Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Godfrey (William Powell) nechal svou minulost daleko za sebou. Jeho adresou je teď městská skládka č.32 na břehu East River v New Yorku. Jednoho dne si ho vyhlédne partička snobů, kteří v noci provozují zvrhlou zábavu. Jedné z dívek se přitom zalíbí, a tak se stává sluhou v její rodině. Godfrey se této úlohy zmocní velice dobře, přestože to s namyšlenou rodinou Bullocků nemá vůbec jednoduché. Navíc se do něj slečna Irena (Carole Lombard) zamiluje. Vše tak směřuje k překvapivému rozuzlení. (worm14)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (31)

honajz 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že poté, co se dostane do té bláznivé rodiny, to vypnu, tak nesympatické postavy a až bláznivé se hned tak nevidí, a bylo to až nepříjemné. Ale vydržel jsem, a dostalo se mi určité satisfakce. Akorát by se mi teda víc líbilo, kdyby si ho pak vzala Cornelia, ne Irene, protože mi i přes svou namyšlenost přišla oduševnělejší - konec ve stylu ponaučené pyšné princezny by mě teda chytil víc. Irene se celou dobu jenom tvář, něco hraje, předstírá, a vlastně je otázkou, jestli ta její láska není pořád jen kapric namyšlené holky. Ostatně ani Godfrey nevypadá, že by z ní byl dvakrát nadšený a víc to jiskří právě mezi ním a Cornelií. Protože screwball comedies nejsou zrovna mým vyhledávaným žánrem, asi pro tu halasnou až absurdní přehnanost (což ale chápu, že je schválně, aby se poukázalo na určité nešvary ve společnosti a samotnou jejich absurditu), tak vlastně až teď jsem pochopil, co je předchůdcem těch chytrých romkom krimi konverzaček z 50. - 70. let (ono jich moc není, ale některé jsou povedené, třeba Šaráda). Ostatně, opravdu vtipné a břitké repliky, různé kousavé a ironické poznámky, inteligentní suchý humor apod. jsou kořením tohoto filmu a ve druhé půli, když jsem si na ten styl zvykl, mě hodně bavily. A líbily se mi i charaktery postav, kde mé největší sympatie měl otec rodiny, který přesně věděl, co se děje, ale neměl sílu a snad ani moc s tím něco dělat. Teda kromě Carla, s tím nakonec zametl. :-) ()

classic 

všechny recenze uživatele

SCREWBALL komédia,aká sa patrí,pri ktorej je človek ako v nemom úžase,že GEISSENOVCI sú pri nich „úplne normálni...” Samozrejme nie sú,prečo by aj mali byť? Geissenovci nemajú totiž CAROLE LOMBARD ani v ich najlepšom sne! Godfrey predstiera niečo,čím nie je,hrá sa na bezdomovca,ktorého vyhrajú v jednej snobskej hre výstrední bohatí manželia Bullockovci,keďže ich dve dcéry súperia medzi sebou,t.j Irene a Cornelia,nenávidia sa,ale čo je zaujímavé,atraktívnejšia,krajšia,spontánnejšia Irene sa dvorí k novému komorníkovi Godfreymu,zatiaľ čo druhá sestra narafičí zmiznutie náhrdelníku,aby sa zbavila sluhu,ktorého má v zuboch! Vôbec aby sa nezabudlo na nemenej dôležitého „člena rodiny” na Carla,ktorý je pobočníkom matky Angelici. Ten urobí opičiu scénu,ktorá ma položila na lopatky! Vskutku pracovať u tejto rodiny je zrejme snom mnohých? Aj áno,aj nie,sú viacmenej nenormálni,ale ak by som tam stretol kočku ako je Irene,tak hééj! Godfrey robí experiment medzi bohatými a chudobnými,hlboká sociálna priepasť,ktorá mu nedáva spávať,podarí sa mu čírou náhodou dostať sa do rodiny Bullockovcov,ktorí disponujú snobským životom,ale i na psa príde mráz a hlava rodiny Alexander Bullock sa ocitá na mizine miznúcej,z ktorej ho vytrhne práve Godfrey,ktorý testuje niečo...Dá sa to jednoducho nazvať,že peniaze ničia charakter ľudí,to je i tento súbežný prípad,jednému sluhovi sa ale podarí toto pravidlo prerušiť... William Powell je aj komediálny herec,zvláda i náročnejšie žánre(Manhattan Melodrama),no v úlohe komorníka Godfreya je maximálne pohotový,flexibilný,nedá sa rozčúliť,spoznáva výstredných ľudí,ale najmä CAROLE LOMBARD,s ktorou neflirtuje,flirtuje ona s ním,nakoniec sa jej poddá a urobí sa to ukážkovo! ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Jsou staré americké komedie, které jsou prostě tak (rozto)milé a starosvětské, až nejsou vtipné. Její komorník, přestože má takový nádech - ,,salónní komedie z prostředí smetánky" - ale naštěstí není ten případ. Tempo řeči je kulometné a jeden povedený vtip střídá druhý. Navíc nejde jen o zábavu - Její komorník má i velmi hezký příběh s hořkosladkým závěrem, u něhož se můžeme dohadovat, jestli jde o happy end. Je to na téma ,,svému osudu člověk neuteče". Jeden z těch krásných filmů, co skutečně nestárnou. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Money, money, money!“William Powell srší charismatem coby nezávislý pozorovatel poměrů v lepší společnosti. Nepřetržitý přísun hlášek s vícero významovými vrstvami (-Oh, is this where you sleep? -That’s the general purpose) a úžasně promyšlená choreografie pohybu postav (s takřka divadelními vstupy na scénu) doprovází nadsazené demaskování poblázněné high society. I díky tomu, že si La Cava (původně animátor), dovolil – promyšleně, drze a přitom v intencích žánru – kousat do ruky, jež ho živila, jde o jednu z nejlepších screwball komedií. 85% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

My man godfrey je film, kde žiadna postava nechce zaostávať za tou druhou, takže sme svedkami neustáleho súperenia hercov o pozornosť diváka. Ako by to celé bolo iba improvizáciou. Že dcéra trúsi infantilné poznámky? Hneď nato sme svedkami neskutočnej hry na opicu v prevedení "priateľa" rodiny. Že nemôžete už ďalej počúvať neustále kecajúcu staršiu pani? Jej muž ju vzápätí tromfne efektným vyhadzovom spomenutého priateľa cez okno. A tak ďalej od začiatku do konca, kde pre zmenu hviezdi rozmaznaná dcérenka Irene a tentokrát to ale bude myslieť vážne! Osobne som tipoval, že Godfrey skončí s inou ženou, ku ktorej by sa myslím hodil viac, ale na nejaké siahodlhé rozmýšlanie tu nie je čas, všetko sa deje tak náhle, že aj Godfrey na konci ostane v nemom úžase, ako ďaleko veci zašli a že to nemusí byť vôbec na škodu veci! Ale to je vec názoru. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • V roku 2006 zvolil časopis Premiere tento film medzi 50 najlepších komédií všetkých čias. (Michal74)
  • Keď bol film v roku 1938 upravený pre rozhlas, postavu Tommyho Graya nahovoril David Niven, ktorý sa v remaku filmu z roku 1957 predstavil ako Godfrey. (Michal74)
  • V Londýne mal film v prvom týždni premietania taký úspech, že obrovský dav zhromaždený každodenne pred kinom spôsoboval dopravnú zápchu na Leicester Square. (Michal74)

Reklama

Reklama