Reklama

Reklama

Norské dřevo

  • Japonsko Noruwei no mori (více)
Trailer 2

Filmová podoba knižního bestselleru Haruki Murakamiho vypráví stejně jako kniha příběh o nostalgii lásky, ztrátě a probouzející se sexualitě. Děj se odehrává na konci 60. let v Japonsku na pozadí studentských bouří. Toru Watanabe je tichý a uzavřený vysokoškolák, který se v Tokiu znovu potkává s křehkou Naoko, přítelkyní z dětství. Jejich vztah se postupně prohlubuje, zároveň je ale vystaven rostoucímu tlaku minulosti, kterou poznamenala tragédie jejich společného přítele. Během divokých nočních večírků, na které Torua bere jeho kamarád Nagasawa, potká Toru impulzivní mladou ženou jménem Midori. Ta mu razantně vstoupí do života a Toru Watanabe se ocitá v situaci, kdy si musí vybrat mezi dvěma ženami, mezi vášní a svými principy, mezi budoucností a minulostí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (223)

Rora. 

všechny recenze uživatele

U filmu jsem postrádal absolutní smysl pro detail, kterým se knižní předloha od Haruki Murakami pyšnila. Pro mne byly některé zásadní momenty v knize absolutně vynechány . Jsem z tohoto filmového podání velmi zklamaný. Navíc i výkony jednotlivých herců byly dosti slabé a nevýrazné. Hodnocení 50 % = 3*. Doporučuji přečíst raději knížku. ()

vitac. 

všechny recenze uživatele

Od posledního "knižního" filmu ve frontě jsem asi čekal nejvíc, Murakamiho psaní mám totiž moc rád. Možná vůbec nejvíc ze (zatím ještě:)) žijících autorů. Norské dřevo ve filmové podobě je pastva pro oči a uši, dost poslušně se drží stránek předlohy a... její kouzlo kdesi cestou ztrácí. Navzdory dlouhé stopáži působí film prostříhaně, některým dialogům jakoby chyběly předchozí základy (třeba Toru/Reiko). Hlavně je film ale až přespříliš přebolestněnej, je to jedna velká kaluž slz a tak to být nemělo a nemá, protože i když příběh smutný samosebou je a moc, kniha byla svým způsobem vtipná a to mi chybělo. Knihu si rád vědomě zopakuju, film leda shodou okolností. Tak snad až někdo někdy natočí 1Q84, dopadne to lépe. Musí, tak užasnou knihu snad ani nejde pokazit. Těším se:) ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Ukázkový příklad nepovedené adaptace literárního bestselleru. Mnohovrstevnatá kniha se tu smrskla na prosté: "Moje první holka se zbláznila", a všichni jsou hrozně nešťastný a furt bulej. Murakamiho poetika je pryč, dialogy banální a plytké, hudba jako když tahá kočku za ocas, a vyprávění je příliš dlouhé, studené, prostě nemastné, neslané, dokonce bez kapky sojovky - a to je s podivem. Vždyť měli tvůrci k dispozici japonské reálie, schopný štáb, a herci také nejsou úplná dřeva. ()

newmeex 

všechny recenze uživatele

velmi slabe, film som si pozrel kratko nato ako som docital knihu a musim povedat ze som bol hodne sklamany. Dolezite pasaze vo filme neposobia tak silne ako v knihe a nahodny divak filmu, ktory necital knihu si asi nebude velmi vysvetlit niektore pasaze. Kamera, vyprava, produkcia aj herecke vykony neboli uplne marne, japonska krajina je nadherna, napriek tomu som vsak film vydrzal dopozerat len do polovice.... ()

ikilledjenny 

všechny recenze uživatele

Zase něco, co můžu srovnat s knížkou. Ta je barevná i temná, vtipná i deprimující, roztomilá i vážná, nudná i zajímavá. Jednoduše je to skvělé Murakamiho dílo, které jsem si hned oblíbila. Po těchto vlastnostech se ve filmu trošku slehla zem. Je dobře natočený, ale zůstal jen barevný a nudný. Midori je stejná jako v knížce, za což je třetí hvězdička. -.-" ()

B.C.B.P. 

všechny recenze uživatele

Citovo neangažovaný voayerizmus príbehu lásky. Nepopierateľná filmárska snaha a neodopreteľne šikovná kamera stroskotala na neosobnosti snímku. Už kniha vo svojej póze bola na hrane. Budiš, ide o dramatizáciu, vytvoríme netradičné ovzdušie, svojské postavy, vložíme im do úst slová, ktoré vytvoria neobyčajné dialógy, všetko v rámci citovej metafory, ale už z toho afektu začína byť trochu dusno. Ak si jeden čudák vyberá medzi dvomi čudáčkami... vulgárne podané, ale naked true. Zjedzte ma alebo depilujte, ale skica ich charakterov ma nepresvedčila o uveriteľnom dosahu, nech už s nimi plieskala láska akokoľvek. Navyše tá nedovarená psychológia. Bez tohto hlbokého duševného rozmeru nám zostane vláčne tempo a britká nezávideniahodná voľba jedného mladíka na pozadí sociálnej etablácie a konfliktov japonskej kultúry. Neviem akú inú adaptáciu poniektorí tunajší užívatelia sledovali, ale nijaké niekoľkominútové, nekonečné zábery sa nekonali. Ak chcete – Art-look Nórskeho dreva je mainstreemovo zvládnuteľnou príjemnou exhibíciou. Vyzdvihnem rozhovor za pochodu vysokou trávou. V knihe vedľajšie postavy pôsobili akosi plastickejšie (samozrejme!) – vo filme naprosto toporné, až samoúčelné. Jediná ľudská postava sa (literárne) konala v podaní Reiko, ktorá v snímku dostala priestor o pravdepodobnosti prirodzene blonďatého aziata. Osobne som našiel príjemný rozmer vo viacerých vrstvách Naočiných slov (nešpekulujte, že v narácii lit. príbehu ich bolo viac). A. H. Tranove podanie však nie je stupídne, dokonca obraz snímku je, bez hanby, na 4,5/5, ale keď už duša príbehu (v princípe) škrípe... V maličkostiach je táto malá melanchólia presvedčivejšia. ()

KateVonTee 

všechny recenze uživatele

Příběhy tohoto spisovatele jsou pro mě naprosto srdeční od A do Z. Jenže je prostě velmi težké zachytit jejich atmosféru.Dává mi to pocit že se to natočilo pro lidi s méně rozvinutou fantazií,kteří před sebou potřebují něco konkrétního.Ale má to svoji duši a něco z Murakamiho přece jen taky. ()

alesecek93 

všechny recenze uživatele

Pěkně nasnímaná japonská krajina, pěkná hudba od Beatles, ale příběh, myslím jeho vyústění, mi připadá zvláštní. Myšlenka- kdyby někdo spáchal sebevraždu ve 21 letech, tak by měl 21 let napořád....? No, nevím. *** hvězdičky. ()

Pavelghoul 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo hrozne spatny ... Jak uz nekdo zminil : bez vypravece v tom bude mit ten kdo necet knihu gulas (i tak v tom bude mit gulas, neni mozny se ridit predlohy, ale brat to jako samostatny dilo pri hodnoceni.) Ty zajimavy veci tam nejsou ... a pokud jo tak to nejde ani trochu do hloubky. <----moje 2centy / S.P.O.I.L.E.R(uz by se mohlo implementovat to show/hide tlacitko btw..) ----> Dr. Ishida je celkem kocka. Naoko je ugly a jeste vypada jako blazen uz od prvnich minut filmu. Midori - nejvetsi skoda tehle postavy .. misto toho komickyho behani s Naoko po plani mohli venovat vic casu ji. kdyz to vezmu kolem a kolem zfilmovat "Norwegian wood" byl dost blbej napad ... nevim kdo na ten film pujde ... protoze to proste neni dobry ani tak ani tak. abych jen nenadaval ... exterier byl super - skoro skoda pro takovej film. Pomerne presnej koment od "kdosizrosy" :D ... japonce co zpiva anglicky fakt neeee:D:D:D. <---- die ende ----> ()

lobo87 

všechny recenze uživatele

Pseudo umelecký film. Zaujímavý začiatok, postupne ubíjajúca nuda. Mal som problém dopozerať. Potešila krásna Kiko Mizuhara a zaujímavá Rinko Kikuči... 45% ()

