Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok, který změnil svět. Bitva u Hastings v roce 1066 změnila Anglii navždy. Vedle mnoha známých faktů o králích a dobyvatelích jsou však i všední historie obyčejných lidí, o nichž se nikde nepíše. Nyní přichází BBC s jedinečným snímkem, který ukazuje každodenní život uprostřed převratných válečných událostí. (oficiální text distributora)

Recenze (45)

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane bolo fajn sledovať historický snímok bez akejkoľvek celebrity ( bez akéhokoľvek pátosu a melodrámy). Ale na druhej strane mi prišli postavy podané až príliš chladne, bez emocíí a ja som si takmer k nikomu nevyvinul žiaden vzťah. A to už nehovorím o samotnom podaní a prevedení príbehu, nechávajúci ma v stave bezduchom, miestami nudiacom. Chtiac nechtiac som len čakal na samotný koniec. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Dát tomu o něco větší rozpočet, tak je to pecka! Takhle je to hraný dokument, kde jsou vidět bitvy jen zlomku skutečných armád s vojáky, kteří mají občas trošku podivné ošacení. Leč i přesto je chvilkami na co se dívat a hlavně co poslouchat. Poněvadž hudební doprovod je zde opravdu grandiózní a překonává i leckteré historické velkofilmy. A v čem je dále překonává je historická přesnost. Pravda, některé důležité věci zůstali nezmíněny (například skutečný důvod vpádu Vikingů), ale někdo, kdo se zajímá o historii jen z volného času to přehlédne. BTW: Sice je to film o anglických bojovnících, ale nejlepší zdejší postavou je stejně Viking Snnori. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

No tohle tedy pojmout, to je oříšek. Film není ani historickým filmem, ani dokumentem, ani válečným, ani akčním... Je to mix všeho možného a ještě mnohého dalšího. BBC je mistrem dobových dokumentů a rekonstrukcí slavných dobových momentů nejen dějin Anglie. U BBC si můžete být jisti, že tak jak vám to podávají, tak to prostě bylo. Přestu tu hned od prvopočátku sami tvůrci upozorňují, že ač se v příběhu ocitají jména skutečných lidí, příběh sám mohl být trochu jiný. A co mi bylo milé, neberou si na mušku slavné vojevůdce a vládce (i dkyž těch se to týká samozřejmě také a nelze je nezmínit), ale ty prostší statečné vojáky a lidičky, kteří zanechali za sebou otisk v dějinách. Prakticky celý film je konfrontován s výšivkami na tapiserii z Bayeux, kde vše bylo před dávnými časy zachyceno (vyšito barevnými bavlnkami) rukama dávných žen a dívek. Tu tapiserii znám již dlouho, ale konečně mi ji někdo pořádně dekódoval a to byl tento film. Kdo má binec v jedenáctém stolení a pletou se mu Vikingové s Normany, měl by filmu resp. všem třem dílům ty necelé 3 hodinky věnovat. Vše mu podrobně vylíčeno a pochopí proč od října roku 1066 po bitvě u Hastings už byla Anglie navždy jiná. Co se týče zpracování samotného filmu mám rozporuplné pocity. Někdy jsem měl pocit, že sleduji Tv inscenaci. Kamera si sice snažila z minibitev dělat velké změnou stran záběrů či jejich opakováním, ale bojechtivý divák dobře vnímal, jak za první linií válečníků už žádná druhá není a pokud byla, byl cítit nedostatek lidí na křídlech... To celé trochu napravila závěrečná bitva, ale komparz byl zcela jistě omezen a k digitálním efektům či klonování armád se tu zřejmě vůbec nesahalo. Opravdu mi vadily opakované scény, působilo to velmi lacino. Také válečníci občas tpěli přílišnou čistotou a např. po boji s Viningy po přejití celé Anglie vypadali všichni jako ze škatulky. Vyčerpanou a unavenou armádu sestavenou převážně z rolníků si představuji jinak, ne jen že heká a její mužstvo zvrací vyčerpáním a říká že už nemůže... Co bylo perfektní byly dobové oděvy, zbraně, architektura.. Na tohle je BBC machr. Suma sumárum, ačkoliv obal láká na zážitek typu Královsktví nebeské, nebo Trója, skutečnost je jiná. tenhle film je spíše pro fajnšmekry tohoto období a klasického diváku může dokonce nudit. O to více si fajnšmekři pochutnají. Já osobně ani moc nemusel ty hrané scény znázorňující osudy hlavních hrdinů. I přes mnohá ale, je toto poctivně natočený historický dokumentární film a kdybych dal jen za tři hvězdy, nebylo by to spravedlivé. Takže dávám za 4 mandlové štíty. * * * * ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Historický bojovný 3-dielny polo-epos, ktorý pojednáva o legendárnej bitke pri anglickom Hastings. Žáner a téma, ktoré mám rád. Ale asi v inom spracovaní, ako ponúkajú Briti, resp. BBC. Hlavne pri bojových scénach sa kvalitatívné rozdiely oproti americkým filmom/seriálom s podobnou tematikou prejavujú najviac. Ďalej sú to nesympatické postavy, niekedy hlúpe dialógy či miestami chaotická kamera. Kvitujem autorom snahu o autentičnosť a o akýsi edukatívny úmysel, možno až snahu o vyvolanie národnej hrdosti a ukázanie pravdy. Ale predtým zmienené argumenty to nevytlačí, resp. iba čiastočne obrúsi. Hodnotenie: 60% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

