Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Heleny Třeštíkové je unikátním časosběrným dokumentem, mapujícím čtrnáct let v životě mladé narkomanky a jejího marného zápasu se závislostí. Proč začala brát drogy? Jak sama říká - chtěla se lišit. Píše se rok 1996 a tehdy devatenáctiletá Katka žije v terapeutické komunitě Sananim v Němčicích s nadějí na obyčejný život - touží mít přítele, jednou i rodinu. Happy end se však nekoná. Režisérka zaznamenává ve svém filmu rok za rokem Katčin sestup níž a níž na spirále krádeží, prostituce, fyzického i psychického chátrání, na spirále, přerušované jen občasným vzepětím naděje a odhodlání s drogou skoncovat. Její touha je upřímná, droga ale nakonec vždycky zvítězí. Podaří se Katce konečně najít sílu ve chvíli, kdy otěhotní a budoucí mateřství jí nabídne životní motivaci? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (541)

juta 

všechny recenze uživatele

Již před časem jsem viděl Katku, jak bojuje s drogami, tak mě zajímalo, jak to s ní dopadlo. Bohužel i přes fandění se z toho nedokázala dostat. Ani to, že má dceru jí nepomohlo se z této pasti vyhrabat. Dostala několik šancí, ale její závislost byla bohužel silnější. No, každý je strůjcem svého štěstí... Dokument během let dokázal zachytit rozpad osobnosti. Toto by se mělo pouštět už na základních školách jako výchovný prostředek. Možná by to odvrátilo alespoň část mládeže od braní drog. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Oproti původnímu dokumentu V pasti, v němž byly převládající emocí solidarita a naděje, jsem po celovečerní verzi zanechán s určitou formou rezignace i zhnusení. Lítost nad bojující myslí se kamsi vytratila, zbyl jen devastující pohled na rozkládající se tělo (mnohokrát jsem si vybavil Aronofského Requiem za sen). Úpadek a rezignace hlavní hrdinky potlačuje i odstup Heleny Třeštíkové, když v závěru dokumentu zkouší "příběh napsaný životem" alespoň trochu vyretušovat vlastní iniciativou. Drobný přešlap proti dosavadně výtečně vedenému "časosběru". Je to ale jen důkaz o drtivosti téhle "drogové romance", zřejmě jedné z nejsilnějších a nejsyrovějších podob závislosti a sebezničení. Po skončení projekce jsem měl pocit, jako bych se hodinu a půl válel v hnijících odpadcích. Lítost je asi to poslední memento, co za příběhem Katky zbývá... Možná právě tohle mi paradoxně trochu překáželo – že už to není očekávání katarze, ale jen jedna velká krize. ()

Reklama

Flipnic odpad!

všechny recenze uživatele

S Katkou jsem se párkrát v Praze viděl .. jak na ulici tak v blázinci. A není na tom tak špatně jak tahle prasečina vypovídá. Těmhle filmům o drogách se dá věřit jako pohádkám ... Kdo chce věřit hrůzám závislosti na drogách, nechť věří ... ale pád na osobní, sociální, psychický a etický dno nezpůsobují drogy, ale drogy jsou důsledkem tohoto pádu, aby se s tím člověk psychicky srovnal a zavřel před tím oči, uši a všechny psychologický vrata. Problém není v drogový závislosti, tak je produktem psychologickýho a psychickýho problému jedince, který se neumí srovnat s vlastní existencí a vlastním životem... Naprosto ohavná lež, která straší mládež a ta přitom dnes již ví, ... no prostě ví ... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Docela se divim, že někdo natočí dokument o takovejch zbytečnejch existencích jako je Katka a ten její agresivní feťáček a stane se z toho takovej hit, že to jde dokonce do kin. Mimochodem, mně teda předchozí dokument o Katce z roku 2001, kterej mapoval začátky její feťácký kariéry, připadal zajímavější. Tam jsem si ze začátku řikal, jak asi nakonec doapdne. Tady je z toho přechozího dokumentu něco málo na začátku a pak se teprve rozjede ta část ze "současnosti". Ale to už každej hned na začátku pozná, že je to úplná troska a nějaký šance na změnu jsou veškerý žádný. Tady by snad jedinym "oživenim" dokumentu bylo, kdyby Katka chcípla. Tady se teda dozvíme, že se Katce narodil nějakej substrát, kterej stejně asi bude nějakej dezolátní, když po celou dobu těhotenství smažila. Kromě toho ještě dokument částečně sleduje osudy jejího novýho přítele, takže sledujete dvě feťácký trosky, jak pořád vykládaj o tom, že pojedou na detox, pak se z detoxu vrátěj a řeknou: "Tak mi to zase nevyšlo, protože jsem na tom psychicky hrozně špatně a nedalo se to vydržet a každej tam na mě byl zlej a blablabla..." Prostě pořád dokola to samý. V podstatě se ukázalo, že nejzajímavější osud měl asi ten její přechozí přítel Láďa, kterej dostal 13 let :-) Ale vsadil bych se, že Třeštíková bude o Katce chtít natočit ještě další dokument (pokud teda Katka do tý doby nechcípne). ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

I když to dobytek napsal prakticky za mě, nedá mi to a musím i já něco napsat. Tenhle dokument mě nezasáhl tak, jak by měl. A není to proto, že bych nebyl empatický, ale prostě proto, že jsem sledoval jednoduchou osobu, která neustále hledala výmluvy proto, aby mohla pokračovat v tom svém "jednoduchém, volném" světě, kde nemusí nic řešit. Osobu, která se bojí a schovává se před realitou. Nejlépe to vystihl ten její bývalý (který seděl ve vězení), když se ho ptali, proč vlastně bral - "je to celé o té sobeckosti, o tom, že si myslíte, že jste svobodní". A prakticky o tomhle je tento dokument. Dlouho, hodně dlouho jsem přemýšlel o hodnocení, protože jako dokument o škodlivosti drog (schválně si najděte Katčiny fotky z roku 1997-98 a nějaké novější) je to perfektní, ale jako dokument o lidské osobě, to se na mě nezlobte, to nestojí za nic. Takže musím volit průměrnou cestu. 50 %. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (14)

  • Dokument vidělo v českých kinech přes 117 000 diváků. Stal se tak nejnavštěvovanějším dokumentem. Na Slovensku dokument vidělo cca 17 tisíc diváků, čímž se stal divácky nejúspěšnějším dokumentem v dosavadní historii samostatného Slovenska. (JOhanka.1412)
  • Katka získala ocenění Best Feature Documentary Award na festivalu East End Film Festival v Londýně. (JOhanka.1412)
  • Dokumentární snímek Katka byl v únoru 2011 uveden na festivalu Documentary Fortnight pořádaný Muzeem moderního umění v New Yorku. (JOhanka.1412)

Související novinky

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama