foto

Luděk Nešleha

  • nar. 1.9.1945 (72 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Luděk Nešleha pochází z Prahy, odkud za prací odešel na více než dvacet let, pak se sem ale vrátil. Původně absolvoval Střední průmyslovou školu elektrotechnickou, jeho další kroky směřovaly na DAMU, kde v roce 1967 dokončil studium herectví. Ještě jako student souběžně účinkoval na jevišti Divadla Za branou (1965-1967), kde hrál například v představeních Kočka na kolejích nebo Maškary z Ostende. V této době také nasbíral první zkušenosti před filmovou kamerou a jako voják se mihnul ve filmu KAŽDÝ MLADÝ MUŽ (1965).

V roce 1967 odešel Luděk Nešleha na delší dobu z Prahy, prvních pět let strávil v Divadle Vítězného února v Hradci Králové (1967-1972), kde našel uplatnění především v osvědčené klasice (Sen noci svatojánské). Jedinou filmovou rolí z tohoto období je nevelká, ale pro děj podstatná kreace mladého vraha Fojta v kriminálce PO STOPÁCH KRVE (1969). V letech 1972-1981 působil Nešleha v Divadle Antonína Dvořáka v Příbrami a teprve tady na něj čekaly velké herecké úkoly (Strakonický dudák, Měsíc nad řekou, Višňový sad, Marie Stuartovna). Nevelké role odehrál v těchto letech v šesti filmech, z těch známějších připomeňme sci-fi komedii ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM (1977), větší příležitost dostal ve filmu PROFESOŘI ZA ŠKOLOU (1975), objevil se také v několika televizních seriálech (JANA EYROVÁ, 1972; ARABELA, 1980).

Počátkem osmdesátých let přešel Luděk Nešleha na jinou scénu ve středních Čechách a na dalších jedenáct let zakotvil v Městském oblastním divadle v Kolíně (1981-1992). Také na této regionální scéně našel bohaté uplatnění, především v komediálním repertoáru z pera světových klasiků (Poprask na laguně, Figarova svatba, Mnoho povyku pro nic, Komedie plná omylů). Svůj poslední výstup před filmovou kamerou – opět v nevelké úloze – spojil s nadčasovým titulem POZOR, VIZITA (1981), od té doby sporadicky spolupracuje jen s televizí. V průběhu 80. let se objevil v několika televizních seriálech (MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, 1982; CHOBOTNICE Z DRUHÉHO PATRA, 1986).

V roce 1992 odešel Luděk Nešleha ze stálého pracovního úvazku a dalších pět let působil na volné noze. Pohostinsky spolupracoval s divadly, kde již předtím hrál (Příbram, Hradec Králové), nově se objevoval například v Kladně. Těsně před odchodem z Kolína hrál v několika televizních inscenacích, zaznamenat jej můžeme také v seriálu PŘÍTELKYNĚ Z DOMU SMUTKU (1992). V roce 1997 nastoupil do stálého angažmá v Divadle pod Palmovkou, kde působí dodnes. Z řady her, v nichž zde vystupoval, připomeňme klasické kusy jako Figarova svatba nebo Cyrano z Bergeracu, z moderny je to pak například Kočka na rozpálené plechové střeše nebo muzikál Sliby chyby.

Jen velmi zřídka Nešleha nadále spolupracuje s televizí, účinkuje ale i v rozhlase, pro nevidomé namluvil několik knih a angažuje se také v hereckých organizacích. Jeho manželkou je novinářka Kateřina Nešlehová (*1947), pocházející z rodiny s bohatou kulturní tradicí (dcera herečky Eleny Hálkové).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2013 Hořící keř (TV film)
2010 Doktor od jezera hrochů
2004 Když chcípne pes (TV film)
2001 Otec neznámý aneb Cesta do hlubin duše výstrojního náčelníka (TV film)
1999 Specialita šéfkuchaře (TV film)
1992 Pohádka o prolhaném království (TV film)
1991 Klauni a vlastenci (TV film)
Maigretův první případ (TV film)
1990 Silnější než já
Smrt barona Gandary (TV film)
1988 Bankovní dům Daubner (TV film)
Dvě z Paříže (TV film)
My se vlka nebojíme (TV film)
1987 Ohňostroj v Aspern (TV film)
1981 Pozor, vizita!
1977 Zítra vstanu a opařím se čajem
1975 Profesoři za školou
Tam, kde hnízdí čápi
1974 Dvacátý devátý
Noc oranžových ohňů
1973 Zločin v Modré hvězdě
1969 Po stopách krve
1965 Každý mladý muž

TV seriály

2015 Policie Modrava (TV seriál)
Pohřešovaná (S01E11)
2012 Život je ples (TV seriál)
Kriminálka Anděl (TV seriál)
Hlavák (S03E07)
2005 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
2001 Černí andělé (TV seriál)
May Day (E08)
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
Každej vraždí, jak umí (E02)
Muž v pozadí (TV seriál)
Život na zámku (TV seriál)
Operace (S01E11)
1992 Mladý Indiana Jones (TV seriál)
Přítelkyně z domu smutku (TV seriál)
Andy (E02)
Dům smutku (E01)
1991 Co teď a co potom? (TV seriál)
1986 Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Veselé Vánoce přejí Zelená a Modrý (E04)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Vedoucí partiové prodejny (E07)
1980 Arabela (TV seriál)
1979 Plechová kavalérie (TV seriál)
1972 Jana Eyrová (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace