Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok, který změnil svět. Bitva u Hastings v roce 1066 změnila Anglii navždy. Vedle mnoha známých faktů o králích a dobyvatelích jsou však i všední historie obyčejných lidí, o nichž se nikde nepíše. Nyní přichází BBC s jedinečným snímkem, který ukazuje každodenní život uprostřed převratných válečných událostí. (oficiální text distributora)

Recenze (45)

misterz 

všechny recenze uživatele

Hraný dokument o jednom roku, ktorý zmenil mnohé... nielen britské dejiny. Mám rád výklad dejín týmto spôsobom a oceňujem aj tých pár výňatkov z anglosaskej kroniky. No tie príbehy mohli byť predsa len zaujímavejšie a herecké výkony presvedčivejšie, aj keď typovo casting nebol robený zle. Lepší priemer. 65/100 ()

Icefist odpad!

všechny recenze uživatele

Čím bych vás tak nejlíp varoval- herci tragičtí, hudba pořád dokola ta samá (občas mi přišlo, že tam běží čtvrtminutová smyčka), nudný příběh, totálně přemrštěná stopáž, nelíbil se mi styl vyprávění a mnoho dalšího... A pozitiva? Přežil jsem. Proto 10 %. Oblíbená část- záběr na bojovníka, který se přidá za stravu ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Historický bojovný 3-dielny polo-epos, ktorý pojednáva o legendárnej bitke pri anglickom Hastings. Žáner a téma, ktoré mám rád. Ale asi v inom spracovaní, ako ponúkajú Briti, resp. BBC. Hlavne pri bojových scénach sa kvalitatívné rozdiely oproti americkým filmom/seriálom s podobnou tematikou prejavujú najviac. Ďalej sú to nesympatické postavy, niekedy hlúpe dialógy či miestami chaotická kamera. Kvitujem autorom snahu o autentičnosť a o akýsi edukatívny úmysel, možno až snahu o vyvolanie národnej hrdosti a ukázanie pravdy. Ale predtým zmienené argumenty to nevytlačí, resp. iba čiastočne obrúsi. Hodnotenie: 60% ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Zaujimavý projekt. Je to vlastne dokumentárny film o histórií Anglicka a jeho vývoj v roku 1066. Z jednej strany na nich útočili Vikingovia, pričom o tom je aj výborný seriál a z juhu Normani, ktorí si nárokovali na svoje historické aj kráľovské postavenie v tejto oblasti. Film je doplnený o zaujímavé citáty resp. básne z rozhodujúcej bitky pri Hastingse. Hlavne prvá časť bola asi najlepšia, potom začne úroveň upadať. Keby to režíroval napr. Ridley Scott alebo jeho brat známy svojou vášňou o históriu mohol z toho byť jeden úžasný projekt. Takto sa jedná o priemer, ale človek sa na druhej strane dozvie znova niečo nové z histórie. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Naprosto klasický hraný dokument, který doplácí pouze na přílišnou zdlouhavost díky vlasteneckým potřebám Britů-diváků, respektive BBC. Pro světový trh se ten děj dal srazit minimálně na poloviční stopáž, ne-li rovnou do jediného hodinového dokumentu. Tím ale moje výtky vůči tomuto filmu končí, jelikož stěžovat si u historických skutečností na špatný scénář a vytýkat televiznímu dokumentu špatné herecké výkony, to chce velkou dávku přirozené demence. Zdejší erudovaná smetánka by si měla raději deaktivovat účty, než zaplavovat svými rozumy profily dokumentů a podhodnocovat je díky svým filmařským nárokům. 60% ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Tapisérie z Bayeux, na které jsou zobrazeny výjevy událostí předcházející invazi stejně jako invaze samotná, je přes 68 metrů široká prošívaná tkanina. Nejedná se tedy o pravou tapisérii. Jednou z rozporných informací je zobrazení smrti krále Harolda II. Godwisona. Tradiční výklad, totiž že se jedná o postavu s šípem v oku, bývá zpochybňován. Pod latinským komentářem o smrti krále je totiž zobrazeno více postav. (stefji)
  • Bitva u Hastingsu, ve které se rozhodovalo o budoucnosti Anglie, se odehrála na Senlackém vrchu 14. října 1066. V bitvě padlo asi 3 000 Normanů a jejich spojenců a asi 5 000 Anglosasů, včetně krále Harolda II. Godwinsona. (Petulka88)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno