Reklama

Reklama

Poklad z Yankee Zephyru

  • Česko Souboj o poklad z Yankee Zephyru (více)
TV spot

Obsahy(1)

Jednoho dne najde v jezeře v novozélandských horách lovec Gilbert "Gibbie" Carson (Donald Pleasence) starý vrak letadla. Jedná se o Yankee Zephyr a letadlo v těchto místech havarovalo během druhé světové války. Gibbie v něm nalezne všelijaká válečná vyznamenání a hlavně bedny plné lahví whisky. Vojenská vyznamenání poměrně slušně zpeněží, a tak se rozhodne se svým parťákem Barney Whittakerem (Ken Wahl) vrak znovu a důkladně prohledat. Najednou se ale oba hrdinové ocitají v řadě nebezpečných situací a musejí dokonce bojovat o holý život. Vrak totiž skrývá jedno velké tajemství. Poklad neuvěřitelné hodnoty... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (114)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Souboj přiměřeně dobrodružný, leč nadmíru nezábavný a nenapínavý. Popravdě ... netuším, jak může spatřit světlo filmového světa ve výsledku TAK neveselá až truchlivá taškařice, když má k dispozici dostatečně malebné lokace i důvěryhodně vyhlížející rekvizity. Ale co chcete, když jsou jejími protagonisty: 1) omšelý postarší opilec podprůměrného IQ, jehož počínání vzbuzuje spíše útrpný nežli veselý úsměv, 2) namachrovaný pololibový frajer urostlé postavy, snažící se bez většího úspěchu napodobit Indiana Jonese, 3) nepříliš atraktivní tmavovláska pronikavého hlasu, vyplňující většinu nestandardních situací velice mocným jekotem, 4) rezavý dýchavičný vrtulník vtrošivé povahy, evidentně nespokojený se svou úlohou pilotovaného rotorového letadla a 5) skupinka profesionálních zločinců pochybných schopností, jejichž poznávacím znamením je proklatě nepřesná muška. A jen tak mezi námi: Dva idioti, kteří chytí a svážou jelena, aby ho poté zanechali jeho neradostnému osudu a naplno se věnovali svým žabomyším válkám a vzájemným naschválům, si rozhodně VŮBEC ŽÁDNÝ poklad nezaslouží. Velice slabě poblikávající až zmírající 2* ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Dalšího Indiana Jonese nečekejte tohle je trochu jiný styl filmu. Nenáročná dobrodružná komedie s perfektní výpravou a zábavným Pleasancem který si toho hláškujícího kořalu opravdu užívá. Jinak kdyby bylo ve filmu ještě víc akce přidal bych možná i čtvrtou hvězdu. Takhle to bude za lepší tři a k tomu 65% ()

Reklama

curfew77 

všechny recenze uživatele

Dneska už je to poněkud dýchavičné retro, ale ve druhé polovině osmdesátých let, kdy mi bylo kolem deseti, to v kině s dabingem tria Bartoška-Moravec-Krampol byla naprostá paráda. Vrtulníky patrně australská produkce pořídila od kolegů z legendárního seriálu Skippy (stepná kangura) a příroda hraje taky své. Mínusy? Hudba jmenovce slavnějšího Briana Maye je teda po letech otravná až běda, a na Yankeeho Zephyra reálně dojde až v úplném závěru, což mi tehdy ani nedošlo, ale teď to z filmu dost trčí. Velmi dobře vypointovaný závěr ale obstojí i na dnešní standardy. 60 %. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Někdo považuje za poklad rodinné stříbro, staré pohlednice a vzpomínky, rodinu a někdo ztroskotané letadlo napěchované zlatými cihlami, medailemi, penězi a whiskou. O letadlo má ale zájem i jistý pan Braun, proto se rozpoutá dobrodružná lahůdková honba za pokladem nesmírné ceny. Krásná osmdesátková jízda, kterou jsem si v pohodě užila. Krásné letecké záběry mě uchvátily. Taky bych nesedla do podivného hmyzu z rezavého kovu, ale kdyby nebyla jiná možnost, tak bych musela. Hudba byla naprosto dokonalá. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tento nenáročný snímek od protinožců zaujme hlavně příznivce dobrodružných filmů. Ze známějších tváří je zde k vidění jen Donald Pleasence, známý hlavně z "Halloweenské" série, ale to kvalitu nijak nesráží směrem dolů, ovšem ani nezvedá směrem vzhůru. Pokud nemáte na sobotní odpoledne nic lepšího na práci, můžete 2 hodiny klidně zaplácnout sledováním tohoto snímku (pokud jej zrovna bude uvádět některá TV, nebo jej budete mít na videu). ()

Galerie (18)

Zajímavosti (10)

  • The Yankee Zephyr byl nákladní letoun DC-3 - Dakota NZ3518, který skutečně představoval letadlo ve filmu, ale byl přelakován a následně ponořen do jezera Wakatipu poblíž Queenstownu na jižním ostrově Nového Zélandu. Po skončení natáčení byl letoun vytažen na souš. Podle fóra na webových stránkách Wings Over New Zealand Aviation byl letoun několik měsíců po ukončení natáčení uvázán u poloostrova Kelvin na jezeže Wakatipu. Čas od času plul až 100 metrů od pobřeží na konstrukci připevněné pod křídly a trupem. Nakonec byl však letoun sešrotován a prodán. Jediné, co bylo z letounu zachováno, byl kokpit. (Cheeker)
  • Letoun DC-3 použitý ve filmu objevil produkční designer Bernard Hides. Letoun byl vyroben během čtyřicátých let v Oklahoma City, USA. Nejdříve sloužil v Royal New Zealand Air Force. Poté jako výcvikový letoun, komerční letoun a nakonec jako stagliner, tedy jako transportní letoun převážející živou vysokou zvěř po Novém Zélandu. (Cheeker)

Reklama

Reklama