poster

Specialita šéfkuchaře (TV film)

Horor / Mysteriózní

Česko, 1999, 61 min

  • Campbell
    ***

    Tak nevím ale z tohohle jsem fakt odvařenej nebyl. Film o restauraci ve které není něco v pořádku. Fajn. Ale sakra co to má bejt když pointu odhalím v 15 minutách? A co ti herci proboha? Jo Lábus ujde a jde vidět že hraje s chutí, ale ten zbytek? Děs a běs. Televizní pojetí filmu prošlo, jen scény mimo restauraci jsou zoufale nezajímavé. Nicméně scény v restauraci jsou naprosto brilantní. Pro mě průměr.(23.2.2013)

  • Mouzon
    *****

    "U Sbirra je... domácké prostředí." Perfektní ztvárnění postupného úpadku člověka. Škoda je snad pouze to, že postupem času mizí Costainovy myšlenkové promluvy. To může být ovlivněno tím, že již není potřeba vytvářet ironii v jeho vztahu k Lafflerovi a ke Sbirrovi (jak je tomu na začátku) - nyní totiž již doslova říká to, co si myslí. Stejně by ale bylo zajímavé tam ty myšlenkové pochody mít, Costainova postava by se vyvíjela barvitěji. To je ale pouze takový nápad, nikoliv výtka, jelikož SPECIALITA ŠÉFKUCHAŘE je i bez toho brilantní a především brutálně vtipný film.(26.8.2011)

  • mh.mail
    ****

    70% - Malá hororová anekdota přetavená do televizního filmu. Taky jsem kdysi od své maminky slyšel podobný námět, jako ybuko, i když to bylo trochu jinak: Muž v americkém městečku si dal v místní krčmě guláš, který mu hrozně chutnal. Majitelka mu prozradila, že ho dělá z lidského masa. Konsternovaný host běžel vše udat místnímu šerifovi, který jej však vzápětí zabil, protože byl dodavatelem masa do krčmy. Silně mi to připomíná povídky Roalda Dahla.(3.8.2008)

  • Faustka
    *****

    Gurmenózní, temně laděná tv inscenace Lucie Bělohradské, která svou zdánlivou nenápadností zasáhne o to výrazněji právě tím komornějším provedením s prohlubující se stylově-pochmurnou atmosférou. Jen taková opuštěná židle stálého hosta: který nikdy nevynechal, či vlnící se kočičí silueta dokáže vyvolat nepříjemně šimravé chvění. Potom pohled na hodující dvojici(Laffler a Costain), která s požitkem vychutnává každé sousto na chvíli zmrazí pohyb kyvadla starých pendlovek(krve by se ve mně nedořezal), jako předzvěst blížící se lákavé odměny od podivínského majitele restaurace Sbirra. Stravuje mě přitom pocit neodbytného vnitřního pnutí, sílí a spaluje, je to jako položit se do rakve a zavřít nad sebou víko; a tento stav zažívám opravdu velmi výjimečně, jak výjimečná jen může být Specialita šéfkuchaře.(1.11.2010)

  • Cimr
    ****

    I já jsem odhalil pointu prakticky v prvních záběrech, ale ani mě to moc nevadilo, protože šokující pointa není to, na čem by toto dílko stálo. Tím je spíš velmi hezká strašidelná atmosféra. Ne, že by se člověk vyloženě bál, jedná se spíš o takové zneklidňující mysteriózní chvění známé v české kinematografii snad jen ze Spalovače mrtvol a Valérie a týdne divů. Film se povedl hlavně díky skvělým hereckým výkonům dvojice Lábus - Hlavica, ale určitě i díky dobré kameře, osvětlení, hudbě... Výborný film na to, pustit si ho v zimě kolem půlnoci zalezlý pod peřinou a příjemně se při něm (ne)bát.(17.9.2012)

  • - Snímek byl natočen na motivy povídky Stanleyho Bernarda Ellina "Specialty of the House" z roku 1967. Jeho další díla se stala předlohou například i pro televizní seriál Příběhy Alfreda Hitchcocka (od r. 1985). (Candid)

  • - Spoiler: Film těží z podobného tématu jako povídka "Guláš" ze seriálu Draculův švagr (od r. 1996) nebo film Dravci (1999), a to závislost na lidském mase a zvědavost strávníků po původu lahodného pokrmu. (Kirman)

  • - V roce 2012 vznikla rozhlasová adaptace Ellinovy povídky pod stejným názvem. V režii Hany Kofránkové účinkovali Josef Somr, Otakar Brousek ml., Jaroslav Kepka a Petr Lněnička (Přemek)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace