Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Laffler (Jiří Lábus) je podivín. To ví úplně každý v kanceláři, kterou vede. Ví to i úředník Costain (Lukáš Hlavica) a velice se proto podiví, když jeho jindy neosobní šéf udělá něco tak lidského, jako že Costaina pozve na večeři. Ale domů ne. Doma, jak říká, nepřijímá. Zavede ho do nenápadné, zapadlé restaurace U Sbirra, kde se schází velmi uzavřená společnost podivných lidí. I samotná restaurace je podivná. Žádné jídelní lístky, žádné koření, žádný alkohol, ani kouřit se zde nesmí. A jídlo? Jediné jídlo, které se zde podává, je řídká polévka a hlavní chod nevýrazné chuti. Costain je konsternován, ale nechce Lafflera urazit, a tak přijímá další pozvání. Sám se tomu diví, ale nezvyklé jídlo mu začíná chutnat a co teprve, až okusí místní specialitu šéfkuchaře, která se podává jen jednou za čas - Amirstanského beránka... (Oskar)

(více)

Recenze (50)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Specialita šéfkuchaře se v klidu může zařadit mezi ty nejlepší kousky z naší distribuce a diváci se na ní podívají rádi vždycky zas a znova. Nejvíce mě dostala skvěle propracovaná atmosféra, ponuré prostředí restaurace i samotný výkon Jiřího Lábuse. Škoda jen, že se u nás netočí víc tak kvalitních kousků. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

O tom, že tenhle snímek existuje jsem neměl sebemenší ponětí a narazil jsem na něj úplnou náhodou.  O to větší to pro mě bylo překvapení. Krásně a stručně to vystihl ve svým komentáři S. Quentin QUALE. Jediný co mi kazilo výslednej dojem byla použitá hudba , která mě sem neseděla. No nic. Jdu si dát specialitu. ()

Reklama

Kirman 

všechny recenze uživatele

Cestou z práce jsem se navnadil povídkou Stanleyho Ellina a rozhodl se, že se po delší době podívám na filmové zpracování. Musím ponechat hodnocení za ****, krásná smuteční atmosféra a hra stínů (nasvícený Lábus) :) je parádní. Bystřejší divák brzy pochopí, jak že se to má s onou specialitou. Filmové zpracování si obstojně pohrává s motivem závislosti na lahodných pokrmech, výlučnosti strávníků od Sbirra a jejich zvědavosti po nahlédnutí do kuchyně (pozor, s chutí roste zvědavost). A pokud ještě někteří netuší, tak nyní raději nečíst, protože by to mohl být takový spoiler, ale film má podobné téma jako Švandrlíkův Guláš (seriál Draculův švagr) nebo jako hororový film Dravci. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Na to, že se jedná o český porevoluční film a navíc televizní inscenaci, tak tu literární předlohu ani moc nezkazili a výsledek je poměrně slušný. Přesto je mnohem větším zážitkem přečíst si stejnojmennou povídku od Stanleye Ellina. V českém překladu poprvé vyšla v antologii Tichá hrůza (Praha 1967). ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Šedesátiletá povídka Stanleyho Ellina patří ke klasice horrorové literatury a její televizní adaptace je na tom kvalitativně prakticky stejně. Příběh návštěvníků velmi specifické restaurace U Sbirra zůstal prakticky nezměněn a co je zásadní, režisérce se podařilo udržet i atmosféru. Ta staví především na hereckých výkonech, ze kterých nutně musím vyzdvihnout Jiřího Lábuse v jeho životní roli Lafflera. Mlhavé záběry interiéru restaurace, podobizna E.A.Poa, všudypřítomná černá kočka....to vše vám navždy zůstane pod kůží. Osobně tuhle adaptaci řadím mezi pět nejlepších českých filmových horrorů. ()

Zajímavosti (4)

  • Snímek byl natočen na motivy povídky Stanleyho Bernarda Ellina "Specialty of the House" z roku 1967. Jeho další díla se stala předlohou například i pro televizní seriál Příběhy Alfreda Hitchcocka (od r. 1985). (Candid)
  • V roce 2012 vznikla rozhlasová adaptace Ellinovy povídky pod stejným názvem. V režii Hany Kofránkové účinkovali Josef Somr, Otakar Brousek ml., Jaroslav Kepka a Petr Lněnička (Přemek)

Reklama

Reklama