Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok, který změnil svět. Bitva u Hastings v roce 1066 změnila Anglii navždy. Vedle mnoha známých faktů o králích a dobyvatelích jsou však i všední historie obyčejných lidí, o nichž se nikde nepíše. Nyní přichází BBC s jedinečným snímkem, který ukazuje každodenní život uprostřed převratných válečných událostí. (oficiální text distributora)

Recenze (45)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Anglosasové byli sami nájezdníci, kteří vytlačili z Anglie kmen Britů (do Walesu a Skotska, takže rozhodně nejsou obětí, ale jen historickou událostí. Měli smůlu, že se na ně hrnul nepřítel ze dvou stran: - z Francie Normané a ze severu Vikingové. Nebylo v jejich silách nepřítele odrazit. Vilém z Normandie se tak stal králem Anglie a běhen tří generací Normané splynuli s místním obyvatelstvem, takže ani o ztrátě svobody Anglosasů se nedá mluvit. Jediný kdo ztratil, byla původní šlechta na úkor nové normanské, a samozřejmě ti, kteří byli zabiti a zmrzačeni. Vilém zavedl západní feudální systém, což přineslo značné daňové zatížení a pracovní povinnosti (možná tak je myšlena ztráta svobody, ale blíže neobjasněna). Vilém jako první inventarizoval pozemky a majetky na ostrově (Doomsday Book), mohl by být brán tedy i jako reformátor. Jako dokument zde tedy snímek naprosto selhává (kromě záležitostí týkajících se přímo bitvy samé), patos z něj přímo teče, po filmařské stránce chybí jakákoli dramatizace, vše působí jako ochotnické představení. Tyhle dokumentární akčňáky se sice Anglánům většinou vydaří, ale tentokrát to krutě nevyšlo. Nejzoufalejší ze všeho je ovšem roubování Pána Prstenů na tento příběh, zřejmě ve snaze snímek zpopularizovat . ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument, hlavne svojím akčným filmovým spracovaním. Nie je to síce nič extra, pretože sa stále jedná o dokument, ale celkom dobre sa to pozerá a žiadny historici sediaci na stoličke neskáču medzi scény, pretože príbeh rozprávajú hlavné postavy a rozprávač. Je to rozdelené na tri časti, obsahovo nabité a s časti aj dosť akčné. Každý diel ma celkom dobrý strih, nikde sa dlho nestojí na jednom mieste a informácie, vysvetlivky, bojové formácie, mapy útokov, všetko je tu pekne zrozumiteľne. 70% - 3* ()

Reklama

blitzer 

všechny recenze uživatele

Udržet pozornost u hraného dokumentu po 2,5 hodiny bylo docela náročné (a taky se mi to moc nedařilo). Ale bitvy byly zrekonstruovány celkem pěkně a asi i věrně, což se cení. Nejvíc se mi líbilo, že byl příběh doplňován úryvky z téměř dobových textů, a že byl vyprávěn na pozadí tapisérie z Bayeux, na níž je celá ta řež důkladně zaznamenána. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Naprosto klasický hraný dokument, který doplácí pouze na přílišnou zdlouhavost díky vlasteneckým potřebám Britů-diváků, respektive BBC. Pro světový trh se ten děj dal srazit minimálně na poloviční stopáž, ne-li rovnou do jediného hodinového dokumentu. Tím ale moje výtky vůči tomuto filmu končí, jelikož stěžovat si u historických skutečností na špatný scénář a vytýkat televiznímu dokumentu špatné herecké výkony, to chce velkou dávku přirozené demence. Zdejší erudovaná smetánka by si měla raději deaktivovat účty, než zaplavovat svými rozumy profily dokumentů a podhodnocovat je díky svým filmařským nárokům. 60% ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane bolo fajn sledovať historický snímok bez akejkoľvek celebrity ( bez akéhokoľvek pátosu a melodrámy). Ale na druhej strane mi prišli postavy podané až príliš chladne, bez emocíí a ja som si takmer k nikomu nevyvinul žiaden vzťah. A to už nehovorím o samotnom podaní a prevedení príbehu, nechávajúci ma v stave bezduchom, miestami nudiacom. Chtiac nechtiac som len čakal na samotný koniec. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Tapisérie z Bayeux, na které jsou zobrazeny výjevy událostí předcházející invazi stejně jako invaze samotná, je přes 68 metrů široká prošívaná tkanina. Nejedná se tedy o pravou tapisérii. Jednou z rozporných informací je zobrazení smrti krále Harolda II. Godwisona. Tradiční výklad, totiž že se jedná o postavu s šípem v oku, bývá zpochybňován. Pod latinským komentářem o smrti krále je totiž zobrazeno více postav. (stefji)
  • Bitva u Hastingsu, ve které se rozhodovalo o budoucnosti Anglie, se odehrála na Senlackém vrchu 14. října 1066. V bitvě padlo asi 3 000 Normanů a jejich spojenců a asi 5 000 Anglosasů, včetně krále Harolda II. Godwinsona. (Petulka88)

Reklama

Reklama