O OBYČEJNÝCH LIDECH, O HRDINECH A BITVÁCH, KTERÉ SE SKUTEČNĚ STALI...../// Rok 1066 je (prý) nejtemnějším rokem anglické historie. Na podzim se uskutečnily 3 bitvy, ze kterých díky skóre - 1(domácí) : 2 (Vikingové, Normané) dostala Anglie novou podobu.... Hodně mi to připomíná cyklus dokumentů Nesmrtelní válečníci. Citace ze SÁG O SEVERSKÝCH KRÁLÍCH, úryvky z ANGLOSASKÝCH BÁSNÍ nebo pasáže z ANGLOSASKÉ KRONIKY – BBC není HBO! Na druhou stranu – je tu ryze televizní dokument, ze kterýho se tvůrci snaží vymáčknout maximum. A přestože krev občas zasviní kameru, musí si vystačit z dramatizací vyprávění a heroizací účastníků. Předvedení událostí, tak jak byly zaznamenány ocení milovníci historie, té anglické obzvlášť. Ti skromnější si můžou ,,zaskandovat“ při bitvě u Stamford Bridge. (Třeba ho ten tlustej Viking nakonec ubrání!) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chci si zase po letech před bitvou odříkat válečnou přísahu. 2.) Zjistím, že Stamford Bridge není jen plac pro fotbal. 3.) Chci se naučit zákeřně zabíjet taky ze ,,spodu“. 4.) I když jsem myslivec, tak nevím, co je ,,kančí čenich“. 5.) Z kroniky mi někdo vyrval rok 1066. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Bitva u Hastingsu, ve které se rozhodovalo o budoucnosti Anglie, se odehrála na Senlackém vrchu 14. října 1066. V bitvě padlo asi 3 000 Normanů a jejich spojenců a asi 5 000 Anglosasů, včetně krále Harolda II. Godwinsona. (Petulka88)
  • Tapisérie z Bayeux, na které jsou zobrazeny výjevy událostí předcházející invazi stejně jako invaze samotná, je přes 68 metrů široká prošívaná tkanina. Nejedná se tedy o pravou tapisérii. Jednou z rozporných informací je zobrazení smrti krále Harolda II. Godwisona. Tradiční výklad, totiž že se jedná o postavu s šípem v oku, bývá zpochybňován. Pod latinským komentářem o smrti krále je totiž zobrazeno více postav. (stefji)

Reklama

Reklama