Reklama

Reklama

Jerusalema

  • Jihoafrická republika Gangster's Paradise: Jerusalema (více)
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nový snímek uznávaného jihoafrického režiséra Ralpha Zimana se ve šlépějích šokujícího Města bohů vydává do ulic nejlidnatějšího města v zemi, Johanesburku, kterému vládne pouliční násilí, kriminalita a gangy chudáků, kteří už dávno ztratili ambice chovat se lidsky. A patří mezi ně i Lucky Kunene, téměř negramotný mladík pracující na benzinové pumpě, jehož životním snem je vlastnit sérii nablýskaných bavoráků, dům s výhledem na moře a mít za manželku chytrou a vzdělanou ženu. Jenže cesta k naplnění těchto představ vede pouze skrze peníze. A když padne poslední možnost, jak se dostat do školy, rozhodně se Kunene uspět jinak. Proto začne se svým nejlepším kamarádem Zakesem krást auta. Za Datsun si pořídí nový oblek, za zcizenou Toyotu novou lednici, za Mazdu velkou hi-fi soupravu a než se oba nadějí, trčí Kunene a Zakes až po krk v organizovaném zločinu. A navíc se vinou marxismem zaslepeného Nazaretha připletou i k ozbrojené loupeži. Pak už je pozdě chtít utéct a skrýt se jinde. Komu se jednou dostane snadno nabytý luxus do krve, nikdy se touhy krást již nezbaví. A proto i v Hillbrow, kam oba muži odejdou, je jim v patách stále jen překračování zákona a podvádění. Nakonec si vyšlápnou i na místního narkobarona. Ulice se začínají měnit na válečnou zónu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

Matty 

všechny recenze uživatele

Černý kontinent vyjevil pro mne doposud netušenou tvář své kinematografie. Rozmáchlý portrét jednoho „ani-ne-mafiána“ by za cenu velkého zjednodušení šlo přejmenovat na „Afrického gangstera“. Ralph Ziman je však režisérem (skoro o 30 let) mladším než Ridley Scott a jako takový má mnohem větší sklony k nihilismu. Proti hlavnímu hrdinovi, který nám pochopení svých nejasných motivací znesnadňuje stavěním sebe samého kamsi mezi Che Guevaru a Jánošíka, stojí zlí běloši, převážně policajti. Zde spjatost se žánrem blaxploitation nekončí – nejúčinnější metodu k zamezení bezpráví představuje násilí. Lidé jsou na jedné straně zabíjení ve velkém a naprosto chladnokrevně, na straně druhé si film po zavraždění jednoho „nevinného“ feťáka klidně dovolí zahrát na patetickou strunu. Charisma představitele hlavní role navíc staví Luckyho Kunenea na roveň národního hrdiny, jehož šlechetné, leč ilegální aktivity raději nejsou rozebírány do větší hloubky. Stejně tak psychologie vedlejších, na pár výjimek tuze špatně obsazených postav. Vše přispívá k rozmanitosti výsledku, který možná nemá úplně jasno, kam směřuje a občas mu takříkajíc „uteče nit“, ale většinu nedostatků zároveň dokáže kompenzovat nehorázně cool akčními scénami. 75% Zajímavé komentáře: genetique, Rhed ()

L-V 

všechny recenze uživatele

American Gangster po jihoafricku. S Městem bohů bych to moc nesrovnával - to je zase jiná liga :), každopádně se jedná o mimořádně poutavou sondu do jihoafrické reality nejchudších vrstev, o které my v Evropě nemáme moc ponětí - o to je obraz tamního života ve slumech a ghettech pro nás zajímavější. Děj příjemně odsýpá bez nějakých větších výkyvů kupředu a dvě hodiny uplynou jak nic. Přestože vás film ničím výrazně nepřekvapí, tak pečlivě budovaná atmosféra snímku vás dokáže pohltit - být v něm víc silnějších momentů nebo nečekaných zvratů, šel bych na pět - takhle "jen" solidních 80 %. ()

