to moc nevadilo, protože šokující pointa není to, na čem by toto dílko stálo. Tím je spíš velmi hezká strašidelná atmosféra. Ne, že by se člověk vyloženě bál, jedná se spíš o takové zneklidňující mysteriózní chvění známé v české kinematografii snad jen ze Spalovače mrtvol a Valérie a týdne divů. Film se povedl hlavně díky skvělým hereckým výkonům dvojice Lábus - Hlavica, ale určitě i díky dobré kameře, osvětlení, hudbě... Výborný film na to, pustit si ho v zimě kolem půlnoci zalezlý pod peřinou a příjemně se při něm (ne)bát. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

přestože konečnou pointu jsem odhalil mnohem dřív, než na konci, nijak to tomu neubírá. je to suprovej film, a Jiří Lábus se mi pořád vrací v té scéně, jak se rýpe párátkem v zubech, vytáhne na něm kousek masa a s očividným gustem, takovou chutí a dravostí ho sní, že od té doby párátka nepoužívám. hodně dobrej film, a mělo by se takových točit mnohem víc a ne ty stále stejný hořký komedie, se stejným obsazením, stejným štábem, stejným scénářem a i vším ostatním o komunismu. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Lábus v horroru jako něco nepředstavitelného? Ale hovno. Tady si ho představovat nemusíte. Tady je a budete si ho pamatovat hodně dlouho. Výtečná adaptace Lucie Bělohradské je plně funkční i v případě, že znáte bravurní povídkovou předlohu. A stejně jako onu povídku řadím k tomu nejlepšímu, co bylo v horroru napsáno, tuhle adaptaci řadím k tomu nejlepšímu, co u nás bylo z horroru natočeno. Krásné na tom všem je, že "pouhá" televizní inscenace tomu jen a jen pomáhá. ()

Zajímavosti (4)

  • Snímek byl natočen na motivy povídky Stanleyho Bernarda Ellina "Specialty of the House" z roku 1967. Jeho další díla se stala předlohou například i pro televizní seriál Příběhy Alfreda Hitchcocka (od r. 1985). (Candid)
  • V roce 2012 vznikla rozhlasová adaptace Ellinovy povídky pod stejným názvem. V režii Hany Kofránkové účinkovali Josef Somr, Otakar Brousek ml., Jaroslav Kepka a Petr Lněnička (Přemek)

Reklama

Reklama