Gormie 

všechny recenze uživatele

S hvězdičkami jsem trochu na vážkách, protože film začíná dobře, ale s každou minutou je to slabší a slabší. Docela by mě zajímalo, co si o něm myslí Murakami, protože z civilního a intimního příběhu se stalo depresivní melodrama. ()

luciasce 

všechny recenze uživatele

Z knihy jsem byla rozpačitá ze začátku, pak se to začalo hodně zlepšovat. Byla jsem ráda, že se mi povedlo knihu dočíst a zčerstva na to jít do kina, takže jsem měla okamžité srovnání. Z filmu jsem narozdíl od knihy byla rozpačitá ke konci. Jedno bez druhého nedává smysl a to, čeho se vám nedostalo v knize, máte možnost doplnit filmem, bohužel film bez knihy vyzní zmateně, neuspořádaně, nelogicky a úplně naprázdno. Některé scény nemáte šanci pochopit, pokud nevíte, kde v knize tu situaci najít a co všechno se k ní váže - viz.např. otec Midori. Jak se to ve filmu na začátku všechno nakupilo a odbylo najednou, ke konci to bylo rozvláčné a od knihy mírně časově neuspořádané. Musím ale upřímně říct, že v kombinaci obou kniha-film, celé to ve mně zanechalo hluboký a jedinečný pocit. ()

Komfidia 

všechny recenze uživatele

Nepřišlo mi, že by se děj nějak výrazně táhnul, během sledování jsem si bez problému zvykla na režisérovo poněkud vlažnější tempo, o to více šokující mi přišel závěr, kdy u konce příběhu se zdálo, že události jsou „napráskány“ tak rychle za sebou, že divák naladěný na atmosféru pomalých myšlenek, nálad a dojmů, které z filmu získával, byl naprosto vytržen ze své melancholie. Pan režisér si nejspíš uvědomil, že se mu děj už moc táhne a rozhodl se ho krapet pospíšit. Původně jsem byla připravená dát i čtyři hvězdičky, které jsem nakonec přehodnotila. Ale kdo ví.. Třeba už kvůli užasné hudbě se časem vrátím ke svému původnímu záměru. ()

kolly13 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, jenž není dalek knižní předloze, což jsem upřímně nečekal. Ano, je to pro senzitivnější diváky, ale pokud si tento film pustíte blíže, odmění se vám precizní kamerou, dějem, který třímá v každém z nás, kvalitní režií a herci, kteří dobře hrají dané role či rovnou sami sebe. Třešní jest zakomponování krajiny a všeobklopující přírody, ale jen lehce, nerušivě. Pro mě překvapení, které jsem si přál. Za závěr (který někoho prý nudil) dávám plnou. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Právě nedávno jsem dočetl knihu, podle které byl film natočen. Tak nějak jsem si to představoval. Možná méně japonsky, ale podobně. Filmové zpracování se mi líbilo, ale kniha je přece jen o kus lepší. I tak za dobře odvedenou práci strhávám jeden bod. ()

petronela86 

všechny recenze uživatele

Dobrý je, že Murakami žije, takže se nemusí obracet v hrobě, aspoň si ušetří práci...Kdo nečetl knihu bude z filmu nanejvýš pořádně zmatenej. Musím ocenit herecké výkony Midori a Naoko, které si s knižní předlohou odpovídají více než dobře. Jinak ale Norský dřevo vhodný na podpal... ()

Reklama

Reklama