Reklama

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna naznačí, že opice patří do klece, divák se začne těšit na syrovou, špinavou, nekompromisní drámu a ... Ono ejhle, místo toho divák sleduje řemeslně slušně natočený film o jednom hodném kriminálníkovi a cpe to divákovi po frňák takovým stylem vyprávění, že mi místy bylo až nevolno. Kriminálník, zloděj a vrah zůstane kriminálníkem a vším tím ostatním bordelem, i když se mi tvůrce bude sebevíc snažit naznačit, že je to hodný (a snad i empatický) člověk, který to všechno vlastně myslí dobře a jen brojí proti systému, vládnímu, systému mocných a policie. Ehmm... Aneb vydělávat prachy zlodějnou, ty "přizpůsobivé" negry necháme žít a bubáky v podání feťáků, překupníků drog a kurev nemilosrně vykopeme na dlažbu. To jsou mi panečku pohádky. K polidštění příběhu použijeme jednu líbivou židovskou krásku, aby se nezapomnělo na patetické scény a film se stal přístupnějším, samotným závěrem pak veškerá stupidita příběhu vyvrcholila. Kdyby to celé bylo točené očima policie a jediné zajímavé postavy, kterou film nabízí - Inspektora Swarta, líbilo by se mi to více. Obsahově odpad, natočeno to však není zle, tu špínu Johannesbourgu věřím, africké rytmy fungují a hvězdu přidám za scény aneb Hollywood plodí zlo (inspirace filmem ke krádeži) a vtipnou scénu z mládí a krádež prvního auta (neumím řídit). A co oceňuji, je natočení akčních scén přehlednou formou, bez roztřeseného obrazu. [Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií] ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

"AL CAPONE ŘEKL....KDYŽ CHCEŠ KRÁST, TAK VE VELKÉM A HLAVNĚ DOUFEJ, ŽE TI TO PROJDE" a Lucky Kunene, ten bastard, kterému nejde nepřát a nefandit se toho zhostil opravdu originálně. Klučina co toužil po univerzitě a plný ideálů, však záhy semletý okolím a chudobou se tak vydal na dlouho a nebezpečnou cestu za svým snem. Cestu dlážděnou zločinem a bezprávím, ale přesto cestu pochopitelnou a z určitého úhlu pohledu i sympatickou. Cestu střídající sociální drama s kriminálním. Cestu, kterou jsem si opravdu užil a díky ní dostal malý vhled do komplikovaného světa jinak nádherné země jakou Jihoafrická republika zcela jistě je. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Keď už sa toľko film porovnáva s presláveným 'Cidade de Deus', tak mal dostať tiež aspoň toľko priestoru a možnosť ukázať sa svetu, pretože si to rozhodne zaslúži. Veľmi sľubný gangsterský film, ktorý vám zaručí spokojnosť, pokiaľ už budete unavení od pozerania naháňačiek po newyorkských ulíc v starých fordoch typu T, či strieľaní z klasických thompsonoviek. Ale samozrejme aj vtedy, keď budete mať chuť vidieť film s dobrými hereckými výkonmi, dobrou prácou kameramana a so zaujímavým výberom hudobnej zložky. Film o tom, že gangstrom môže stať človek aj vtedy, keď chce pre svojich ľudí naozaj len to najlepšie, čo je oproti klasickým caponeovkám trošku irónia, a je o to smutnejšie, že pravdivá. 85%. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (7)

  • Režisér Ralph Ziman zjistil, jak zločinci ukradli celou budovu v Hillbrow tak, že prováděl rozhovory s novináři, sociálními pracovníky, tamnějšími rezidenty, právníky a policisty. Zjistil přitom, že pro tyto osoby je způsob jak ukradnout budovu podobným způsobem dobře známý. (Caaslav)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo v metropole Juhoafrickej republiky - Johannesburgu. (MikaelSVK)
  • Mix jazyků, který se ve filmu vyskytuje, se nazývá Tsotsitaal. Jde o slang, který je spojován nejčastěji s mladými lidmi žijícími ve slamu a se zločinci. Jde o mix zulujštiny, afrikánštiny, sothštiny a angličtiny. (Caaslav)

Reklama

Reklama